用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 有perfect pitch對學音樂的好與壞
go

有perfect pitch對學音樂的好與壞 [複製鏈接]

或者大家對呢個問題好奇怪,因為有perfect pitch梗係一件好事啦,仲駛問? 我上網查過,有很多好處,這幾乎是肯定的了.於是我反而想大膽問一問,有perfect pitch會否反而對學音樂/樂器有一些-ve的地方?

這只是open question, 知道這裡有很多懂音樂的人.期待分享.

1    0    0    0

回復 1# Christi 的帖子

個人經驗而言,小女唔喜歡睇譜,習慣用聲音來背譜;因此sight reading 很慢,亦時常唔跟足指法!因為唔願睇譜。現在的琴老師正很有耐性地糾正她的問題。

醒目開學勳章

原帖由 moumou 於 11-10-16 23:45 發表
個人經驗而言,小女唔喜歡睇譜,習慣用聲音來背譜;因此sight reading 很慢,亦時常唔跟足指法!因為唔願睇譜。現在的琴老師正很有耐性地糾正她的問題。 ...

我仔都係用聲音記憶,佢每次學新歌都會睇譜彈,但好快就會背倒份譜,佢睇譜好快,考試Sight reading係攞滿分,同樣地,佢唔鍾意跟指法!

回復 5# fcbttkw 的帖子

一樣,很似!只是不一樣的,女兒現在slight reading 很慢。希望她將來有所進步,都可以學妳仔仔咁叻啦!
請問妳仔仔一天可以有多少時間練琴?另他有沒有學別的樂器呢?

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 00:11 發表

我仔都係用聲音記憶,佢每次學新歌都會睇譜彈,但好快就會背倒份譜,佢睇譜好快,考試Sight reading係攞滿分,同樣地,佢唔鍾意跟指法!

我仔淨係學piano都一樣有呢個問題, 我覺主要係個老師教法問題, 佢學piano時老師好多時會彈一次佢聽(可能當時讀緊幼稚園年紀比較細關係), 因為perfect pitch, 佢好快就會背譜, 於是就唔睇譜唔跟手指唔理拍子...一直上左小學之後再學埋cello, 個老師一定要佢自己sight, 就係咁一年多後已經改善左好多, 每次考琴試呢Sight Reading分數都唔錯, 所以如果佢sight reading差, 就要同老師溝通一下, 寧可學得慢d都唔好錯過左改正機會

我反而觉得perfect pitch对sight reading有更大优势,当然唔系指初学阶段。

醒目開學勳章

原帖由 moumou 於 11-10-17 00:46 發表
一樣,很似!只是不一樣的,女兒現在slight reading 很慢。希望她將來有所進步,都可以學妳仔仔咁叻啦!
請問妳仔仔一天可以有多少時間練琴?另他有沒有學別的樂器呢? ...

之前舊老師知阿仔睇譜快,好少先彈一次俾阿仔聽,通常教邊首就直接叫阿仔彈,而且落堂前會剔多幾首等佢返屋企自己彈,所以佢一堂要交十幾首歌仔(頭4、5級)。

阿仔近呢一年都好少練琴,一星期加埋彈唔夠兩個鐘,不是沒有時間練,係有時間都唔練!雖然唔多練,但係呢1年彈既野反而好聽左同埋穩定左。佢依家同時學緊揚琴和小提琴,小提琴進度係最差的,我叫過佢放棄或遲D先再學,但係佢要堅持繼續學!

原帖由 Christi 於 11-10-16 23:07 發表
或者大家對呢個問題好奇怪,因為有perfect pitch梗係一件好事啦,仲駛問? 我上網查過,有很多好處,這幾乎是肯定的了.於是我反而想大膽問一問,有perfect pitch會否反而對學音樂/樂器有一些-ve的地方?

這只是open questi ...

件事本身係好事,但我覺得要有相應的措施去配合,教過有perfect pitch的小朋友,因為耳朵好,傾向用耳學,本來都唔係壞事,但佢的耳/眼唔可以平衡發展,導致sight reading 唔好(唔肯睇),不過如果家長明事理,肯鼓勵個小朋友多d 睇譜,都冇問題(有部份家長係會"接受"個小朋友唔睇譜,因為佢唔睇都彈到),呢樣野,學o既初期未必有好大影響,但當d樂曲越來越長,佢地記唔到咁多時,就大件事,我兒都係有perfect pitch,佢學琴初期,我主力要佢練技巧同讀譜,依家佢o既聽力就發揮到成效

醒目開學勳章

原帖由 小伊 於 11-10-17 09:44 發表
我反而觉得perfect pitch对sight reading有更大优势,当然唔系指初学阶段。

是的,對sight reading很有利,因為一邊睇譜,一邊聽到自己有冇彈錯音。對aural都很有幫助,因為人地彈個chord,佢一聽就知用邊幾個音組成,major & minor都容易分得出。scales又唔駛死記,問咩major 或 minor,佢就會知道當中有幾多個sharp、flat。

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 11:04 發表

是的,對sight reading很有利,因為一邊睇譜,一邊聽到自己有冇彈錯音。對aural都很有幫助,因為人地彈個chord,佢一聽就知用邊幾個音組成,major & minor都容易分得出。scales又唔駛死記,問咩major 或 minor,佢就會知道當中有幾 ...

