用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解而家D小學生攪成咁!
樓主: TomatoCat
go

點解而家D小學生攪成咁! [複製鏈接]

原帖由 [[]] 於 11-10-22 17:43 發表
學校話要一生一體藝,每天要有三十分鐘閱讀,每天要把當天課程重温一次,要留意時事新聞,要預留親子時間,要早睡早起,但你又給我這麼多功課......,等同我想生個又靚又聰明,身材好,有幹勁,又孝順,人緣好,心地好.....好無 ...

原帖由 DD仔 於 11-10-20 10:17 發表
其实即使是全日制,可否午饭前就把学科堂上完,午饭后就先有起码一小时做功课,然后课外活动(最好是运动,对小孩最重要),跟住才放学.回家就不需要再花太多时间做功课,可以集中在温习和备课.
家长和孩子都会轻松些. ...

我兩個女課後活動都幾無聊, 我情願佢地早D放學, 或比佢地有功課堂, 盡量做哂功課先返歸. 而家睇黎半日制會好過全日制, 起碼早D做哂功課, 有時間溫習同玩下. 而家返到黎都4點幾, 休息下食下野都5點. 功課又多又深, 又話要小朋友養成閱讀習慣,  又話唔可以晚訓. 喂,你叫我點呀?

Agreed.  It's always good to go to half day school...Kids don't have any time left if they go to full day...poor kids, they have even more tight and busier schedule than us at work...they always have to rush and rush...It's abnormal... i try my best to let my kid go to bed at 9pm...in fact, how could they do so many work within limited time...Our great educational system...

原帖由 BBTWIN 於 11-10-22 18:27 發表

我兩個女課後活動都幾無聊, 我情願佢地早D放學, 或比佢地有功課堂, 盡量做哂功課先返歸. 而家睇黎半日制會好過全日制, 起碼早D做哂功課, 有時間溫習同玩下. 而家返到黎都4點幾, 休息下食下野都5點. 功課又多又深,  ...

原帖由 tws2010 於 11-10-22 22:36 發表
Agreed.  It's always good to go to half day school...Kids don't have any time left if they go to full day...poor kids, they have even more tight and busier schedule than us at work...they always have  ...

咪係羅. 講真, 上完成日堂咪話小朋友, 大人都散哂啦. 4點幾返到黎休息一陣巳經5點. 兩個女巳經好累, 做功課一定冇o甘集中精神. 又要沖涼, 又要食飯. 做完功課都差唔多訓覺啦. 唔早訓第二朝咪又冇精神上堂. 想預習簡直好難. 其實計我話幼稚園小朋友剛升小一, 好多野都未習慣. 全日制應由小三開始. 話哂到時都8歲, 又返左兩年小學, 容易適應好多. 我而家每日接女放學, 佢地搭港鐵企o係度都訓著. 我見到超陰功 . 可恨邊件蛋散諗出呢個全日制, 但又唔考慮小朋友年紀.  真係想將佢

原帖由 [[]] 於 11-10-22 17:43 發表
學校話要一生一體藝,每天要有三十分鐘閱讀,每天要把當天課程重温一次,要留意時事新聞,要預留親子時間,要早睡早起,但你又給我這麼多功課......,等同我想生個又靚又聰明,身材好,有幹勁,又孝順,人緣好,心地好.....好無 ...

邊個同你講呢番說話, 叫佢去你屋企示範一次.

原帖由 BBTWIN 於 11-10-23 00:09 發表

咪係羅. 講真, 上完成日堂咪話小朋友, 大人都散哂啦. 4點幾返到黎休息一陣巳經5點. 兩個女巳經好累, 做功課一定冇o甘集中精神. 又要沖涼, 又要食飯. 做完功課都差唔多訓覺啦. 唔早訓第二朝咪又冇精神上堂. 想預習 ...
咁細個就要返全日個7hrs,做埋功課+溫習的時間長過大人返工,真係冇陰功,依家HK d細路仔真慘!

原帖由 Yanamami 於 11-10-21 22:43 發表
對.  大家都是過來人.  現在可以對後來者道出經歷.  上了P4是龍是蟲大至已定.  除非要apply名名校, ECA要有非常突出表現.  一般地區band1英中只看成績, 所以如非有興趣, 否則為升中而摧谷定得不償失.  P1~P3按孩子能 ...

agree. :loveliness:

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:56 發表
你轉校都無用,香港地,十之八九既學校都係咁

So, go to choose the remaining 1 or 2 out of 10. Don't give up. We have choice.

原帖由 BBTWIN 於 11-10-23 00:09 發表

咪係羅. 講真, 上完成日堂咪話小朋友, 大人都散哂啦. 4點幾返到黎休息一陣巳經5點. 兩個女巳經好累, 做功課一定冇o甘集中精神. 又要沖涼, 又要食飯. 做完功課都差唔多訓覺啦. 唔早訓第二朝咪又冇精神上堂. 想預習 ...

