用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無有經驗中一生媽咪, 算學差, 怎樣好???? ...
go

有無有經驗中一生媽咪, 算學差, 怎樣好???? [複製鏈接]

醒目開學勳章

如題, 小六算學都OK, 但剛升上中一, 個多月, 算測唔合格, 如是這情況怎麼辦?  請補習??  定係計多D數?? 請比些意見???
   0    0    0    0

回復 1# Martin媽咪 的帖子

讀中一學科比以前多, 又需要適應新環境和新同學,老師教學方法又不同, 補習数學是不錯選擇.

我個女小學時數學都有B,去到中一幾次小測都係緊緊合格,問佢明唔明佢話ok,問佢要唔要補習佢又話唔駛住,不過見佢其他小學同學都有同樣的情況,我諗佢地都仲係升上中學冇耐比D時間佢地適應吓先啦!

"Practice makes perfect."

如果佢唔係唔明個concept, 就要佢日日操數。
好多時佢哋係唔小心, 以為教好小嘢, 唔需要点溫習,
但中一的基礎唔打好, 再上去就更加大鑊。

"打好基礎" 好重要, 如果中一已經不明, 累積上到中二..., 會更加差, 我覺得應該要補習 同理要多D操卷.

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

他說是小小唔明個concept, 現在要他操數 他有小小唔願計

我覺得可以比一個學期時間佢, 如果考試唔合格就一定要補習, 以免時間拖得太長, 唔明的更加多, 到時就要用好多時間去追.

其實我都想知你地小朋友係唔明concept定成日都唔小心錯?

我覺得唔明concept都唔會唔合格架,最多錯幾條姐,下次改番做番都應該明掛,況且剛剛開學無幾耐,d數都唔係好深。若果唔小心就真係隨時錯晒。我估小朋友應該係唔小心多個唔明。

睇多陣先啦!

做練習就一定要嫁喇
讀數學呢科唔做基本上一定唔會好
搵補習就除左額外練習之外
仲多個人一路睇住佢
解釋一D佢唔明既野俾佢聽囉
如果佢真係唔明D野既話
狂做練習都唔會有用 只會事倍功半

我不是媽媽,路過說一下..我的弟弟起初也差不多的情況.後來,每天跟他一起讀書,,再逼佢做數,佢而家跟得上番.就唔洗我再死催佢.其實,上到中一開始佢地比較心散,要逼住佢地一排先會自己改過.你得閒就多d陪佢一齊做數,記住,千祈唔好打開電視,電腦,佢地就算坐係度都唔會聽得入耳.

醒目開學勳章

我的自己經驗是數要做多D,要不停地做,我個囡計數都好差,中一時我教她,而家到中三我就無能為力,因為D我數都好差.

會唔會關英文數,因為我家姐個女係因為唔係好識解題,所以數學唔太好。其實中一既數係小學已學過,新課題佔好少,但因轉咗英文學,好多小朋友即刻變咗唔識計。

原帖由 小大人wincy 於 11-10-20 21:23 發表
我不是媽媽,路過說一下..我的弟弟起初也差不多的情況.後來,每天跟他一起讀書,,再逼佢做數,佢而家跟得上番.就唔洗我再死催佢.其實,上到中一開始佢地比較心散,要逼住佢地一排先會自己改過.你得閒就多d陪佢一齊做數,記 ...

agree x2。
尤其是呢一句:上到中一開始佢地比較心散。
因為經歷左六年級不停考試,所以我都發覺小朋友現在有小小心散,錯埋d唔應該錯那些。因此我好同意你講要先專心,專心就減少無謂的錯;後做練習,做練習就可明白當中的概念。

醒目開學勳章

亞仔是80%不小心, 他可以第一次計對了, 再下次計會計錯, :;pppp: 現在只可用最 方法, 是不斷的計....

回復 1# Martin媽咪 的帖子

我唔鍾意補習(指跟功課/學校課本),如果真係到左要補習情況,最好係單對單,但$和時間要花很大,教一題數,要小朋友由唔明到明,到計完條數,可以花上幾個字或半個鐘以上,所以我會自己跟番,老實答,我好懶,但果個係自己小朋友,無法,惟有辛苦D,放工後無自己時間,同她同步學習,要佢做數,跟住自己對,有錯要改,唔明要問,如果錯就睇到佢唔明或大意.
以上只針對初中數學,高中另計.

我也不贊成隨便補習。市面上可以買到一些補充練習,有些列名題目深淺,並列出計算方法或程式,即使沒有時間做題目,也可參考書中的計算方法。我也買了两套這類數學練習給女兒。你可詢問書局職員介紹。 F.1數,不會太艱深,但打好個底是非常重要。
原帖由 Martin媽咪 於 11-10-14 17:41 發表
如題, 小六算學都OK, 但剛升上中一, 個多月, 算測唔合格, 如是這情況怎麼辦?  請補習??  定係計多D數?? 請比些意見???

我女數學小學時係A ,
而家因為變左英文,又要解題又要諗點做..
唔夠時間,好彩合格,,我諗慢慢等佢地適應,我就買左幾本數補佢睇下,研究下,因為我唔識數學,仲要咁深!
我家有對雙子公主

If he is careless and willing to do exercise, just do more excercise at home. If not willing to do, go to tutorial class.
If he does not understand the concept, go to tutorial school immediately, and don't stop even in summer holiday.
‹ 上一主題|下一主題