用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 留堂在中學是不是很普遍
go

留堂在中學是不是很普遍

問大家留堂在中學是不是很普遍。我啊仔間學校漏帶功課要留堂,啊仔小學時已經常有甩漏,中一時已非常擔心,因為學校每月留堂超過4次要記過,上學期和下學期已經中招。

以為到中二他會改善,結果重大鑊。開學短短兩月,已記過兩次。一次是老公幫他把叉好電的電話放在書包,忘了關掉,啊仔也沒有留意,因為他通常都不用手機,結果上堂時手機響起,老師要記過和沒收手機一個學期。老公跟學校解釋也沒用,反而說他不應該縱容兒子,應該讓他自己叉電。唉,我老公就是喜歡幫全家人的手機叉電,我的也一樣,這次真是因愛成害!

還有一次英文老師問誰忘了做worksheet的站起來,然後又問第二遍,啊仔第一次聽不清楚(當然可能是他沒留心),第二次才站起來,結果第二次招認的同學全部記過。

有次跟校車師公司聊起,說他那些車放學時通常只有兩成滿,因為課外活動啦,而且很多同學都要留堂,那是說留堂很普遍吧!

我覺得啊仔間學校太嚴,對啊仔不單沒幫助,他為了避免漏帶,每天都把每科的所有書本,作業,supplementary (有些科34本),exercise book等等通通帶上,結果書包超重。

大家可以分享一下嗎?

回復 1# SUEMAMA 的帖子

my son : 3 times @month,forgot to bring HW back,or forgot to do hw

of course ,he need to stay at school

學校每月留堂超過4次要記過----too harsh
my son's school : just deduct the conduct mark (-1,about 4 times /month)

原帖由 SUEMAMA 於 11-10-15 13:04 發表
問大家留堂在中學是不是很普遍。我啊仔間學校漏帶功課要留堂,啊仔小學時已經常有甩漏,中一時已非常擔心,因為學校每月留堂超過4次要記過,上學期和下學期已經中招。

以為到中二他會改善,結果重大鑊。開學短短兩月,已記過兩 ...

我而家好後悔唔早早訓練佢自己處理大小事務,做成佢太多依賴,連交通告,寫家課都處理得唔好。而家開學個多月已經3次記名,若夠6次就留堂,再累計3次留堂就記一次小過。

我都問過老師,老師話現在的小朋友已被寵壞,不懂處理日常大小事務,連最基本的禮貌和專重別人都無,只懂讀書和打遊戲機。所以要留堂,希望有阻嚇作用。我承認我的小朋友係被寵壞所累!

我想, 小學期間唔係唔想放手, 而係依家依輩小學生咁多EXTRA EXERCISE要操, 補習, 課外活動- MUSIC, SPORTS 等.  
又要顧吓小朋友健康.
唉!!  叫小朋友做, 佢一定會做, 只不過做得太慢. 每日放學後已不多時間.  有時仲要見小朋友ME ME 摸摸, 不其然覺得浪費了很多時間, 家長便會插手去做!!! 香港人就係咁要睇鐘做人.  

我唸如果唔係咁多嘢迫埋來, 好多家長都會放手- 優閒地叫小朋友自理.  

到中學, 見小朋友咁多嘢要適應- 交際,學業, 品德.... 不免都"心痛" - 做功課&溫書咁夜, 會唔會好勊?? 邊個家長想小朋友咁辛苦呢??  家長又可以有幾多次可以硬著心腸去唔理呢??  果種況苦真係...... 所以明白有時家長間中插手吓, 都是人之常情........我唸小朋友唔係太過份依賴&失卻自理,  樓主都放鬆D,  唯有順其自然.

回復 1# SUEMAMA 的帖子

簽名被屏蔽

連收拾書包都不會, 小學六年白過了

我諗女仔會好d.  無聽過女講有乜嚴重後果.  P3以後我已沒再理她功課了, 所以現在升了中學也沒甚么問題.

我在小學一年班已經開始訓練呀囝自立,汁嘢帶嘢都係要佢自己汁,然後比我check,漏咗再提點佢,好采呀囝佢性格都比較自立,他從來都不需要叫先起身刷牙洗面,鬧鐘一響佢就起身,打從一年班開始,佢都開始自己換校服,不過6年小學裏都久不久唔記得帶書,漏帶回條或工課番家,現在升到中學...見佢比小學有進步,但都試過汁漏嘢反家,唔見咗又唔記得放喺邊,嗰樣仲係測驗嚟,好采後來搵番.....中學真係比小學忙,又多嘢記,小朋友真係要適應期....