自從羅飯焦分正既"教改" " 殺校" ....
仲要考咩 TSA......
連病都要返學校交功課 // 攞功課

wish back to half day school

其實發明全日制都係為小朋友好,將來讀書不成做份看間放工後再做清潔都無問題,因小朋友一年班開始已經係甘,最多都係做兩份工,放工後可以看電視,一星期有一日假放可以去玩,相比讀書簡直係恩賜

我都係咁情形, 佢得小一, 做功課時我要好惡成日係咁身邊催催催催佢做功課, 小朋友做做下都會恰眼訓, 佢想另外睇多d書都唔夠時間, 等佢訓左之後, 自己諗番起咁對佢都好唔開心, 佢晚晚都要11時先訓得覺, 6:30又起身, 訓得8個鐘都無呀, 點解而家既小學生咁辛苦, 好無奈...

原帖由 ANNAFRIEND 於 11-10-19 13:35 發表

絕對同意. 返到屋企都4點幾, 比小朋友小小時間休息下巳經5點先開始做功課. 食飯+沖涼, 真係剩返既時間都唔多. 我想鼓勵佢地睇多d書, 而家都唔可以啦. 返到屋企剩係催催催催佢地做功課ja. ...

原帖由 laips 於 11-10-23 03:58 發表
其實發明全日制都係為小朋友好,將來讀書不成做份看間放工後再做清潔都無問題,因小朋友一年班開始已經係甘,最多都係做兩份工,放工後可以看電視,一星期有一日假放可以去玩,相比讀書簡直係恩賜 ...

原帖由 pingi 於 11-10-23 01:52 發表

自從羅飯焦分正既"教改" " 殺校" ....
仲要考咩 TSA......
連病都要返學校交功課 // 攞功課

wish back to half day school

我小朋友未讀小一前都成日聽我d親戚朋友呻返學早起身, 放學又晏, 返到屋企仲要趕趕趕功課. 小朋友好慘好辛苦.而家到自己小朋友身受其害, 都覺得好無奈. 6歲人仔ja, 點解唔比多少空間佢地發展自己既興趣, 有少少娛樂既時間. 講真, 我自己仲係適應緊學校緊密既課程, 事實我兩個小朋友仲細, 都係岩岩6歲冇幾耐. 好多野都係我幫佢地安排, 佢地照做, 我真係跟得幾辛苦下. 細女老師幾好, 佢都幾關心小朋友個心理. 佢覺得我細女冇當初開學o甘開心, 於是問下我. 我咪話可能佢放學返黎成日比我催佢做功課,又比我鬧, 所以最近咪好唔開心羅.  佢都同我講話發覺香港教育極失敗, 仲要重覆兩次.

Yes,  I also regret after I am tough to my kid and say to myself I really have to control my temper...Poor kids.  In fact, parents also suffer...

原帖由 leeyin 於 11-10-23 04:56 發表
我都係咁情形, 佢得小一, 做功課時我要好惡成日係咁身邊催催催催佢做功課, 小朋友做做下都會恰眼訓, 佢想另外睇多d書都唔夠時間, 等佢訓左之後, 自己諗番起咁對佢都好唔開心, 佢晚晚都要11時先訓得覺, 6:30又起身,  ...

絕對令人想死,又要做鬼死咁多功課,又要什麼預習,又要溫習,仲要網上巧課. 小一,剛6 歲,咪即是要父母做,有咩意思? 我而家簡直覺得最衰係我,鬼叫我無出力谷佢? 想佢開心活潑,原來係香港唔得,要"操",要"谷",大家都好慘!!
又唔見得家陣d新一代有幾咁厲害,反而仲多咗好多自私無品既年青人同小朋友.....真無奈.....唉......成個社會都生緊病...

其實鮮魚行真係唔錯...唔知點解收生不足?

原帖由 laips 於 11-10-23 03:58 發表
其實發明全日制都係為小朋友好,將來讀書不成做份看間放工後再做清潔都無問題,因小朋友一年班開始已經係甘,最多都係做兩份工,放工後可以看電視,一星期有一日假放可以去玩,相比讀書簡直係恩賜 ...

簽名被屏蔽

有好多家長都一樣, 為子女讀書而頭痛, 壓力大又辛苦, 日日陪讀, 功課兩份做.

還有是升一級只會壓力同功課有加無減, 不知不覺做左虎媽, 親子關係又唔好得去邊.

其實而家d老師都唔易做, 為左唔想有額外野跟, 都只會同家長保持距離.

D 高官+立法會議員實至名歸地completely rubbish, 令HK各階層的市民都車毀人亡.佢地條條fing+各方面的缺失,令HK陷入一個因佢地的無能而要默默承受的各種困局.
佢地雖不殺百人,但百人為佢地而死.原來絛命同面相好真係禁重要!立法會吵鬧+放暗器都解決唔到,咁老師點解要罰D唔守秩序的學生,家長點教自己的孩子!

CE and your team, do u actually know what's happening here in HK? Do u have insights of the consequences of your so-called "policies for the good of HK people"? Are u all from outer space?
無咁大個頭點解要去戴咁大頂帽,累人累物架! 你地慚唔慚愧架?

我只想老公工作順利&努力教好自己的孩子,希望他快樂成長同和諧地生活+做個有用的人, 點解都好似禁困難?

‹ 上一主題|下一主題