用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? ...
樓主: Siutingava
go

請問有無係9月6-10號考鋼琴考試&收到成績味? [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 cyiuch 於 11-10-21 00:53 發表
終於收到la.....比預期差!
差少少先有merit.

唔緊要啦,小朋友已努力,加油呀!
恭喜

醒目開學勳章

Del repeat

睇來,保持冷靜來完成考試,也會是加分補回!
恭喜你學生!

原帖由 ohmygosh 於 11-10-20 22:36 發表
成績昨日收到了(7 Sep考)﹐雖然第一首考試歌﹐我個學生因為緊張而失手(‘luk'左兩次)﹐但好在他都能夠保持冷靜﹐好好地完成餘下的部份﹐最後成績都一如以往的取得了distinction﹐真係有驚無險﹗感謝神﹗

教學五年以來﹐第一次 ...

恭禧!!!! 最開心自己的付出獲得等值回報,抵讚!

囡囡都啱啱考完,希望成績不至於太差,仲要等七個星期,一日唔知成績,都好擔心~

原帖由 totochu 於 11-10-20 16:07 發表
終於望到個result, grade 5 小提琴 142分,同老師有交代.我同個女開心到眼濕濕.....

回覆 58# totochu 的文章

5級合格就足夠了!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

多謝你!

我諗佢當時太緊張....第一首歌失分最多(呢首係平時表現最穩定架), 加上SIGHT READING又衰埋.

原帖由 fcbttkw 於 11-10-21 07:19 發表

唔緊要啦,小朋友已努力,加油呀!
恭喜

你地好勁啊.. 我女9月15考完, 未有成績, 吾知幾時有呢

齊悅

您女兒幾歲? 今次是她第一次考琴嗎? 定系以前都考過初級的琴試? 我覺得緊張的因素裡面,缺乏演出經驗或者會有少許影響,但更重要的是彈奏技巧的控制能力和穩定性,以及樂曲演繹方面的掌握和熟悉程度,老師要讓學生有充足的試前準備,這是非常重要的。

還有B和C pieces, sight-reading, 和aural啊,如果這幾個部份都有不錯的表現,合格都應該可以的!不過當前更需要的是,好好和女兒以及她的鋼琴溝通一下,多了解女兒的彈奏技巧和臨場表現方面的情況,對症下藥。

原帖由 齊悅 於 11-10-21 05:44 發表
hello, 我囡考咗琴啦, 5級, 佢話C1彈錯咗, 彈小咗4節, SCALE考得3條, 咁會未會唔PASS呢??阿囡緊張到入去前喊.....唉~~越大越緊張, 點樣克服呢??

其實琴試後個小朋友自己都有些擔心﹐但在學校的樂曲表演/考核中﹐他依然揀選了當日考試彈luk兩次的那首樂曲﹐小男孩又跟他母親說‘我好鐘意呢首歌﹐0個日考琴時彈得吾好﹐而家可以0係學校老師和同學面前彈返好佢﹗'

我真係好欣賞他的勇氣和積極樂觀的態度﹔同埋﹐學生和我自己(作為老師的)都赴了全力﹐其實我曾經心裡想過﹐即使他今次‘打爛我個招牌’欏吾到distinction(我五年教學以來﹐不論鋼琴小提琴﹐高中低級﹐出來成績﹐全都是distinction﹐沒有一個例外﹐連merit都未試過)﹐我都一直0甘讚賞他﹐肯定他的付出和努力﹐並會鼓勵他吸取經驗﹐再求進步﹐因為態度比成績更重要﹗

不過很感恩﹐縱使該樂曲因為luk左兩次﹐得22分 (正常發揮的話﹐根據過往的經驗﹐估計會至少有27分)﹐其它部份都能夠穩定發揮﹐最後都有distinction。

原帖由 88violin 於 11-10-21 09:06 發表
恭喜你學生!

回覆 1# ohmygosh 的文章

我囡囡今年P3, P1時考咗3級MERIT, 佢參加過校際2次(MERIT+PASS), 公開的3次比賽(2次MERIT+PASS), 次次都話驚, 但係都冇今次咁驚, 一落車就喊, 喊完我先俾佢入去等, 其間都有驚同有笑, 成日話驚彈錯, 而錯果首係佢最鍾意果首, 老師在外面都聽到小咗D....帶佢入去果個職員話佢好緊張。

第一次考試在樓下考, 得我自己帶佢去, 佢只係話驚唔想躹躬, 今次老師得閒可以出發前補堂同埋爸爸又放假車我哋去, 唔知係未佢嗲爸爸多, 但係第一次校際又係有老師同爸爸一齊去話驚都拎到MERIT。

阿囡前一日講過驚彈咗SCALE會唔記得考試歌, 又話驚唔PASS我同老師會唔開心, 其實係未考咗考試歌先會好D呢??又話驚個翻譯講錯.....

