用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? ...
樓主: Siutingava
go

請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? [複製鏈接]

回覆 2# lillymarie 的文章

佢次次都好緊張架, 今次等別緊張, 仲喊添, 今日我問佢其實想唔想老師一齊來, 佢話唔想, 之前有聽老師講過佢有D學生驚老師來睇....

我唔識同佢做心理輔導架!!

PS, 點解我搵唔到"引用"既??

回覆 2# lillymarie 的文章

我阿囡次次都係驚會彈錯, 果朝老師講佢越諗會錯就會錯, 照平時咁都冇錯, 結果佢最鍾意, 練得最多果首就錯, 彈小咗三節, 佢話好似諗緊第二D野咁....

到考完先驚唔PASS, 不過我已經話唔PASS都唔緊要, 我唔會嬲, 因為知道佢盡咗力, 而家媽咪搵緊方法令佢唔好咁緊張, 同埋要佢自己都要幫自己....

齊悅, 吾緊要啦.. 儘左力就OK架喇, 叫女女吾駛擔心

好似點準備都唔夠充足,三首曲我對她都幾有信心,但對sight reading/aural冇信心,雖話pass都好,但其實若冇"叮"實會感失望;

囡scales每次練習都係必練,但未必日日練,功課至上

原帖由 ohmygosh 於 11-10-21 15:48 發表
其實準備充足的話﹐無可能吾pass。您孩子幾歲?考幾級?

同埋﹐我認為﹐scales係每個學生每日/每次練習都必練gor bor﹐是首要任務﹔吾關考吾考試事...

...

我個仔今年5歲半,今日考左琴了,唔知係咪仲係細個呢,佢又唔識驚,登記好等緊考試時就係度睇我帶俾佢的新書,反而同房等緊的一位大姐姐(我估佢中一),佢考3級,就好努力睇緊SCALE本書,我心中感到奇怪,乜臨考前睇SCALE書有用咩(因為我地冇買這本書,SCALE老師教的時候自己寫底左係本薄度),唔係應該練熟架咩?

我個仔考完個考官出嚟笑笑口同登記員講話我個仔問佢有幾多分喎

原帖由 totochu 於 11-10-20 23:39 發表
多謝,多謝!
樂理就唔敢樂觀,但求合格咋...

實冇問題~對你囡囡好有信心~

原帖由 fcbttkw 於 11-10-20 10:22 發表

恭喜

scales full marks   comment : well done!

原帖由 齊悅 於 11-10-21 22:17 發表
我阿囡次次都係驚會彈錯, 果朝老師講佢越諗會錯就會錯, 照平時咁都冇錯, 結果佢最鍾意, 練得最多果首就錯, 彈小咗三節, 佢話好似諗緊第二D野咁....

到考完先驚唔PASS, 不過我已經話唔PASS都唔緊要, 我唔會嬲, 因為 ...

我懷疑好少人,甚至乎專業演奏家,係可以一點錯都沒有。
挑戰不在彈啱哂,而在於錯咗之後,點樣可以若無其事繼續彈落去。同埋,點樣可以即使彈錯少少,首歌仍讓人覺得好聽。

原帖由 齊悅 於 11-10-21 22:13 發表
佢次次都好緊張架, 今次等別緊張, 仲喊添, 今日我問佢其實想唔想老師一齊來, 佢話唔想, 之前有聽老師講過佢有D學生驚老師來睇....

我唔識同佢做心理輔導架!!

PS, 點解我搵唔到"引用"既?? ...

我囝囝都係超級緊張大師,我就曾經用以下的方法幫佢:
1。考試前一兩個星期就要求佢一氣呵成咁彈哂成首歌,唔准停,彈錯咗都要繼續彈落去,唔准重覆。
2。帶佢去大琴行,係不同的鋼琴上彈完整的考試歌,等佢習慣不同的鋼琴。同時讓他習慣在公開場合彈琴。
3。幫佢拍video,話佢知會post上youtube和facebook, 讓我的親朋好友欣賞。(給他適量的壓力)
4。話佢知,所有人都會驚,大部份人都會錯, 所以佢既感覺係好合理和正常的。
5。如果可以,就book考試琴練習,次數越多越好。
6。考試那天,要給手指熱身。
7。考試前一晚,我同佢做個mock exam,一口氣彈哂所有歌,然後抽問佢音階。(aural和sight reading就幫唔到了)整個過程,只有一次機會,唔准停亦唔准重覆。

我可以做的是這些,其餘的就看老師和孩子了。

醒目開學勳章

原帖由 hyatt 於 11-10-22 02:11 發表
我個仔今年5歲半,今日考左琴了,唔知係咪仲係細個呢,佢又唔識驚,登記好等緊考試時就係度睇我帶俾佢的新書,反而同房等緊的一位大姐姐(我估佢中一),佢考3級,就好努力睇緊SCALE本書,我心中感到奇怪,乜臨考前睇SCALE書有用咩(因為 ...