我唸如果唔係咁多嘢迫埋來, 好多家長都會放手- 優閒地叫小朋友自理.  

我校內聯網有功課紀錄,可以跟下
另外不是明天交的功課要寫在交個日的位置下面.

亞女間學校無交功踝要即曰留堂,做完先准走。欠交六次要扣操行分及記小過。已經欠左一以,都唔知捱唔捱到學期尾

樓主你囝學校好似興記過多d woo.,其實而家d中學都幾鍾意留堂,而留堂對學生黎講又唔係有好大意義,因為多數都係留校做功課,雖然有時佢地欠功課都好應該罰下,但有d野我又覺得冇必要 Law ..
我囝升中初初我都好介意要留堂,但因為佢地實在太多野要留,都幾難避免,好彩佢學校漏書果d都係記名 or 缺點,好多次先會記過,所以只好叫呀囝盡量做好本份,我都唔會比太大壓力佢。
我囝學校好嚴,欠交功課留堂,每週d英語活動攞唔足印仔又留,默書唔合格又留,今年F.2仲慘,佢數學功課做錯一題都要留 .. 唉
F.1起我已經完全放手,其實 d細路都好辛苦架 !
放鬆d啦,做父母唯有多d鼓勵同支持
佢!

醒目開學勳章

我仔女兩間中學,都是一欠功課就留堂,而欠幾次就會記缺點.而留堂都是做功課,我都麻木了,當然我的子女都不是經常留堂,一年有幾次.個仔都試過記缺點,個女連欠交回條,或簽名都是欠功課.

原帖由 sukkiu 於 11-10-20 21:56 發表
我仔女兩間中學,都是一欠功課就留堂,而欠幾次就會記缺點.而留堂都是做功課,我都麻木了,當然我的子女都不是經常留堂,一年有幾次.個仔都試過記缺點,個女連欠交回條,或簽名都是欠功課. ...

一樣 ... 欠交回條,或簽名都留   

版主

真係好唔慣,我仔升中一後一星期最少2日,最多4日要留堂,有時做漏功課,有時欠帶嘢,有時遲入課室,仲之就咩理由都有.....最慘係根本唔知佢係留堂定去咗邊,因唔係次次都會寫手冊 依家都開始習慣佢既放學時間係6點

學校留學生堂係盡責ge表現!對學生過失不聞不問就係失責!父母應感謝學校,仲要配合校方將小朋友缺失改善!
有好多band 1 top中學係唔會浪費時間留學生堂,第一時間扣操行分or平時分就算數

回覆 1# 701003 的文章

回復 2# 701003 的帖子

我唔完全同意你嘅講法Law,好似我囝學校其中數學功課唔係欠做,而係做錯一題都要留堂,而留堂並唔係有老師會教番佢地答案,只係留響度做功課,所以其實幫助唔大,而呢d做法根本就係谷緊d細路嘅方法。P.S 我囝係精英班.

我相信學校都會想小朋友好,但就對家長同小朋友造成好大壓力 Law.
我認同學校賞罰方法,但最重要係合情合理。

小朋友有壓力,家長應該想方法教仔女舒緩,將壓力變成推動力!學校留堂啫,連父母都要攬埋呢d壓力?唔好啦啩 我仔P.2開始留堂,F.2仲要留堂,依家F.3終於留少咗堂啦,我無咩壓力wor.....

唉,系咁架喇
小學同中學根本就唔同,小學唔記得帶野最多都系企系度/同隔離個個1齊睇/聽日交番份功課.
但系中學就真系唔同,冇帶書可能要抄課書,冇帶功課仲慘,要罰留堂!
仲有架,遲到都要罰留堂

我個仔校有三種留堂班,我都好亂,有一次他去錯左另一個留堂班,最後15分鐘先到應去的留堂班,結果在15分鐘內要寫500字中文,你地話是壓力環是動力?其實在乎你點看.

原帖由 701003 於 11-10-24 09:39 發表
學校留學生堂係盡責ge表現!對學生過失不聞不問就係失責!父母應感謝學校,仲要配合校方將小朋友缺失改善!
有好多band 1 top中學係唔會浪費時間留學生堂,第一時間扣操行分or平時分就算數 ...