用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 ADHD (食藥問題)
樓主: Pandama
go

ADHD (食藥問題) [複製鏈接]

這個節目叫 "美國藥童", 曾經在明珠台做過, 大慨講ADHD美國孩童的服藥情形, 如未睇過的可以作參考, 以下係在線觀看, 不需下載.

http://www.56.com/w49/play_album-aid-8904399_vid-NTcxODQ4Mzg.html

Connielai,

我都好認同你的講法, 罰極都無改善, 就知道呢個唔係一個合適的方法, 但仍然去罰, 真係好無奈......
你仔仔5年級開始食藥, 情況係咪改善左好多??
我仍然想堅持唔食藥, 但學校的老師罰, 駡的情況下令仔仔的自信心越來越低(原本已經係好低), 所以成日都諗不如幫亞仔轉校, 但老公會覺得係逃避, 而且都唔知有那些學校可以包容到我小朋友
我真的好累好累........

原帖由 Connielai 於 11-10-23 17:02 發表
MaMaMango ,

我個仔3-4年級時比老師罰得最勁,試過1個月無小息,老師話連校長都識得我個仔。但老師又吾想吓,罰極都係咁,根本無改善,只係識罰罰罰....

剛剛星期六見完醫生,今次同埋我老公一齊入,我老公冇咩意見,只覺得啲醫生講野好有保留,話做生意喎,醫生話我仔case不是太差,現因為未夠藥力,所以都要一路加落去,我見阿仔其實食咗係好dd(我要番工,只有六,日至可觀察他全日),醫生話平日你放工番到去,咩藥力(3:00pm就完)都冇哂,又係嘅 , 有時都好似好冇乎咁,唔知食到幾時,幾有咩副作用出現,d藥work唔work...好多冇答案及未知數

原帖由 Connielai 於 11-10-23 17:17 發表
carmankmm,

見左醫生,有好消息嗎?你仔仔食藥後改善不明顯,會吾會係藥努力吾夠? 你見醫生時要將佢撕爛手冊的事告訴醫生,等醫生分析他的情況。我個仔無試過咁,但做野仲係甩甩漏漏,叫佢攞/買3樣,通常只會完成2樣。 ...

原帖由 lokhimbb 於 11-10-23 22:51 發表
我個囝食C字頭隻藥表現一般...因仲有R字頭隻藥...今日照未轉藥嘅份量俾佢食3/4粒R...我覺得滿意....下星期六同醫生傾傾先....仲未試啱藥....令我心情好忐忑..... ...

我仔都係剛開始食3/4粒R, 你仔效果好好? 可否分享吓?

回復 42# MaMaMango 的帖子

MaMaMango ,

我個仔食藥後的確好左, 佢話食左藥吾想講野。但胃口就差左,所以放假吾比藥佢食。其實最好吾好讀傳統學校,由其係名校,搵d活動教學,老師有愛心既學校。因為佢地需要老師的包容,循規蹈矩的學校吾適合佢地。

hi carmankmm
我仔食R 3/4,我見佢定咗好多...唔會周圍跑...行為同說話都乖咗...去街會主動拖住我慢慢行...反而食長效C字嗰隻好似唔多啱我個仔....

回復 43# carmankmm 的帖子

咁醫生有沒有加藥?隻隻藥都會無胃口,你而家幾耐見一次醫生?食藥係要長期食,最多放假時停一停,返學又要食番。我個仔食到中二,慢慢來啦,想知佢有無改善就要久不久打比老師,問吓佢上堂情況,每次見醫生前我都會打去學校問左先,再告訴醫生。如果佢有補習就問埋補習老師,而且醫生次次都會問,費事到時口啞啞。

呢個份量佢食緊第3天, 佢話我知琴日有少少頭痛,但都可忍到喎..真擔心唔知隻藥係咪唔啱佢

原帖由 lokhimbb 於 11-10-24 16:37 發表
我仔食R 3/4,我見佢定咗好多...唔會周圍跑...行為同說話都乖咗...去街會主動拖住我慢慢行...反而食長效C字嗰隻好似唔多啱我個仔....