預祝囝囝有滿意的成績!

醒目開學勳章

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:44 發表
謝謝妳!!!

我想問佢講過驚彈咗SCALE先會唔記得考試歌, 咁係未揀彈考試歌先好呢??同埋係未考琴當天唔好補堂, 同埋琴老師唔好一齊去呢??嚟緊仲有音樂節, 佢咁緊張點算??我同佢講過千次分數唔重要, 其實佢明唔明呢?? ...

佢對邊樣有信心就彈邊樣先!
第一,有信心而又做得好,會增加佢對考之後項目o既信心.
第二,俾考官一個好印象

如果佢見到老師有壓力o既,當然老師唔好一齊去!

醒目開學勳章

原帖由 rainful 於 11-10-22 04:20 發表

scales full marks   comment : well done!

叻叻

原帖由 fcbttkw 於 11-10-22 13:59 發表

預祝囝囝有滿意的成績!

tks! 希望啦! :)

原帖由 lillymarie 於 11-10-22 07:44 發表

我囝囝都係超級緊張大師,我就曾經用以下的方法幫佢:
1。考試前一兩個星期就要求佢一氣呵成咁彈哂成首歌,唔准停,彈錯咗都要繼續彈落去,唔准重覆。
2。帶佢去大琴行,係不同的鋼琴上彈完整的考試歌,等佢習慣不同的鋼琴。同時 ...

謝謝妳, 妳講既我大部份都有做, 尤其第一次考試同音樂節, 結果有MERIT, 上次音樂節同今次考試開始唔想咁迫佢/谷佢, 結果成績真係唔好....

如果妳囝囝比賽前/考試前成日話驚彈錯, 妳會點做呢??

原帖由 齊悅 於 11-10-23 00:38 發表

謝謝妳, 妳講既我大部份都有做, 尤其第一次考試同音樂節, 結果有MERIT, 上次音樂節同今次考試開始唔想咁迫佢/谷佢, 結果成績真係唔好....

如果妳囝囝比賽前/考試前成日話驚彈錯, 妳會點做呢?? ...

齊悅,
克服焦慮恐懼,唯有預備,預備再預備。
臨場那天,甚麼話也不說,只來個big hug, 說聲:支持你!錫哂你!

我個囡上個月尾考完,宜家等緊成績,考個時佢都有少少緊張,但系考完出黎都笑笑口話張三首歌要做咖都全部彈晒出黎,聽到佢咁講都好開心!唔知有冇機會攞到'丁'呢﹖

醒目開學勳章

原帖由 MayTam10 於 11-10-23 16:11 發表
我個囡上個月尾考完,宜家等緊成績,考個時佢都有少少緊張,但系考完出黎都笑笑口話張三首歌要做咖都全部彈晒出黎,聽到佢咁講都好開心!唔知有冇機會攞到'丁'呢﹖ ...

除咗 3 首考試歌要彈得好 , 盡量攞多 d 分 ,
其他部分都要保持平均先容易攞到丁 ,
如果有一 part 唔合格或者低分 ,
將分數拉低咗 , 都有可能差 2-3 分先攞到丁 !!!

呢個我都明白,所以就系唔知攞唔攞到囉!

原帖由 洛婷 於 11-10-23 18:19 發表

除咗 3 首考試歌要彈得好 , 盡量攞多 d 分 ,
其他部分都要保持平均先容易攞到丁 ,
如果有一 part 唔合格或者低分 ,
將分數拉低咗 , 都有可能差 2-3 分先攞到丁 !!! ...

醒目開學勳章

原帖由 MayTam10 於 11-10-23 21:18 發表
呢個我都明白,所以就系唔知攞唔攞到囉!

亞女有冇講其他方面表現如何 ???

回覆 81# 齊悅 的文章

齊悅,

我女20/9 考3級小提琴, 我囡係一個緊張大師, 就連學校的考試都可驚/緊張到前瞓一晚瞓唔著.  好似呢次小提琴考試, 老師話睇佢平日的表現都好好, 希望佢可取"丁", 可惜囡囡入到考室好緊張, 音準但就驚到越拉越細聲, 考其他佢話驚到腳震唔知考了D 咩

依家我都等到結果, 合格我好有信心, 現望能取得高分好等囡囡自信心強D.
‹ 上一主題|下一主題