用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用咩方法可教好小朋友讀,認中文字?
樓主: Doobi
go

用咩方法可教好小朋友讀,認中文字?

我都係用漢字500,讀到第5本,真係認得好快

引用:現在有些機構用唔知咩咩教學法去令小朋友去

原帖由 Doobi 於 11-10-14 發表
現在有些機構用唔知咩咩教學法去令小朋友去記字???
唔駛乜野方法,只要同佢睇故事書,《我自已會讀》系列,我買左全套,睇左十次二十次左右,我女忽然有一日識讀最淺個 level 。好驚訝

以下網站有介紹培養學前兒童聽說寫能力的小錦囊
http://spld.heephong.org/teachin ... re-primary-teachers

可以試試這個

https://itunes.apple.com/us/app/ ... 02843?ls=1&mt=8

回覆:Doobi 的帖子

引用:我小朋友用呢套,一套認到400個字,而且開

原帖由 BALL_B116 於 15-07-27 發表
我小朋友用呢套,一套認到400個字,而且開始對中文有興趣
may i ask wt is the name of.book? how much? where to buy?

回覆 palmchristy 的帖子

完全同意, 多讀故事, 學得快, 記得穩, 學得開心, 親子溫馨.只嘆一句, 外判文化何其盛???

回覆:hippoo 的帖子

回覆:hippoo 的帖子