用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 這樣學琴。。。好嗎?
樓主: venuscc
go

這樣學琴。。。好嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

我女個琴老師講過, 就算幾蠢幾無天份既人, 只要肯努力, 一定考到8級, WHICH IS TRUE!
但問題係, 為考8級而考8級, 定為音樂而考8級呢? 琴老師有個分享: 佢收左個準備考5級既學生, 學生之前跟某名師, 名師要求幾耐幾耐, 考個2級"叮"返黎, 考唔到, 走! 就係咁, 佢既學生就過住攻利既學音樂之路, 一年到晚就係比賽, 考試, 比賽, 考試, 以致考5級了, 連PEDAL都唔識踩(根本之前比賽/考試歌都避免去學踩PEDAL費事顧多一樣, 其他非比賽考試歌, 更加唔會SIDE時間去學, 一年到晚, 彈既歌都只係果幾隻, 彈成年!)
你話, 俾你學到演奏級, 又有咩意思? 話說琴老師有跟一位指揮級既伯伯學小提琴, 都有介紹過我女去學, 都無問題, 但有次介紹個"咁樣"考鋼琴8級既女仔去學小提琴, 俾伯伯丙, 佢話果D人唔係學音樂, 佢唔收, 仲話琴老師咁既人都夠膽介紹俾佢!

好似卓小朋友那樣的音樂天才可能是萬中無一的。
某種程度,小朋友學琴大都是父母的決定。記得Nancy Lo在她的節目中曾說她覺得香港的小朋友好慘, 被父母逼學琴, 但不幸的是他們竟然又彈得很好喎。
今日老師問囝囝為甚麼要拉小提琴?這問題我亦問過囝囝, 他當時答我:是 妳叫我學的。好在他沒這樣答老師。老師說: 是要演奏給別人聽呀!
我很認同老師的講法。有位朋友的女兒已學到演奏級了, 有次我們練合唱, 問她會不會彈那歌? (其實是很容易彈的)她想了一想竟說:不會!    多可惜! 學了那麼多年琴, 參加過很多次考試和比賽, 却沒勇氣在人前彈一首歌。

回復 1# lillymarie 的帖子

我覺得那女孩子不願在人面前彈,不等於她沒有能力做. 不用可惜! 有些人(好似我個女)對自己好有要求或較內向,未準備好的朗誦,樂章...死都不肯"表演", 那是她的性格! 雖然說音樂是表演藝術,但性格問題, 有些人不是別人叫彈就彈. 音樂都可以自娛, 靜靜在家彈比自己欣賞.

語言是用來與人溝通,不願跟人說話的人, 不等於"學來做乜". 以前在大學,上法文的同班韓國人很孤僻,休息時間不會跟同學傾計,我問他"你不願去說法文,那你學來幹嗎?" 他說他愛看書,欣賞法國文化....

試問現今小朋友,有幾多個在某一興趣上,是自己真正著迷和醉心? 父母都希望他們終有一天開曉, 愛上該活動! 給他們多點時間和空間!

我有個大學師兄, 音樂能力一等一, 我考小提琴都係搵佢伴奏, 大學合唱團裏面, 佢係首席伴奏...不過...佢未考過鋼琴試, 又未參加過任何鋼琴比賽...

陳偉光(曾任香港中文大學音樂系教授), 入左大學先學音樂, 轉系去音樂系果陣, 佢乜都唔識架...

既然係咁, 點解大家咁著緊細路仔考唔考琴呢?

原帖由 musicmissleung 於 11-10-14 14:28 發表
我有個大學師兄, 音樂能力一等一, 我考小提琴都係搵佢伴奏, 大學合唱團裏面, 佢係首席伴奏...不過...佢未考過鋼琴試, 又未參加過任何鋼琴比賽...

陳偉光(曾任香港中文大學音樂系教授), 入左大學先學音樂, 轉系去音 ...

因為而家in學校要拎cert囉...至怕為考琴而學琴既人..........

唉! 但家長都是兩難啊!

回覆 24# musicmissleung 的文章

说笑吧!Victor当年转系时已有相当音乐根底. 以Prof. Gwilt 的标准,差少少都唔会收你,无音乐底子的, 恐怕无机会面试.
.

回復 11# dogmonkey 的帖子

听讲系卓太打本比佢的!

名師.....許多是不考琴的,只是家長想孩子考而已!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

可否分享一下,名師的鋼琴教學法大概有那些,我個人覺得要想一位小朋友音樂學得好,老師的教學方式是否合適是很重要的!現在還未知小孩的新老師方法是否適合他,因為以前學的是傳 統老師,現在的是一位在德國回流的音樂博士,他的教學方法很特別!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

老 師的方法故然重要,更重要的是家長如何配合!大家心目中那一位最好,都一定有一個客觀標準,要跟到一位心儀的老 師,談何容易,但起碼有一個目標。傳統許多時並不是壞事,許多時在新一輩就找不到。
孩子的進步可以令人驚喜、老 師的進步何嘗不是令人驚嘆!有時聽聽這些老 師的學生彈出來的聲音,高下立判.....。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

原帖由 musicmissleung 於 11-10-14 14:28 發表

陳偉光(曾任香港中文大學音樂系教授), 入左大學先學音樂, 轉系去音 ...
fully agree

當學琴的目的只為了考試, 小朋友好難再去享受音樂, 亦好難培養佢地對音樂既興趣了! 當小朋友學識基本睇譜能力, 要谷佢跳級考試唔難, 只不過到頭來只會變成三首考試歌走天涯......咁對小朋友是好是壞? 快快考到八級真係咁好? 學琴應該是長遠的興趣培養, 考試可試為目標而非目的, 否則,只會本末倒置!

原帖由 Botany 於 11-10-23 15:28 發表
當學琴的目的只為了考試, 小朋友好難再去享受音樂, 亦好難培養佢地對音樂既興趣了! 當小朋友學識基本睇譜能力, 要谷佢跳級考試唔難, 只不過到頭來只會變成三首考試歌走天涯......咁對小朋友是好是壞? 快快考到八級真 ...

fully agree......

我自己覺得, 一個小朋友, K3考5級, 係好可憐.
你要死谷爛谷, 冇話唔得, 佢唔係彈琴, 只係"襟"掣.
亞媽日日叫佢彈3個鐘, 乜都得.  
一個K3小朋友, 生活唔應該係咁.

我個人認為, 音樂係要"浸"出來的, K3, 佢有幾大能力去明白首歌的背景, 感情 ?
樓主你真係唔好"羨慕"你朋友, 一個大人, 自己客觀d咁諗, 谷k3去考G5, 根本唔係健康的approach.

依家好多家長都係為左考學校去"鬥早"比個仔女考乜乜物物, 然後又大"曬"一番, 是什麼的錯 ?

以上只是個人意見, 不喜勿插.

其實k3的小朋友,手指的小肌肉還未運用得好,要他們學琴已經不是易事,還要考這麼高級,考不到還是其次,萬一養成了錯動作,以後要改便難了!!

而家教育風氣將幼稚園生當小學教,小學就變成中學,通識咩都要識即係等於唔識,課外活動數量之多連大人都未必頂得順

卓小朋友的天份真的高嗎?大家看多幾次youtube段片吧!真系掂又何必搵埋老師彈四手!
‹ 上一主題|下一主題