情況似我兒,但我d學生又唔係個個perfect pitch的係咁
佢地真係非常唔肯睇譜(最慘係父母鼓勵埋佢唔睇xdddddddddd),彈scales,d 手指位反哂都照彈

醒目開學勳章

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-16 23:47 發表
還有...

在 Aural Lesson 及其考試會俾professor 話你係
cheater

點解?

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 11:07 發表

情況似我兒,但我d學生又唔係個個perfect pitch的係咁
佢地真係非常唔肯睇譜(最慘係父母鼓勵埋佢唔睇xdddddddddd),彈scales,d 手指位反哂都照彈

很多父母唔識,唔知會有咩後果,但教佢地既老師應察覺得到這問題!
我仔都唔跟指法,只係我同佢講過‘唔好俾我見到你D手指轉到打晒交叉’,跟住佢自己會度掂D指法。

回復 10# ilovethiscow 的帖子

佢地學 不是 in C 的樂器會有困難的~~~

例如 Clarinet, saxophone trumpet horn~

hi, ilovethiscow,

Can you explain more please?

Thanks!
:-) :-) :-)

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 11:15 發表

很多父母唔識,唔知會有咩後果,但教佢地既老師應察覺得到這問題!
我仔都唔跟指法,只係我同佢講過‘唔好俾我見到你D手指轉到打晒交叉’,跟住佢自己會度掂D指法。 ...

我接過一個準備考6級的,佢已考5級,但成績一般
我同個學生同媽媽講:佢耳仔好好,但佢指法亂黎,佢可以彈彈下running 唔順,停左o係度,同一個音1轉2, 2轉3,轉左10次都彈唔到之後個音,彈scales 又係咁
個媽媽話:下..以前個老師從來冇講過佢呢個問題bor,老師話scales 錯手指都唔會扣分,咁不如由得佢啦
其實你仔仔好叻仔又肯做,遇著d 懶散,得過且過,再加上完全唔理的,真係空得一對好耳仔都冇乜作為的

講返正題,對我兒黎講,發揮功效最大係拉琴,小提琴係佢最遲學的一種樂器,但因為之前已經train 左佢睇譜,再加上佢冇音準的問題,所以老師可以集中處理佢弓法/音色的問題,而且佢唔太需要經過一段漫長拉空弦同單音的練習,感覺佢好似快上手一d,彈琴黎講,因為有pitch,好快就知道每個scale 係由咩音組成,略為提點指法就ok,percussion 就(暫時)直頭一面倒係好>壞

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:00 發表

我接過一個準備考6級的,佢已考5級,但成績一般
我同個學生同媽媽講:佢耳仔好好,但佢指法亂黎,佢可以彈彈下running 唔順,停左o係度,同一個音1轉2, 2轉3,轉左10次都彈唔到之後個音,彈scales 又係咁
個媽媽話:下..以前個老師從來 ...

其實真係要耐心分析俾佢聽,我唔要求佢跟足指法,只要做到樂曲要求,連時要連、斷時要斷,指法唔順好難彈好連音,聽落也很礙耳。scales要求也是如此,要求佢一定要流暢,指法唔可以太離譜,但係我幾乎冇聽過佢練scales,考試也有18分。

原帖由 fcbttkw 於 11-10-17 12:17 發表

其實真係要耐心分析俾佢聽,我唔要求佢跟足指法,只要做到樂曲要求,連時要連、斷時要斷,指法唔順好難彈好連音,聽落也很礙耳。scales要求也是如此,要求佢一定要流暢,指法唔可以太離譜,但係我幾乎冇聽過佢練scales,考試也有18分 ...

呢個就係家長肯唔肯同老師合作的分別
有d家長平時係唔理,覺得自己小朋友"都彈到丫"咁就算數
其實每星期上完一堂,然後可以記住哂老師要求,再而自己跟住練的小朋友10個都未必有一個,有時家長會覺得彈一首練習曲要2-3堂先pass 係side 時間

醒目開學勳章

原帖由 marcuscyrus 於 11-10-17 12:23 發表

呢個就係家長肯唔肯同老師合作的分別
有d家長平時係唔理,覺得自己小朋友"都彈到丫"咁就算數
其實每星期上完一堂,然後可以記住哂老師要求,再而自己跟住練的小朋友10個都未必有一個,有時家長會覺得彈一首練習曲要2-3堂先 ...

彈練習曲應比彈歌仔要求更高,因為它是樂曲的基礎練習!
有d家長唔係唔想合作,而係唔知點合作,因為佢地都唔知點先叫做o岩。
你講的家長也多的是,因為佢地會做的,只是推個小朋友去學琴!
‹ 上一主題|下一主題