用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用咩方法可教好小朋友讀,認中文字?
樓主: Doobi
go

用咩方法可教好小朋友讀,認中文字?

回覆:剛果公主 的帖子

可否再多點分享,謝謝!x 2

回覆 palmchristy 的帖子

你好, 你個blog 有 link 嗎, 我囡由細到大唔鍾意睇書
新人進場

kennyrita 發表於 14-3-6 12:40

你好, 你個blog 有 link 嗎, 我囡由細到大唔鍾意睇書
真是服了你, 3年前的討論都找回來看.

我的Blog和網頁的link, 都在我的簽名欄. 按入去就是了.

記住bookmark.

kennyrita  我想問下 : 親子伴讀過渡至自行閱讀 中, 是日日同一本書, 定每日本書都唔同呢??  發表於 14-3-6 12:58
kennyrita  我想問下 : 親子伴讀過渡至自行閱讀 中, 是日日同一本書, 定每日本書都唔同呢??  發表於 14-3-6 12:58
kennyrita  無法啦, 之前唔識上ek  發表於 14-3-6 12:47

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

我想問下 : 親子伴讀過渡至自行閱讀 中, 是日日同一本書, 定每日本書都唔同呢??
新人進場

kennyrita 發表於 14-3-6 12:58

我想問下 : 親子伴讀過渡至自行閱讀 中, 是日日同一本書, 定每日本書都唔同呢?? ...
興趣是最好的學習動力.

你可以問小朋友: 你想聽新故事定係睇返尋日個故事呢? 再決定睇新書定睇同一本書.

小朋友有時鍾意睇同一本書, 咁係好事. 讀小學時溫書都係要重覆又重覆.

視乎每天讀幾耐, 其實可以讀下新書, 又讀下舊書.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

回覆:palmchristy 的帖子

找不到簽名欄
想睇blog

honghong02238 發表於 14-3-20 11:16
找不到簽名欄
想睇blog

就在我的留言下面, 兩幅BB相下面的那些字, 就是連結了. 歡迎!

引用:直映中文圖像認字+is+good

原帖由 sweethk 於 11-12-15 發表
直映中文圖像認字 is good
邊度有得買?

都是找不到

I think really is the best thing to learn the wording, even eng or chi

請問如果想同時認讀中英文字, 但因為爸爸工作太忙, 回家都好累了, 而我是全職媽媽, 可以由我一個人同時教小朋友認讀中英文字嗎? 小朋友會混淆嗎? 有什麼要注意? 謝謝!

我小朋友而家20個月大, 而認讀到A-Z, 其實唔係想佢咁早識字, 而係佢自己1歲半左右開始中意拎d英文字卡要我地同佢讀, 所以好快就識晒, 但我想問中文字要幾大個開始認呢?因為而家佢講野都未係好叻。

引用:請問如果想同時認讀中英文字,+但因為爸爸工

原帖由 aliceho423 於 14-05-29 發表
請問如果想同時認讀中英文字, 但因為爸爸工作太忙, 回家都好累了, 而我是全職媽媽, 可以由我一個人同時教小 ...
我都係一個人教仔女中英,佢哋冇混淆,自己教進度會更快。

回覆:用咩方法可教好小朋友讀,認中文字?

創憶學坊^^

回覆:yeeyeey2k 的帖子

請問你孩子用了多久看完漢字500套書?
我兒現在k2,上學期發現他認字弱,學校是普教中,他認得老師教的,但每晚伴讀從1歲開始看圖說故事,今年見學校教寫字就指住文字讀故事,他覺得悶,也不明白故事,那些故事書後的閱讀理解問題,問他又不答,好像不知要點般發呆。
漢字500是用圖像教?因小兒學校用識字魔法字典,每個字有圖畫、筆順、像型演變,但同仔仔看了一段時間,他就失去興趣,看過的字也不記得。

回覆:Heyheyjoyjoy 的帖子

我仔用基礎漢定500, 認字超快,5歲識好多字,現拿一本K3程度的中文書,他基本可以讀,學校教中文都不淺,他應付自如,中文默書都好好!

The key books for young kids to learn chinese are the early collection of Master Q  which may input clear concept of most popular 4-word chinese idiom
to the mind of every kid easily .