用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解而家D小學生攪成咁!
樓主: TomatoCat
go

點解而家D小學生攪成咁! [複製鏈接]

原帖由 DD仔 於 11-10-20 10:17 發表
其实即使是全日制,可否午饭前就把学科堂上完,午饭后就先有起码一小时做功课,然后课外活动(最好是运动,对小孩最重要),跟住才放学.回家就不需要再花太多时间做功课,可以集中在温习和备课.
家长和孩子都会轻松些. ...

學校肯甘做我地就唔駛甘辛苦啦, 而家d 小學好似務求用盡d 學生每分每秒甘...完全唔諗下小學生要訓幾多個鐘同比時間佢地玩...

小女剛上了中一, 或者同你地分享下, 其實在香港學制下這是必經階段, 造成這狀況, 家長和教育局都有責任, 在中國人社會望子成龍是必然的, 你看中國和台灣甚至亞洲其他國家, 小朋友都上補習班, 但在歐美, 卻甚少這情況, 這是文化的不同, 你要小朋友脫離這境況, 唯有讀國際學校或跑到外地留學去,

我小朋友和我在過去六年都好辛苦, 星期六日不能全日出外走走玩玩, 都郊外去只能在長假期, 而且小女唸的是較課程艱深的學校, 有時候有些做人的道理, 倫理道德的事情想跟她談談, 也沒有時間, 我想老師在課堂上也有同樣遭遇, 所以這一代的小孩智慧比我們高, 道德規範卻不比我們一代好, 小學雞由此而生,

但各位小學家長, 不用擔心, 我的經驗是小一至小四是辛苦的, 但你們要和小朋友一起熬過去, 到小五小六小朋友已定型, 而且你和小朋友都習慣了香港的學制, 加上小朋友是否讀書材料, 已很清楚, 所以反而沒有小一時那麼辛苦, 現在我和小女六年的小學生活總算過去了, 現在她的F.1生活很愉快, 還有奉勸各位家長, 不用花太多時間在琴棋書畫上, 要看小朋友的興趣, 小女只愛繪畫, 沒有5級琴藝, 沒有游泳獎項, 最終都入了Band one英中, 所以在升中機制下, 學業成績較為重要, 其他只是錦上添花, 不要再迫你的小朋友參與一些他們沒有興趣的課外活動了, 打好學習基礎, 既有利選校, 他升中後也沒有那麼大的學習壓力, 自然可發展個人興趣, 這是個人一些體驗, 希望可幫到大家

人在江湖, 身不由己, 學制是不會改變唯有盡力而為

樓主, 不如妳調轉黎諗, 小朋友先苦後甜, 阿媽就會舒服d.

我簡左間hea既俾阿仔, 外邊人一聽就話好淺架噃....... 我仔p1至而家p5都係好遊閒, 佢資質普通, 當然成績亦普通, 我地放學後會游水踢波學琴, 功課大部份學校做晒, 夜晚9點上床.

看似好寫意, 不過之前有個鄰居(喇叭家長)問我, 妳仔拎到咩野出黎去面試......諗真, 真係咩cert都無, 鋼琴無去考, 只係怡情養性; 游水又唔入校隊, 只係強身健體; 而家真係.......點算.......徬徨中!

又, 呢個先係我心目中既學生生活, 但無奈係香港周圍都係忙碌, 我呢d反而係另類, 妳想唔想好似我咁??

原帖由 et_0429 於 11-10-20 11:01 發表
小女剛上了中一, 或者同你地分享下, 其實在香港學制下這是必經階段, 造成這狀況, 家長和教育局都有責任, 在中國人社會望子成龍是必然的, 你看中國和台灣甚至亞洲其他國家, 小朋友都上補習班, 但在歐美, 卻甚少這情況 ...

Agree that most good schools look for academic results.  Unless parents aim at having their children to apply for top elite secondary schools like DBS, DGS, SPCC, then obviously children will need to have outstanding extra-curricular activities or outstanding academic results to win the hearts of the Principal.  I know a girl whose academics are outstanding but she doesn't swim, and know another girl whose academics are above average but with extremely good certificates from her extra-curricular activities, they both got to DGS.

