用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 2012-2013年度幼兒班開始不參與「學前教育學券計劃」 ...
樓主: llhlee
go

2012-2013年度幼兒班開始不參與「學前教育學券計劃」 [複製鏈接]

原帖由 sherry_wong 於 11-10-10 17:10 發表
我覺得唔會少左, 其實佢冇學卷可能仲多左一班人報, 因為會覺得佢d課程可能會深左, 又可以有半條龍, 就算上唔到小學要考出面都唔會同人地d課程差得太多, 況且宜家好多家長都唔係睇住學卷黎報學校, 只不過到有Offer先 ...

Agree!
其實揀得民幼,大部份都會預左上民小,民小要交學費,經濟對家長來講都唔會係好大問題,反而好多家長鍾意一條龍而又課程深d,真正進可攻退可守!

回復 19# sherry_wong 的帖子

想問下學校冇學卷後, 課程"深"左就一定啦...但會唔會只係k1深左, k2同k3個課程就冇得郁呢??(因為仲有學卷)....
我冇報名聽talk呀, 其他媽咪可否問下校長, clarify呢點呢??

原帖由 sherry_wong 於 11-10-10 10:35 發表
其實如果冇學卷可以令到課程更好, 更有彈性, 我會支持

我反而覺得點解政府資助唔係跟小朋友, 而係跟學校, 學校要課程好一點就要脫離學卷, 好奇怪

因為家長覺得谷同深為好既課程,教育局唔鼓吹lor...

真係要聽下校長講無左學劵後, 課程會改革成點, 先可以judge worth or not to choose MS.
如果單單為左NET, TT相對地較吸引...
當然入讀一間學校, 仲要考慮好多其他因素, 正如我舊年最後都捨棄TT選MS

頭先上左學校個網頁度睇, 見到:

班 制 : 幼兒雙語班 上午: 英語 / 粵語 下午: 英語 / 普通話
    上午幼低班
    下午幼高班

即係下年k1會有英普班喎~~

其實讀緊嘅小朋友會唔會因為學校資源好咗而受惠呢?

回復 26# renielo 的帖子

我呢幾日就係諗緊呢個問題...定係一校兩課程呢~~

邊個去完個講座記住幫手報吓料!

我覺得今年K.1已經採用新嘅開程編排,以前係無Letterland拼音學架!大家可以睇返學校website,佢已經update咗「有效學習」嗰part,同今年阿仔嘅K.1課程相約!

我今個星期六會去聽講座,等我聽完返黎報料比你地啦!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

以前K1係有letterland學的...上年阿女學晒A-Z既發音.

回復 29# viandes 的帖子

好呀...唔該晒~~

今日聽完講座,並無提及過明年無學卷的事宜!個講座著重怎樣提升2nd language教育,家長怎樣在家裡實踐等等!
“愛是恆久忍耐、又有恩慈.愛是不嫉妒.愛是不自誇.不張狂.作害羞的事.不求自己的益處.不輕易發怒.不計算人的惡.不喜歡不義.只喜歡真理.凡事包容.凡事相信.凡事盼望.凡事忍耐。”

“如今常存的有信、有望、有愛、這三樣、其中最大的是愛。”

回復 32# viandes 的帖子

Thanks.

多左下午英普班,你們會選擇嗎?
我都仲考慮緊,又怕阿女要訓覺....

其實我唔知英普班會點銜接小學? 會唔會小學都分兩個Stream?

我打過去學校問銜接小學...佢話仲有兩年, 未有定案...但係我究竟報唔報好...

讀完三年英普, 上返小學又變返廣東話...咁咪好浪費囉.....
[url=http://hk.pg.photos.yahoo.com/ph/missing_joe/my_photos][/url]

回復 36# 豬油妹 的帖子

唔會嫁...學左既係自己, 又點會浪費左啫~~
同埋如果小學係行普教中既話...咪銜接到lor.

其實而家阿仔k1, 每week3堂pth, 我都好滿意啦, 因為佢成日講pth同唱pth歌, 所以咪咁執著要讀英普班啦, 學到野, 小朋友又吸收到先係最重要呀~~

原帖由 豬油妹 於 11-10-17 21:53 發表
我打過去學校問銜接小學...佢話仲有兩年, 未有定案...但係我究竟報唔報好...

讀完三年英普, 上返小學又變返廣東話...咁咪好浪費囉.....

現在小學一樣有NET教英文同埋有普通話堂, 點會浪費? 跟住再上就係band 1英中, 好多機會你學好英文!

就算唔讀英普班只讀英文+講東話嘅班, d英文課程都會深咗同埋上堂嘅時數會多d

請問學校有提及是否行'雙班主任'嗎?  英粵班每天都有 NET 教 Eng 嗎?   Thanks

原帖由 豬油妹 於 11-10-17 21:53 發表

‹ 上一主題|下一主題