用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解而家D小學生攪成咁!
go

點解而家D小學生攪成咁! [複製鏈接]

1.每天功課其多,連消化&明白內容的時間都唔夠.
2.中英普由小一起要考not only reading n writing but also listening n oral
3.Weekday ECA 回家後仲弊,無12時都唔駛訓,當然唔駛諗看電視.
4.學琴竟然唔算樂器
5.如果家長唔幫做project,直頭唔駛止意有得交.
6.玩&poo的時間要以5分鐘做單位

小兒(小三)其實好乖&合作,只是有D慢.但好鍾意ECA&看書&幻想,每天唔看>0.5小時電視&明白讀書的重要,但都要11.5時後才有可能訓.

我覺得自己好衰,某程會度握殺佐佢嘅創意&快樂,亦會時常罵他,但佢好了解我的心意,更會逗我開心.佢知道成績唔好會影響升班,無精神回校就給老師罵.

我已經是fulltime媽媽,個心好痛,但解決不到,亦轉校失敗!

是否我的錯?我應怎樣做才好?
   0    0    0    0

大家都解答唔到你,因為大家都遭遇同樣既問題。

我個仔做功課一慢少少就比我好惡咁鬧,表面上我好殘忍,係咁迫佢,但事實上我只係盡量控制個工作時間得緊密d,想維護佢有少少空餘睇下電視、玩下玩具,同足夠既睡眠時間詐!

唉~~

原帖由 TomatoCat 於 11-10-18 12:47 發表
1.每天功課其多,連消化&明白內容的時間都唔夠.
2.中英普由小一起要考not only reading n writing but also listening n oral
3.Weekday ECA 回家後仲弊,無12時都唔駛訓,當然唔駛諗看電視.
4.學琴竟然唔算樂器
5.如果 ...
你轉校都無用,香港地,十之八九既學校都係咁

貢獻勳章

算把啦,一係就"掟"佢去外國讀,否則,在香港讀大部份都係一樣。

回想自己細個 (70後),係好自由,係自己鍾意的,自己會主動去參與,去搵答案,好開心,而唔係好似而家咁!

多謝主載香港教育班垃圾官員啦 !

我e+活外活動或補課後都係搭的士,好貴,近百蚊一程,但盡量想買返小小時間

我就揀咗一間唔係咁"谷"而又唔錯既學校, 好多人一聽到我話讀呢間學校, 佢地都會話: "呢間學校好淺喎!" (因為呢間學校唔會好似有d學校咁, 教深半級或一級)
初時, 我都有d擔心佢依間小學咁淺, 第時上到中學會跟唔上, 但係見到樓主講符咁好恐怖, 我又頓然覺得好安慰. 因為我覺得"愉快學習"對小朋友好緊要. 真係唔想佢因為被人"谷"先去讀書, 而係為咗"喜歡學習"而讀書!

原帖由 joemyt 於 11-10-18 12:57 發表
算把啦,一係就"掟"佢去外國讀,否則,在香港讀大部份都係一樣。

回想自己細個 (70後),係好自由,係自己鍾意的,自己會主動去參與,去搵答案,好開心,而唔係好似而家咁!

多謝主載香港教育班垃圾官員啦 ! ...

係呀!一砌由教改開始.多得當年阿羅太飯焦fan.狠批學校&教師,搞到d老師做到死,令家長對學校&教師不信任,投訴多了,教師有壓力.家校對立出現.又要達標,咪要谷谷谷d小朋友lor,唔驚殺校咩!!

醒目開學勳章

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:56 發表
你轉校都無用,香港地,十之八九既學校都係咁

yes, agree~ 除非讀 is, 又或者去外國

我唔知算唔算好彩, 我個仔小三佢每晚9:30前上床睡覺,
個女小五10點左右都可以上床~

這情況是家長,學校,政府三方面互動得出來0既結果,冰封三尺,非一日之寒

The most concerning issue to me is I worry that my children are gradually losing interest to learn, i.e. lacking the motivation.  That's the fundamental issue for a person to continue to learn and grow.  I'm kinda trading off between academic results.  I am fine with average results, rather want her to grow in other aspects.  Because I anticipate that if I push her so much on academic side, although she could do it ultimately with various supports, however, she would totally lose interest.

For musical instruments, hold to your belief and your child's interest.  In overseas countries, achievements in piano is definitely count towards overall assessment.  For my girl's school, they have no definite requirements on instrument, so I just stick with piano.

你可以向校方反映下,不過可能只會換來"怪獸家長"的label.d老師會話你too protective bor.
如果貴校校長開明d,咁就好商量,你可以提議以閱讀取代做練習,以比賽 or 獎勵來鼓勵學生(比d實際d既提議)

原帖由 dad1234 於 11-10-18 13:36 發表
這情況是家長,學校,政府三方面互動得出來0既結果,冰封三尺,非一日之寒

同意!比得少功課,d家長又投訴,怕阿仔阿女學唔到野.學校只顧評分.政府....不用多說

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:57 發表
我e+活外活動或補課後都係搭的士,好貴,近百蚊一程,但盡量想買返小小時間

好重皮wor!不過小心比人話怪獸家長

Hi saetang,

Could you email your school name to me ?!

Thanks !
chmanpong

不如响到公開啦!大家支持下這些好學校.
原帖由 chmanpong 於 11-10-18 13:50 發表
Hi saetang,

Could you email your school name to me ?!

Thanks !
chmanpong

原帖由 VKwan 於 11-10-18 12:54 發表
大家都解答唔到你,因為大家都遭遇同樣既問題。

我個仔做功課一慢少少就比我好惡咁鬧,表面上我好殘忍,係咁迫佢,但事實上我只係盡量控制個工作時間得緊密d,想維護佢有少少空餘睇下電視、玩下玩具,同足夠既睡眠時間詐!

唉~~ ...

同你一樣.

原帖由 saetang 於 11-10-18 13:15 發表
我就揀咗一間唔係咁"谷"而又唔錯既學校, 好多人一聽到我話讀呢間學校, 佢地都會話: "呢間學校好淺喎!" (因為呢間學校唔會好似有d學校咁, 教深半級或一級)
初時, 我都有d擔心佢依間小學咁淺, 第時上到中學會跟唔上,  ...

邊間呀? 講邊區都好丫~

原帖由 bbJP 於 11-10-18 13:44 發表

好重皮wor!不過小心比人話怪獸家長
都冇計,你知唔知半個鐘都好重要,浪費唔起架。我晒$100+比人話怪獸家長,但換來我仔可以玩半個鐘喎,我覺得值得。
‹ 上一主題|下一主題