我個女亦係中一,回想小六時要和佢一同找學校,聽講座,制作個人資料簿,面試,等結果,這一年真是不易過,滿腦子都是考試、程分、學校。但是我發覺大部份學校最終都是收成績好和說話叻嘅小朋友,正如et_0429所講琴棋書畫只是錦上添花。除非你小朋友是劉翔、郎朗

原帖由 ha! 於 11-10-20 00:45 發表
小兒正interview p1中,看完以上的討論, 1516是否要選愉快學習的學校? 成績ga野, 唔係多功課就谷得上, 現在k3, 功課不多(平日3樣, 週五7-8樣), 學習興趣還是很濃, 真不希望上了小學變晒. ...

揀間hea既學校,可能到小五小六就會彼悔,如果你想揀間水準一般既中學,咁就要搵間hea既小學

我唸成績最緊要,課外活動系其次,抽中學政府唔會睇你有冇課外活動

我都奇怪有些小學生
竟然連睡覺也不足八小時。

香港教育有很多地方都令人概嘆。

另外,有些教科書一套四冊,但老師只會
在每本中抽部分chapter教,我們付了四本書錢,最後只用了兩本書。

老師話教唔切呀,未跳左唔教羅,讀間水準唔夠既小學,比你入左間band one中學都追唔上啦

即系好似,你向一間好大好有名氣好多野做既公司出黎,d同行多數都請,點解?未因為做野有水準同埋正規羅

回覆 1# TomatoCat 的文章

十分明白你的心情,心都好痛!!

亞囡(六年班) ,佢由六點幾做功課做到依家都未做完,
過二個星期又話測驗,點溫書??

想死!!!

很感謝你和大家的分享.男孩子的情況可能跟女孩子有一定的分別.但聽了你的經驗後,亦希望小兒可以在小五時穩定下來.
其實我了解rules of the game.但現在做媽媽的真的要犧牲很多,包括事業,health......很辛苦,很累,很痛......話雖如此,我依然覺得能做媽媽是最幸福的!

原帖由 et_0429 於 11-10-20 11:01 發表
小女剛上了中一, 或者同你地分享下, 其實在香港學制下這是必經階段, 造成這狀況, 家長和教育局都有責任, 在中國人社會望子成龍是必然的, 你看中國和台灣甚至亞洲其他國家, 小朋友都上補習班, 但在歐美, 卻甚少這情況 ...

對.  大家都是過來人.  現在可以對後來者道出經歷.  上了P4是龍是蟲大至已定.  除非要apply名名校, ECA要有非常突出表現.  一般地區band1英中只看成績, 所以如非有興趣, 否則為升中而摧谷定得不償失.  P1~P3按孩子能力, 發揮長項, 針對弱項, 總之在這6年內培養出好品格及正確的態度, 已是成功了.  到了升中選校時, 就著孩子的能力選合適的學校(最重要校風好, 事關那個反叛年齡最易受朋輩影響), 不作不卻實際的期望, 自然壓力大減.  

如此偉大的學制十二三年后產生怎樣的成品?

學校話要一生一體藝,每天要有三十分鐘閱讀,每天要把當天課程重温一次,要留意時事新聞,要預留親子時間,要早睡早起,但你又給我這麼多功課......,等同我想生個又靚又聰明,身材好,有幹勁,又孝順,人緣好,心地好.....好無禁完美?

其他家長都很努力去train小朋友,其實自己都會有圧力,但要時刻去提醒自己,不要受別人影響,不要跟風,讓孩子有個快樂童年,要有這能耐維持這想法到小6,我想真的不易!

我有一對孖女, 今年一齊小一. 幼稚園讀活動教學幼稚園, 升K3我先開始比佢地學下PHONICS, 數學班等等(人地巳經學左好耐數學班我兩個女先岩岩開始). 反而琴棋書畫都停哂. 因為知道幼稚園教既東西真係極有限公司, 所以決心攪好兩個女學業先. 而家上到小一, 學校傳統課程又深. 我同兩個女都好辛苦. 不過我就慶幸冇格硬要兩個女學琴,學畫畫, 務求樣樣皆精. 我反而想兩個女集中學業先. 連學業都攪唔惦, 學校話之你演湊級.

原帖由 Yanamami 於 11-10-21 22:43 發表
對.  大家都是過來人.  現在可以對後來者道出經歷.  上了P4是龍是蟲大至已定.  除非要apply名名校, ECA要有非常突出表現.  一般地區band1英中只看成績, 所以如非有興趣, 否則為升中而摧谷定得不償失.  P1~P3按孩子能 ...

講得好好
‹ 上一主題|下一主題