用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中三選科問題
go

中三選科問題

我個仔今年讀中三,選科問題十分困擾,希望有人可提供意見幫忙。

最重要係睇小朋友心儀邊科,家長只可從旁提點,緊記選邊科最終決定權係小朋友

我的女兒也是中三,昨天大家談及選科問題,她說除四科必修科外,會選CHEM, GEOG, EPA 但我覺得此三科均為技術學科無文化成份,不會幫助思考.可能我的想法落伍,不合今天的就業市場環境需要.但始終覺得要讀文學和歷史對思考問題有幫助,所以還在掙扎當中.希望聽聽其他人意見.

回覆 1# lake 的文章

始終讀書果個係佢, 如果佢唔鍾意文學,歷史, 無得勉強架喎 !

我個女真係自己鍾意, 係全無競爭之下派到呢兩科, 讀得幾開心!

但佢好多同學, 係被逼派到嘅
真係讀到喊哂口架...

或者你再睇睇個新高中課程先
呢兩科都係退修熱門

原帖由 longhey 於 11-10-18 09:23 發表
我個仔今年讀中三,選科問題十分困擾,希望有人可提供意見幫忙。

選科應該選有興趣既科目而又同時照顧到大學入學要求. 你仔仔有冇想過大學讀邊科? 我細女鍾意design, 最緊要讀VA, 其餘兩科我都由得佢自己選.

原帖由 lake 於 11-10-20 14:57 發表
我的女兒也是中三,昨天大家談及選科問題,她說除四科必修科外,會選CHEM, GEOG, EPA 但我覺得此三科均為技術學科無文化成份,不會幫助思考.可能我的想法落伍,不合今天的就業市場環境需要.但始終覺得要讀文學和歷史對思 ...

思考有好多唔同類型,肯用腦就邊科都可以思考. 如果牛頓見個蘋果跌落黎唔去思考, 又點會發現萬有引力? 你可以先了解下佢選呢3科既原因, 再睇下會唔會達唔到大學想讀科目既入學要求. 興趣好緊要, 冇興趣亦好難讀得好.

最近睇咗套戲叫'作死不離3兄弟', 對填鴨式教育同家長望子成龍心態刻劃得好細膩, 非常值得家長去睇.

多謝#4,#6的意見,我見過選錯科的真實例子不會迫她.以平日行為分析,她是喜愛閱讀寫作型.對身邊發生問題如時事都會關心,照理會選文史科,現在時間還早,看下學習期成績再打算吧!

Is it necessary to choose M1 or M2 for sake for widening choice of courses in University.

原帖由 駱瑪莉 於 11-10-23 13:49 發表
Is it necessary to choose M1 or M2 for sake for widening choice of courses in University.

After chatting with kids who took M1 & M2, most M2 kids are regret to take it, as its too challenging. If local universities don't specify M1 or M2, go for M1 is much easier.

If the Maths standard just ok, don't take M1 or M2, even better options. A bird in hand......
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回復 1# ANChan59 的帖子

Some information for M1 M2

http://paper.wenweipo.com/2011/10/19/ED1110190004.htm

http://paper.wenweipo.com/2011/10/19/ED1110190002.htm

原帖由 Marco-ma 於 11-10-23 22:26 發表
Some information for M1 M2

http://paper.wenweipo.com/2011/10/19/ED1110190004.htm

http://paper.wenweipo.com/2011/10/19/ED1110190002.htm

Marco-ma

Thanks for your further info. The reports from wenweipo even worse than what I thought and learnt from other kids & parents. After reading wwp, I double checked with CUHK, some programs in BA and faculty of science and engineering need either M1 or M2..... Parents need double check the admission requirement.

I am so glad my boy didn't take NSS, as guinea pig is no fun at all.

I guess the normal teaching hours for Maths core mainly for student relatively weaker in Maths, for students can take M1 or M2, they need much less hours and can spend more time in M1 or M2. I know some schools just one year in F4 to complete the core.

ANChan59

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

好煩惱
[size=large]大家好,我叫D 打 !!  唯一偶像是 ANITA MUI 梅艷芳!! :wave:  :wave:.[size=medium]計起都有20年啦.

各位前輩, 我個囡初步想揀 Bio, BAFS, Econ + M1 或 Bio, Chem, BAFS + M1.  我想問揀 Chem/ Econ 之間對大學選科既出路.

我個仔英文最好,其他科就ok,數學就話放棄,但334數係必修,真係唔知攪,又唔話得,一話就發爛渣,好勞氣

回復 longhey 的帖子

哗! 英文最好!!!!!   有个家长话读 local school 的学生如英语好, 已经是差不多如得天下.  恭喜!

全世界的学制里, 数学必然是必修科, 无得逃避, , 我的经验是通常父母数学差, (孩子未知是非否遗传), 多数此科也唔多掂.  不如坦白跟孩子讲阿妈都最讨厌呢科,(如估错, 请谅!) 等入左大学, 一定唔修呢科, 到时就一天都光洒.  但今天要取得大学入场券, 阿仔和阿妈就必需'顶住', 搅好呢科数学的最低要求学分.

然后揾个老师帮他温故知新, 从中一的数学教科书开始, 找出问题和缺漏, 以补不足.  令郎英文出众, 应该是聪明仔, 无理由会比数学难到的.  一定有办法.  Anchan个仔D 数学好, 仔仔爸个仔都唔差, 可以向他们讨教吓.

十三四岁的孩子的特征是唔钟意比人话, 提议都唔多岩听,  發爛渣是部分的青春期行为, 阿妈可以伟大D, good 声吞左去, 唔好同佢计较和激气. 留番D精力煮偶然个靓早餐一起吃.

Good Luck!

annie

Glau 發表於 12-1-9 10:58
各位前輩, 我個囡初步想揀 Bio, BAFS, Econ + M1 或 Bio, Chem, BAFS + M1.  我想問揀 Chem/ Econ 之間對大 ...
I suggest you and your daughter should consider her university program and then her interest, so pick the subjects accordingly.

整理咗一份關於各大學收生必修科目既要求, 中三選科前可以先用作參考.

http://www.sendspace.com/file/4d07k4

Viman  Thanks  發表於 12-3-6 08:41
wyl    發表於 12-2-26 16:38
Glau  khmama, 你真厲害, 由升中派位到高中揀科都有心得,
但download 唔到個file, 可否pm.  謝謝  發表於 12-1-27 10:48

回復 whooammii 的帖子

又未必既, 大學大多數只要求一科指定科目, 部份學系會要求多一科(任何科目)達到某o的grade, 所以如果對econ有興趣而又攞到好成績對大學選科係有用既.