用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 返學半年都唔肯講野, 點算
go

返學半年都唔肯講野, 點算 [複製鏈接]

囡囡快要4歲,一直發展很好,說話能力好, 返學咁耐都未開過聲, 已經做左評估,初頭話係焦慮,之後又話非典自閉,返緊治療小組,但暫時都冇咩幫助,請教各位媽媽,仲有咩辦法呢?
   0    0    0    0

帶緊佢返教會, 佢話因為要講野, 唔想返, 返過語言訓練班, 佢又話要企出來講野都唔知做咩, 所以又唔返, 當然我有迫佢繼續試多兩堂, 佢有返, 不過每堂放學之後都話係唔係唔使返喇? 真係令我.....唉! 都唔知應該點做

是否一路以來言語都無問題, 只係上學后在學校才不講野, 在家也是會正常說話, 如果是這樣, 咁係心理因素, 問題會否在學校的同學或老師上出左問題, 相信要搵到原因先可對症下藥

係屋企一直都冇問題, 但除屋企以外都唔出聲, 佢講野好叻, 以我觀察, 佢可以話係比同年的小朋友講野好, 但因為唔出聲, 幾乎冇咩人聽過佢講野, 除左屋企人, 我都係估係心理因素, 我都好想對症下藥, 應該仲有咩可以做

如果係屋企, 但有陌生人又講唔講野先?
如果係屋企係無問題, 但一出街/一有屋企人以外嘅人出現就唔肯用口語表達, 有機會係SELECTIVE MUTISM ..

搵個臨床心理學家CHECK 下啦!

回復 2# sy1119 的帖子

Dear sy1119,

As said by chatty ST, u might bring yr daughter to a psychologist to check, but probably answer in not conclusive.
At this moment before having an answer, u could make some "greying" experiment.
Bring home with new people ( or even people in school, like classmates) to your daughter and test how she reacts - by then, u might get an idea that is the enviroment or the people causing the problem.
Also, u could do it other thing, like bring your daughter to a new environment for a learning class, or even attending her class in front of you after consulted w/ the school.
There are some selective autism case in HK or worldwide, some people just became autistic on certain situation or having a crazy obsession over certain thing or certain occassion suddenly. However, the key pt is to find out the reason first.

有陌生人係屋企情況都係唔出聲, 已經見左心理醫生, 話係非典型自閉症, 已經返緊一d小組活動, 但我發覺佢同其他小朋友好唔同, 其他小朋友好活潑, 但有點失控, 我囡囡好乖好靜, 我有懷疑, 應該唔同病, 我有問過導師, 佢地都係想再觀察下先

回復 7# sy1119 的帖子

pls check pm!

我細女同你女的情況很相似,唔肯同陌生人講野,返學由N班到而家K2先叫做好小小,肯同班主任以外的1,2個老師講小小野...
政府果邊上星期見完醫生話佢有焦慮問題,
比左好多焦慮症單張比我,但暫時冇野跟進,只係我同C6要去聽講座

我的仔两岁八个月,上PN已经三个多月,基本情况和你女儿差不多。也是不肯说话,现在会和老师说BYE BYE 之类。老师还说他很多时间都是木无表情坐着,老师和小朋友说的指示他不会做,只有叫了他名字,他就会做,但是必须每一步都告诉他才会做,否则就站在那里。
周末带他去IKEA KIDS PLAYROOM 他一进去就傻了,姐姐帮他脱了鞋,他就坐在地上一动不动。后来我把他抱回来,去IKEA买家俬处,他又好兴奋。看到星星,就唱“TWINKLE TWINKLE LITTLE STAR”,看到蝴蝶就唱“FLYING HIGH, FLYING LOW” 而且还有手势,声音也不低,看到人家注视他,他只是稍稍犹豫下,还是继续唱。在家里,更是活跃,一说SHOPPING,马上穿鞋开门按电梯。在家也会观颜查色,工人前就很任性,星期天和我在一起就好听话。我自己都觉得是Selective Mutism, 但是又不安,问他课堂上上什么都不太知道,怕他有自闭症倾向。下周去见医生,不知什么结果,又怕医生诊断不准确,反而害他。不知道哪位有经验的妈妈能帮我分析下。
‹ 上一主題|下一主題