用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 不擅長主動發問, 性格內儉...
樓主: healtheworld
go

不擅長主動發問, 性格內儉... [複製鏈接]

stseng 發表於 12-3-15 17:45
其實大部分家長都好清楚真道理念同特色, 大家對學校好有信心, 清楚自己選真道的原因, 而所謂"高年級家長咁 ...
是啊﹗多謝提醒﹗坊間的確好多人想套料,經你一提,都係講少啲好。
話時話,剛剛big boy又發言,觀其言,明顯唔清楚家長會到家教會實際有咩轉變,stseng你嘅憂慮的確有道理。

回復 littlefaith 的帖子

唔須要回應他了,  佢越講越似......"JNF" (明白嗎?)

乜原來系由雷校長去解散了前家長會,成立家教會????  唔知頭唔知路,  真系好好笑!

littlefaith  JNF?當然明白﹗  發表於 12-3-16 10:13

我的兩個孩子只是初小, 也認識高年級的家長, 從她的口中, 高年級部份學生確需要協助, 因他們很快便要面對公開試的挑戰, 畢竟家長最終也希望孩子能入讀大學. 以下是我個人的意見:
1) 真道是一所包容的學校, 以孩子的福祉作考慮, 不只是以校譽為唯一考慮, 這從它讓每個學生自由參加校際個人音樂/朗誦比賽可見一斑, 不像大部份學校只讓優秀的學生出賽.
2) 丘校長有魅力和魄力, 有教育理想及抱負, 公關能力高, 有時可能不按本子辦事, 他宏觀視野很好, 但實務未必很好, 亦可能與他太忙有關.
3) 雷校長實事求是, 讓學生達標, 視野未必很廣.
兩位校長各有長處, 最理想的是互補長短. 當時是丘校長邀請雷校長到校協助理順數學科的.

stseng  中肯!  尊重你意見  發表於 12-3-16 11:33
‹ 上一主題|下一主題