用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 請問有冇人收到信通知INTERVIEW呀??
樓主: ppsuki
go

請問有冇人收到信通知INTERVIEW呀??

通常要IN 幾耐GA?

我本身不是創價的信徒,而應識創價都是想當年為大仔找學校時認識,後來大仔好好彩入讀創價,係學校裡面完全沒有宗教思想或念經,只是開學禮時及一些特別日子,校長或老師會讀出一些由創辦人池田先生送給小朋友既祝福及鼓勵說話,而創價既理念只係希望世界和平,我們既下一代得到幸福,係創價裡我認識咗一些創價學會既家長,有些時候我會跟他們去學會活動,每次去我都很開心,因為見到學會裡有好多年青人好團結、用心去做事,而佢地係唔會迫人入教,呢樣野我覺得很舒服,因為以前我曾經跟一些其他信仰的教徒返教會,感覺到很大壓迫感,他們祈禱時會要求你一齊祈禱,同時想你即時答應他們信他們的信仰,講真我又唔係佢地既教 徒,只是朋友多次誠邀便去一次,所以他們這樣我有些反感,最近我有位同事佢既姪女要考幼稚園,我介紹創價比佢,佢一聽到就好大反應話唔鐘意創價,我即時先醒起佢係一個虔誠既XX教徒,我心諗創價有乜得罪你呀,乜你地唔係世界大同,大愛世人既咩!
**以上只是個人意見,不喜勿插**

其實"創價"唸的是"法華經", 同是敬拜"釋迦牟尼", 只是由日本人創立...
~只要有夢想,凡事可成真~

Billysim))))))))))100%認同你既講法!!! SOKA幼稚園實在是一所很好很好的幼稚園, 你見申請入學人數一年多過一年袖就知啦!
哈哈笑容!!!!!!!!!!!!

請問有無媽咪 19/11 or 20/11 已經面試左,
可以分享一下嗎?

many thanks!

醒目開學勳章

billysim,

我都好認同你的講法 .

原帖由 billysim 於 11-11-21 00:37 發表
我本身不是創價的信徒,而應識創價都是想當年為大仔找學校時認識,後來大仔好好彩入讀創價,係學校裡面完全沒有宗教思想或念經,只是開學禮時及一些特別日子,校長或老師會讀出一些由創辦人池田先生送給小朋友既祝福及鼓勵說話 ...