用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中華基督教會基真小學 親民校長,您地點睇?
go

親民校長,您地點睇?

平時阿囝坐校車,今早帶阿囝返學,見到校長同班小朋友玩得好開心,另外d小朋友都一樣玩得好開心,上課前可以咁精神都幾好。見到呢個親民校長的確唔錯,起碼學生同家長都喜歡:)
[quote] -------------------------------------

我都覺得校長無架子,係一個好嘅學習榜樣

我們的校長是一個很好的人。他會站在家長的立場去看事情,因為他是一個父親。校長就是會對學生親如子侄一樣,他到那地方都一定很受歡迎。其實我覺得他是一個很勤力的人,做事處處勞心勞力,學生看見校長的榜樣,一定會做一個勤力的好學生。
其實我反而想問,你們認為一所好學校要有甚麼元素呢?

最重要係老師和校長都很用心去教導,成績固然重要,但更重要是教導學生懂得愛惜自己,關懷別人。
[quote] -------------------------------------

我覺得它寫的成功因素可以參考:
http://hkyms.wordpress.com/2008/07/02/success-factor/

1. 優秀領導
2. 師資卓越
3. 賞罰分明
4. 知人善任 發揮所長
5. 學生拼命
6. 學習氣氛濃厚
7. 著重培養獨立思考
8. 有策略的去準備
9. 尚需天時配合
10. 不斷進步 精益求精
﹣﹣﹣﹣﹣我們學校大部分有

不過以前啲人口中說的好學校,除了有個好的領導外,還要有教無類,循循善誘,關心學生。但現在的人要的好學校是排名,出名,名聲,很多時候沒想到學生的承受能力。

所以真係睇你想畀D咩野個小朋友...小朋友入咗小學, 家長有時難免會受坊間的不同意見影響, 要經常調整個心態...

起碼我見到個女好開心返學, 比以前更積極去發現問題同想辦法解決, 好樂意分享佢學校的趣事, 我就知道選擇了一間好學校了.