用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 這樣學琴。。。好嗎?
樓主: venuscc
go

這樣學琴。。。好嗎?

回覆 39# 音樂人長老 的文章

問題系大學變返幼稚園!

卓小朋友的天份高嗎?maybe he really has talent, but if learn piano like this.......rather don't learn, waste time and built up bad habit.

原帖由 小豆媽 於 11-10-23 18:49 發表
我自己覺得, 一個小朋友, K3考5級, 係好可憐.
你要死谷爛谷, 冇話唔得, 佢唔係彈琴, 只係"襟"掣.
亞媽日日叫佢彈3個鐘, 乜都得.  
一個K3小朋友, 生活唔應該係咁.

我個人認為, 音樂係要"浸"出來的, K3, 佢有幾大 ...

原帖由 小伊 於 11-10-24 01:06 發表
卓小朋友的天份真的高嗎?大家看多幾次youtube段片吧!真系掂又何必搵埋老師彈四手!

之前我都有睇過
大家一睇佢飛黎飛去=好勁
但d runnings 幾乎甩哂
我認為音樂感是有,但技術仲差好遠,我反而懷疑佢彈完一堆"名曲"之後仲有冇心機去練返基本技術

如果小朋友以前習慣了用鈴木方法學習鋼琴,雖然耳仔很不錯,但系視譜卻一般,有什麼方法可以訓練呢?我認識的新老師用了一套外國的書,要唱歌的,不用練很多歌,但每次都 要跟拍子 唱英文歌,仲要了解歌詞意義,我不清楚這是什麼方法,大家有無聽過呢?可否分享一下?
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-24 14:04 發表
其實... 我諗.... 香港人的technique 在外國真係超哂班...

去維也納夾野...

我仲諗住 個orchestra 裡面 我一定係最廢果個... 因為在香港... 我一D 都唔覺得自己勁....

但係... 原來... 外國的職業orchestra 都唔 ...

同意
文化差異太大
在hk,講grade, 講分數, 講名次
(我唔反對去考,但我唔會睇得個分數/名次太重)
好少人係真心喜歡,然後去彈,彈琴為了練琴去考試
早排我自己彈緊,學生黎左我都唔知,然後個家長問:咦..miss, 你都要練琴o既?
呢個問題..太奇怪了吧..

回覆 47# marcuscyrus 的文章

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-24 20:02 發表
香港學生 個個 學音樂就係鬥 grade 高

同佢地傾音樂計... 就一句都傾唔上...

學clarinet 學到5 6 級 都可以 連 brahms Sonata No.1 同 Mozart Clarinet Concerto 都未聽過...

玩左成年orchestra 可以連symphony  ...

叫佢地去聽下recital,要買飛o個d又話貴,check埋apa幾時有free concert叫佢地去,都仲話要過海..又嫌夜,叫佢地去聽下其他樂器o既,又話點解學琴要聽其他樂器,家長個心態就係講求即時成效,聽聽埋埋咁多concert,如果要幾年先見效o既,佢地就唔制

回復 3# marcuscyrus 的帖子

好有同感!!

haha, agree, let me think of instant noodle
原帖由 marcuscyrus 於 11-10-24 20:30 發表

叫佢地去聽下recital,要買飛o個d又話貴,check埋apa幾時有free concert叫佢地去,都仲話要過海..又嫌夜,叫佢地去聽下其他樂器o既,又話點解學琴要聽其他樂器,家長個心態就係講求即時成效,聽聽埋埋咁多concert,如果要幾年先見 ...

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-24 20:02 發表
香港學生 個個 學音樂就係鬥 grade 高

同佢地傾音樂計... 就一句都傾唔上...

學clarinet 學到5 6 級 都可以 連 brahms Sonata No.1 同 Mozart Clarinet Concerto 都未聽過...

玩左成年orchestra 可以連symphony  ...

很多家長,包括我,都唔識音樂,真的需要老師們多D推介和啟發。我陪囝囝上堂,從老師那裹學到不少呢!

聽小朋友的表演,近年對我來說是難得的是.....享受。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

平平地可以让小朋交流吓同辈的演奏:

http://www.youth.gov.hk/apps/tc/EventView.do?id=E11101800019

原帖由 ilovethiscow 於 11-10-24 14:04 發表

但係... 原來... 外國的職業orchestra 都唔係隊隊都好高水平...
tech 上 我原來唔差過佢地好多
但係 佢地果團對音樂O既火真係好熱~
我諗.. 有好多香港人學音樂的方向及想法 開始歪了~

...

好同意

HK好多家長只係為左滿足自己, 而叫D小朋友鬥考高grade, 參加校際乜乜比賽又係要在同班同學中去"鬥"高grade.  學音樂=一重武器,  好可憐.
外國的musician, 真係有heart有火,
HK的小朋友(賽手), sorry, 大部份只可能係有攞高分的火, 而唔對對音樂有"火".
我自己個女都有學piano & flute. 雖然佢piano冇火, 但係佢對支flute真係好有passion, 對夾學校個 orchestra又好熱衷, 明顯睇到個分別.

我都好希望個女可以發下“火”,不過我林要過多幾年先發得出。其實如果大人唔緊,細路仔就真系當玩玩具一樣,有幾多個五六歲人仔真系知道為左乜學琴呢?除非天才,那是萬中無一
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

回覆 56# venuscc 的文章

原帖由 miffy 於 11-10-26 10:53 發表

早排, 有幾位小朋友黎我屋企, 我屋企無野玩, 唯有彈下琴。

幾位都有琴cert, 原來佢地乜歌都唔識彈, 剩識彈考試歌, 有個仲攪笑, 叫佢諗下仲有咩識彈, 佢話: scales

我諗大部份人學琴只為考試。

我仔剛相反, 除了考試歌外, 乜都識彈: 月光曲、小夜曲、最近學緊豬腩肉......

不過我仔無靚cert。

...

唉 !  呢D小朋友, 咪又係"高分低能" 呢 ?
一代不如一代, 我地係唔係追唔上個時代 ?

咁岩, 我個女最近都Hungrian dance & "豬腩肉" 呀 !