用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德福幼稚園 德福幼稚園/幼兒園
go

德福幼稚園/幼兒園 [複製鏈接]

有無人知道德福幼稚園/幼兒園好唔好?
課程深定淺?
老師有愛心嗎?
國際定主流比較好呢?

請分享, 謝謝~
   3    0    0    0

德福幼兒園好呀, 不過聽說課程不算深.
國際班好好, 係少數PN已行1.5小時全英, 1.5小時全國語嘅pre-nursery.
不過國際班PN一定係下午班, 到K1開始先有上午班, 哩個係考慮重點.

聽說口碑都好好,我都報左國際班PN,同wait緊佢地個playgroup

佢pg都幾多人報, 平日更難報到, 一夠1.5歲就去報定好啲~.

老師好好人, 雖然我覺得唔係好積極同埋agreesive 嘅pg, 但可以令小朋友好中意返學, 好中意同人玩~

我今日去交表in K1(本地課程),口碑好媽?
德福定迦南好些?請指教!

我今日都交左pn 表, 國際班, 你地呢?

11月有面試, 12月有開放日, 直接去問下老師最好~

原帖由 ting-ma 於 11-10-9 01:14 發表

想請問有冇家長可以報料係咪真係1.5 all eng & 1.5hr all PTH???
我去交表, 校務處話唔係喎!! 佢話總之, 一net +一中文老師同時係課室咁咼..仲要成30人一班..!!! :;pppp: if it is true, quite disappointed lor! ...

好多雙語學校都係一中文老師一net同時係課室..不過英文時間就net教..中文時間就中文老師教..其他時間..就二個老師一人負責幾張枱..

教局的師生比例,1:15係max..好多學校都係咁30人一班...有d好少少就24~28人...

如果你覺得呢二點唔合理, 咁你應該會對好多學校好disappointed

我小兒讀緊K2 (本地課程), 因為他姐姐是讀另一間幼稚園(都是可用學卷的).  有比較, 我覺得德福幼稚園真係好一般. 

1) 用學卷後,學費仍要$700 幾, 比一般可用學卷而又不是太出名的學校貴
2) 書薄雜費多, 行政欠靈活,  大約$1500 一個學期, 不會給你 book list, 不會給你選擇那些書不買, 如有舊書要退都先要付全數, 幾個月後才會退票.
3) 旅行要 $170/人, 大小同價, 曬相要 $3 / 張 (比起姐姐學校$1/張 真係貴左幾陪). 
4) 聖誕節要付 $80 禮物費
5)上年由下午班轉上午班 (只是班號的一個英文字不同, 由 A 轉去B), 佢要你買過手冊, 接送証........ 唔環保之餘又收多係你幾十元.
6) 老師冇笑容,送他回校時如漏做功課 OR  漏帶物品, 老師的態度會好差....... 有一次, 開生日會, 可以著便服,  我幫他穿了涼鞋,  之後, 老師寫了一張便條給我說下次不要穿, 沒有稱呼之餘連我仔仔個名都寫錯.

s62143 發表於 11-12-20 14:59
我小兒讀緊K2 (本地課程), 因為他姐姐是讀另一間幼稚園(都是可用學卷的).  有比較, 我覺得德福幼稚園真係好 ...

絕對同意樓上講既野,因我BB都系德福讀,仲有好多我不滿既野,但由於個B響果度讀緊就費事講出黎.

回復 IloveOscar 的帖子

其實我都唔想講咁多, 不過真係不吐不快!! -

回復 s62143 的帖子

大家都系德福既,可以交流下啵

回覆:德福幼稚園/幼兒園

我個仔有德福pn 國際班offer,及藍田迦南am offer !
已交藍田迦南am留位費,都唔知點揀好!迦南就出名老師有愛心,學校行政有系統,小孩返學好開心,程度不深不淺適中!每天均有英普堂,但不是班主任! 德福國際班,一Net 英文及一普通話班主任,全程三小時英普,語言環境好,但有其他幼稚園老師話成曰轉班主任! 14/12 dead line 交留位費! 有可俾啲comment 我嗎?thx !

兩間都唔同一間英普一間本地, 要睇之後的路想點行和德福冇成日轉班主任

引用:我小兒讀緊K2+(本地課程),+因為他姐姐是讀

原帖由 s62143 於 11-12-20 發表
我小兒讀緊K2 (本地課程), 因為他姐姐是讀另一間幼稚園(都是可用學卷的).  有比較, 我覺得德福幼稚園真係好 ...
真係咁差?我仲諗住今年同呀仔報

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
‹ 上一主題|下一主題