考完我同佢講就算唔PASS都唔緊要, 盡咗力就OK啦, 又唔駛俾人睇既....仲買咗份大禮物俾佢....

謝謝﹗

也預祝您女兒能取得滿意的成績﹗

原帖由 88violin 於 11-10-21 09:06 發表
恭喜你學生!

我另有學生14號考﹐暫時都仲未收到成績。

原帖由 Little_cy 於 11-10-21 13:40 發表
你地好勁啊.. 我女9月15考完, 未有成績, 吾知幾時有呢

謝謝您提供進一步資料﹗依您所言﹐其實您女兒的演出經驗都不少﹔不如試下從彈奏技巧和試前準備兩方面作改善﹐會比較有效和治本。

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:17 發表
我囡囡今年P3, P1時考咗3級MERIT, 佢參加過校際2次(MERIT+PASS), 公開的3次比賽(2次MERIT+PASS), 次次都話驚, 但係都冇今次咁驚, 一落車就喊, 喊完我先俾佢入去等, 其間都有驚同有笑, 成日話驚彈錯, 而錯果首係佢最 ...

係呀,我囡都好擔心萬一唔PASS,分分鐘全部scale要練多半年,咁就慘啦,我都擔心金錢和時間都要再來過

原帖由 ohmygosh 於 11-10-21 15:17 發表
其實琴試後個小朋友自己都有些擔心﹐但在學校的樂曲表演/考核中﹐他依然揀選了當日考試彈luk兩次的那首樂曲﹐小男孩又跟他母親說‘我好鐘意呢首歌﹐0個日考琴時彈得吾好﹐而家可以0係學校老師和同學面前彈返好佢﹗'

我真係好欣 ...

多謝!

原帖由 ohmygosh 於 11-10-21 15:18 發表
謝謝﹗

也預祝您女兒能取得滿意的成績﹗

您係一個很合理的又很體貼孩子的好媽咪﹗願主祝福您和您孩子﹗

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:17 發表
我囡囡今年P3, P1時考咗3級MERIT, 佢參加過校際2次(MERIT+PASS), 公開的3次比賽(2次MERIT+PASS), 次次都話驚, 但係都冇今次咁驚, 一落車就喊, 喊完我先俾佢入去等, 其間都有驚同有笑, 成日話驚彈錯, 而錯果首係佢最 ...

回覆 2# ohmygosh 的文章

謝謝妳!!!

我想問佢講過驚彈咗SCALE先會唔記得考試歌, 咁係未揀彈考試歌先好呢??同埋係未考琴當天唔好補堂, 同埋琴老師唔好一齊去呢??嚟緊仲有音樂節, 佢咁緊張點算??我同佢講過千次分數唔重要, 其實佢明唔明呢??

其實準備充足的話﹐無可能吾pass。您孩子幾歲?考幾級?

同埋﹐我認為﹐scales係每個學生每日/每次練習都必練gor bor﹐是首要任務﹔吾關考吾考試事...

原帖由 88violin 於 11-10-21 15:41 發表
係呀,我囡都好擔心萬一唔PASS,分分鐘全部scale要練多半年,咁就慘啦,我都擔心金錢和時間都要再來過

原帖由 齊悅 於 11-10-21 15:44 發表
謝謝妳!!!

我想問佢講過驚彈咗SCALE先會唔記得考試歌, 咁係未揀彈考試歌先好呢??同埋係未考琴當天唔好補堂, 同埋琴老師唔好一齊去呢??嚟緊仲有音樂節, 佢咁緊張點算??我同佢講過千次分數唔重要, 其實佢明唔明呢?? ...

聽落妳囡囡需要做好賽前/試前的心理預備。
我朋友的囡囡參加花式溜冰比賽,曾因為緊張竟然嚴重出錯,大熱倒灶。朋友後來替囡囡找運動心理學家,才知道原來比賽前,要做一套特定的例行活動,讓心身都作好準備。
其實妳囡囡考試前幾天或當天有沒有做一些準備工夫呢?

回覆 10# 齊悅 的文章

我大囝考琴試前都話好緊張,我同佢講:緊張係好正常的,就算係專業演奏家表演前都會緊張。 佢亦問我如果唔合格我會唔會好嬲, 我就答佢:佢個幾首歌練得咁熟,一定會合格的!如果佢唔認真練琴預備考試我會好嬲,但我知道佢已盡了力,無論考到咩成績都唔會唔開心。
‹ 上一主題|下一主題