用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 請問 學普通話,天津口聲好?定北京口音好? ...
go

請問 學普通話,天津口聲好?定北京口音好? [複製鏈接]

請問 學普通話,天津口聲好?定北京口音好?
   1    0    0    0

請問 學普通話,天津口聲好?定北京口音好?

普通話,天津人有天津口音,北京人有北京口音,香港人梗係要有香港口音啦。

我知,但如果有兩個老師比你挑選,你會要那一個?

原帖由 judy 於 13/10/2011 17:22 發表

普通話,天津人有天津口音,北京人有北京口音,香港人梗係要有香港口音啦。

都不好!要东北口音。

回復 1# MonMumMum 的帖子

no, learn central television reporter's mandarin.

當然係北京口音啦 !

天津口音有小小怪

正统的普通话是东北口音。地道北京话的舌头转到晕,打的时跟他们谈谈天是十分有趣的。

Christi  agreed ...  發表於 12-1-3 23:15

我知,但如果有兩個老師比你挑選,你會要那一個?

我就話無論你選邊個老師,最後都係變成香港口音。

聽鄧麗君學口音

各地華人都聽得明聽得舒服

回復 8# judy 的帖子

香港口音都好闊,Bowtie同毓民的口音已經差好遠,阿Bowtie初做特首同而今都好唔同。

最有趣都係崔世安口音,哈哈哈

vincher  甘拜下風  發表於 12-6-25 22:38

香港口音都好闊,Bowtie同毓民的口音已經差好遠,阿Bowtie初做特首同而今都好唔同。

最有趣都係崔世安口音,哈哈哈

廣東話有,廣州人到港人分得出分別。如果是普通話,你講得啱,港人其實未有令人聯想到嘅口音。之前聽大陸人講過:天不怕、地不怕、最怕聽香港人說普通話。

以前嘅代表人物係鍾士元,依家係曹人超。

北京人既口音只不過係平時講野既習慣

其實如果你係跟住拼音來讀既話, 係唔會有口音架 !

咁.....如果小朋友在4歲時已有學英文phonics 至今 ,現在再加普通話拼音,對5歲小朋友會否亂呢?有沒有問題?

原帖由 yanyanmm 於 14/10/2011 11:25 發表
北京人既口音只不過係平時講野既習慣

其實如果你係跟住拼音來讀既話, 係唔會有口音架 !

Christi  不會.女兒的學校個個學生都係咁.  發表於 12-1-3 23:16

回復 1# Good-Luck 的帖子

學緊英文phonics 的話
我覺得對5歲小朋友來講係會有小小亂

現在最好只集中於講故事給他聽, 同埋教一些日常既用語會較好

等他phonics 已掌握的好了, 再學拼音都未遲

我女都係小學先至學, 她初初都會有混淆架
慢慢先至分得清楚, 之後都唔會覺得亂啦

w_y  最初我囡有, g 同 j 有時會亂, 多溫兩遍便OK.  發表於 12-1-8 12:13

是也,我都係怕佢有啲亂。
我唸起初都係傾吓計先,等上多幾堂,再問老師的意見。
tks!

原帖由 yanyanmm 於 14/10/2011 14:09 發表
學緊英文phonics 的話
我覺得對5歲小朋友來講係會有小小亂

現在最好只集中於講故事給他聽, 同埋教一些日常既用語會較好

等他phonics 已掌握的好了, 再學拼音都未遲

我女都係小學先至學, 她初初都會有混淆架
慢慢 ...

1,學普通話,天津口音和北京口音都不好,沒有口音才標準,爲什麽要學有口音的普通話呢?
2,如果樓主問得問題是:現在只有這兩個選擇,那我應該選哪個老師?我可以負責任的告訴你,兩個都不選,不要讓小朋友從小養成壞習慣。
3,另外一個層面來講,天津人的普通話不一定比北京人差,因為天津話不是普通話,北京話也不是普通話,所以香港人的普通話也可以比北京人的標準。

vincher  而家係你選tutor !  發表於 12-6-25 22:40

回復 16# housedaddy 的帖子

但怎樣才分得出普通話有沒有口音...對母語不是普通話的我來說...很難

台灣、新加坡、香港、北京、湖南的口音.....倒是比較容易分的出來!

可以舉例說明怎樣才是沒口音的普通話嗎?   
中央電視台的廣播員或是考了一甲的? 那一乙OR二甲的行嗎??

那麼妳有沒有好介紹呢?

原帖由 housedaddy 於 24/10/2011 16:05 發表
1,學普通話,天津口音和北京口音都不好,沒有口音才標準,爲什麽要學有口音的普通話呢?
2,如果樓主問得問題是:現在只有這兩個選擇,那我應該選哪個老師?我可以負責任的告訴你,兩個都不選,不要讓小朋友從小養成壞習慣。
3,另外一個層 ...

回復 2# debbieip 的帖子

中央電視台廣播員的發音就算是標準口音, 但係如果按照呢個標準, 中國大陸大多數人,  普通話都係帶有口音的

因為好多都會受方言有所影響, 但唔會影響交流的

而普通話係以北京語言為標準音
所以北京人雖然有很多兒化音, 但相對其他省份的人來講, 算是很純正的了

能考到一甲的, 都係好純正, d廣播員就係呢個程度

而一般既一乙OR二甲的都ok , 香港既普通話老師大部份都係呢個水平多

vincher  agree  發表於 12-6-25 22:42

回復 17# debbieip 的帖子

1,中央電視臺的播音員一定沒口音了,至少在錄節目時肯定沒有,但不保證私下現實生活中就沒有口音。
2,一般人考試都會是一乙和二甲,都算標準了。
3,很難舉例說明沒有口音的普通話,多少都會有點吧。
‹ 上一主題|下一主題