用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博士山(香港)國際幼稚園 是一間有愛心的學校嗎?
go

是一間有愛心的學校嗎? [複製鏈接]

我沒有其他幼稚園的經驗,開學到現在學校也沒有主動跟家長聯絡,我亦不知小朋友在學校的情況。例如: 合群,投入,有沒有同其他小朋友/ 老師交流等等。

雖然是有本手冊有問題可以寫在上面,大家覺得這樣交流就足夠嗎? 想請問大家是否經常在手冊發問問題? 又或者有否要求老師覆電話?

之前都見到有家長說boxhill有愛心,是否我要求高?
其他幼稚園也是這樣的嗎?

因小孩最近上學也哭鬧,但我又不太清楚學校的情況,我怕長此下去他會變得不願上學。小孩反反覆覆的行為是否正常? 你們的小朋友是否這樣呢?
   1    0    0    0

上年我個仔個班主任好好,觀察入微,好清楚小朋友特性。而且感覺上係有heart嘅老師。會講小朋友強弱項,但唔會刻意比較,唔會批評小朋友。今年個老師少寫手册,又未到parents-teacher consultation day,唔肯定好唔好。

學校個個都叫得出阿仔個名。

或者你可以試下湊小朋友番放學,乘機問下老師。

我囝囝舊年讀K1, 開學頭一星期都喊住話唔返學 (佢N讀另一間local nursery), 我都曾1有一剎那諗過其實係咪應該轉校呢... 但好快, 一星期後囝囝已經愛上boxhill, 極鍾意返學, 好鍾意所有老師... e 家已經k2, 我地同佢提起搬屋, 佢話唔好, 因為好想繼續讀boxhill !!!

so far 老師好少會主動聯絡家長, 但如家長留message 佢地會好快覆, 我間中去接放學, 同老師傾返上堂情況, 佢地比我感覺係好有愛心, 亦好仔細留意到囝囝既強弱項... as long as 囝囝開心, 又學到野, 我地就好滿意, 覺得冇揀錯學校~

學校比我地既感覺係happy family ^^

當你見到天上星星,可有想起哥哥...

版主

你係邊間分校?

MOS分校SEP letter時,校長說過老師想多花時間在小朋友身上而多過花時間寫手冊,所以未必每日都寫下FEEDBACK在手冊。

我很認同,不過班主任在課堂上觀察到個仔O既有趣事,佢都會寫幾行話俾我知,平均一星期一次。

其實你好想同老師傾而你又不能夠接送,就係手冊寫底,等老師方便時打電話同你傾。

小朋友同大人一樣,有時都會心情唔好,反反覆覆好正常。

多D同佢傾吓學吓O既事,你亦都可以知多一點、鼓勵佢多一點。

P.S. 我個仔係讀PRE-NURSERY,我無其他學校o既經驗,不過由佢每日都好期待返學同埋放學之後成日提住d老師/同學仔,又話自己好開心,加上英語/普通話真係有進步,我已經覺得自己無揀錯。
原帖由 lusciniafung 於 11-10-11 11:02 發表
我沒有其他幼稚園的經驗,開學到現在學校也沒有主動跟家長聯絡,我亦不知小朋友在學校的情況。例如: 合群,投入,有沒有同其他小朋友/ 老師交流等等。

雖然是有本手冊有問題可以寫在上面,大家覺得這樣交流就足夠嗎? 想請問大 ...

回覆:是一間有愛心的學校嗎?

想問下大家係咪安排小朋友入讀本地傳統小學呢?因為聽講好難跟上,所以想了解下!

May i ask which primary schools do children attend after K3?
‹ 上一主題|下一主題