用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 民生父母
go

民生父母 [複製鏈接]

請問民生取錄學生既要求係咪最低限度都要大學畢業架?
因我見報名表上要填家長大學名稱.
如分母都不是大學生的話.取錄比率是否較低?
亦聽講此校大多取錄父母為紀律步隊既小朋友居多?
有無人可以解答我問題?
   0    0    0    0

大多取錄父母為紀律步隊==> 冇聽過亦都唔知點解? 不過我地唔係
大學畢業 ==> 我覺得唔關事不過我地係

你呢個問題其實可能真係要學校職員先知, 不過點都好, 你鐘意間學校就照報啦, 唔好諗咁多呢d假設性問題, 亦都唔好理咁多傳聞, 諗得多仲煩得多

認同sherry wong 講..我個人覺得當日小朋友表現最重要...然後係問卷...最後係家長答老師問題....

謝謝你們的回覆!!!!

請問是不是交表當日先派問卷 , 然後 interview 個日交俾老師 ?

原帖由 sviolent 於 11-10-18 12:49 發表
請問是不是交表當日先派問卷 , 然後 interview 個日交俾老師 ?

舊年份問卷應該係預先跟面試信一齊寄嚟, interview 嗰日交....
我仲記得我收唔到信, 要打電話追學校, 佢地後尾fax 份問卷比我同埋講個面試#同時間比我聽咋....

我同c6都係u grad, 但我覺得收生都係睇小朋友同家長面試表現多d....

我聽過中鍾父母係大學生,反而細b冇關係

以我所知,父或母係公務員的學生的確唔少,不過就唔知係唔係指明係紀律步隊.
至於大學呢樣就真係唔知,因為我大女3年前報讀時冇呢欄要填,今年同細女見到咪照填囉.
我覺得有冇熟人介紹同埋有冇兄弟姊妹或者父母係校友,員工呢d關係分重要d囉.因為大女面試時,老師有問呢個問題,而我好明顯見佢寫個"剔"在佢張表到.

原帖由 SHARONJULIO215 於 11-10-17 16:35 發表
請問民生取錄學生既要求係咪最低限度都要大學畢業架?
因我見報名表上要填家長大學名稱.
如分母都不是大學生的話.取錄比率是否較低?
亦聽講此校大多取錄父母為紀律步隊既小朋友居多?
有無人可以解答我問題? ...

其實好多幼稚園都會揀父母。
平常心啦,親子關係比父母學歷更重要。博士父母但同子女無乜溝通,面試時老師問小朋友多幾句就會穿煲,學校會識揀,放心啦~
:loveliness:

大多取錄父母為紀律步隊+應該不是
大學畢業 ==> 我本人不是,我老公是,不過我覺得冇關係

其實好睇小朋友表現,十問九唔覆,覆老師對眼唔望人,一路玩>>玩具,就一定唔得.仲有哭..禮貌好D,平常心去啦...
‹ 上一主題|下一主題