用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY温馨提示
go

CKY温馨提示 [複製鏈接]

今朝09:00去ln,點知差不多11:00先ln完,學校出面仲
有警車抄牌,我見好多家長都失晒預算,如果之後仲有其他學校要ln的話,就會超趕!
   0    0    0    0

差爆, 又唔俾渣架車入學校泊, 出面又無lala抄牌, 最離譜係明明話in.一個小時, 結果要2個小時先玩完, 一睇就知間學校無乜組職, 就算有second in. 都考慮唔去

其實離學校步行五分鐘有個露天停車場。泊街,只要人多,就會比鄰近街坊投訴,實炒牌。要穩陣,就搭公共交通工具。

回復 2# myhappyfamily 的帖子

我都無諗過要in差不多兩小時!

等到我呢....

不過响樓下等嘅時候...隔一陣又會聽到 d 小朋友嘅笑聲 ...好似都 in 得幾開心喎 ..

等都係值得嘅...

My daughter said she loves CKY and she has lots of fun during interview,the interview took 1 hour ,compared with DGJS ,CKY is not that long and GH 's interview I think my daughter's group spent less than 15mins in the room.

我個仔IN呢間是最開心的

any questionaire need to complete?

回復 8# 2DsMum 的帖子

When u wait for your chlide, u need to complete the questionaire

張心比己,如有人亂泊車阻着我門口條路,我都會向交通部投訴叫佢地來抄牌.

要唔要見家長? C6仲諗緊係咪泊係街.我地in 19/10.

王國長老

今年年初去過CKY open day, 只見狹窄街道兩邊泊滿家長既私家車, 坦白講好影響交通, 搞到條街好逼, 行人冇路行, 因為行人路泊晒車, 學校不停叫咪, 請家長開走車輛.

如果學校不遠有停車場, 家長應該be considerate.  否則不如搭交通工具, 我覺得好肉酸, 一睇就知係家長not behaving, 冇諗過一般附近既住客都有權使用道路, 但兩邊行人路泊滿車, 點行呢? 一係行出車路, 一係焗住車同草叢邊過.

其實早前參加seminar既時候,我已聽到有一對坐喺我後面既家長講 :
男 : 架車泊喺出便驚吾驚比人抄牌?
女 : D“差佬”鍾意抄咪抄囉,320之嘛!
當時我真係好想知道佢地點樣教育下一代

到左今日去到interview既時候,我同小千金行緊去門口,小千女話 : “點解D車泊晒喺行人路既?(當時有D車真係泊晒上行人路,真係行吾到人)咁我地咪要行出馬路好危險囉?
我聽到真係感到好開心,即使個女入吾到都吾緊要,起碼佢知道甚麼是是非黑白!

講的好!  Be considerate! 我地今日in 係搭Taxi過去, 要落車都驚險萬分, D私家車阻住人行道同路邊, 逼住Taxi佬係路中央俾我地落車, 各位家長, 下次可唔可以為其他人著想同給小朋友一個好榜樣呢?

王國長老

原帖由 hoching2011 於 11-10-9 01:15 發表
其實早前參加seminar既時候,我已聽到有一對坐喺我後面既家長講 :
男 : 架車泊喺出便驚吾驚比人抄牌?
女 : D“差佬”鍾意抄咪抄囉,320之嘛!
當時我真係好想知道佢地點樣教育下一代

身教.

回復 2# myhappyfamily 的帖子

CKY的停車場(或者所有香港的中小學校)根本無可能容納幾百架車,無可能對外開放的。我相信全港所有小學(包括國際學校)都會採取和cky同樣的做法。

違例泊車,被檢控,又要學校負責,難道要校方同警方求情?   

家長自己點解唔做點功課,查下地圖, 看看附近有沒有停車場? 其實,在大埔道,有很多空的士返市區的, 巴士都算ok。

"差爆"與否,請各位自行判斷.....

今日TSL都有人抄牌.

咁早知道未必是理想學校也未必是壞事,各取所需,起碼唔駛嘥時間,亦可讓其他孩子更容易找到其理想學校。

原帖由 myhappyfamily 於 11-10-8 13:31 發表
差爆, 又唔俾渣架車入學校泊, 出面又無lala抄牌, 最離譜係明明話in.一個小時, 結果要2個小時先玩完, 一睇就知間學校無乜組職, 就算有second in. 都考慮唔去 ...

咪係,既然咁差,就唔好夾硬嚟!勉強無幸福!辛苦自己,學校亦唔好受!

原帖由 kamiotaru 於 11-10-9 01:35 發表
講的好!  Be considerate! 我地今日in 係搭Taxi過去, 要落車都驚險萬分, D私家車阻住人行道同路邊, 逼住Taxi佬係路中央俾我地落車, 各位家長, 下次可唔可以為其他人著想同給小朋友一個好榜樣呢? ...

係呀....我同呀仔走時....d 車又開走...兩邊又泊咗車...

都無路行 ...對小朋友...真係好危險...

下星期 in 嘅家長.. 唔該盡量唔好揸車啦...
‹ 上一主題|下一主題