有加到,胃口差唔多,佢只係話有少少頭痛,依家一星期見一次,好金!但冇辨法..醫生話等佢話我知幾時應問老師佢喺學校情形,待醫生指示..至於放學後情形,就差唔多,我要番工,通常佢放學之後都要工人姐姐陪做功課,有d唔識做就等我,我知我不在家時,佢比較曳,蝦姐姐&婆婆, 但我放工番屋企陪佢做功課,我又覺得佢ok..所以我都有想過係咪我做全職媽佢既情形會好好好?起碼行為上有咩唔對路可立即矯正..

原帖由 Connielai 於 11-10-24 19:40 發表
咁醫生有沒有加藥?隻隻藥都會無胃口,你而家幾耐見一次醫生?食藥係要長期食,最多放假時停一停,返學又要食番。我個仔食到中二,慢慢來啦,想知佢有無改善就要久不久打比老師,問吓佢上堂情況,每次見醫生前我都會打去學校 ...

頭痛係副作用嘅反應...我仔開始食時都係咁...過一排就冇...我仔都係冇咩胃口食嘢...唯有早餐同晚餐迫佢食多啲...我仔食咗藥個幾月...體重冇減輕到...可能佢一向都細食...我諗我仔R隻藥啱佢啲...星期六見醫生同醫生傾吓先....

回覆 49# carmankmm 的文章

carmankmm,
初初試藥係咁架,1-2星期睇一次,試啱就1-2個月先一次。咁梗係FULL TIME MOM好D啦,小朋友知邊個蝦得邊個吾蝦得。加油!

hi lokimbb,
你地幾耐見一次醫生? 我記得你係揾何醫生,醫務所在旺角?
我都係,又係逢星期六覆診..聽你咁講阿仔都好OK,變得定咗,乖咗..我有時都唔肯定佢有冇變到,尤其夜晚同佢温書時(藥力已過),佢都愛久唔久整d鬼怪聲出來,叫佢停,同佢講原因係唔respect我教緊佢,佢就想喊,我有時真分唔出係d藥過咗效力就冇?定我要求高,想佢粒聲都唔出只聽我講,自己都好混亂,有時想一想佢都係自己,係一個小朋友,冇可能食粒藥就變做聽話嘅機械人啫..我係咪要求高咗?

原帖由 lokhimbb 於 11-10-25 15:48 發表
頭痛係副作用嘅反應...我仔開始食時都係咁...過一排就冇...我仔都係冇咩胃口食嘢...唯有早餐同晚餐迫佢食多啲...我仔食咗藥個幾月...體重冇減輕到...可能佢一向都細食...我諗我仔R隻藥啱佢啲...星期六 ...

你地都係睇開私家?咁依家幾耐要覆診?阿仔踏入青春期如何?

原帖由 Connielai 於 11-10-25 20:20 發表
carmankmm,
初初試藥係咁架,1-2星期睇一次,試啱就1-2個月先一次。咁梗係FULL TIME MOM好D啦,小朋友知邊個蝦得邊個吾蝦得。加油!

我仔仔間學校唔係名校, 不過老師都要小朋友好循規蹈矩, 自動自覺, 但仔仔都未能做得到, 好似上兩個星期, 興趣班老師叫他自己寫通告欄, 但他竟然寫錯月份(10月寫錯11月), 所以第一堂無上, 我叫他問返老師可唔可以第二堂繼續返, 但他驚被老師鬧, 亞仔寧願唔出聲唔問老師, 我擔心他會越來越怕事, 咩事都唔出聲, 所以想他轉校
但轉校又唔知有邊間學校的老師有愛心, 可以包容我仔仔....

原帖由 Connielai 於 11-10-24 15:52 發表
MaMaMango ,

我個仔食藥後的確好左, 佢話食左藥吾想講野。但胃口就差左,所以放假吾比藥佢食。其實最好吾好讀傳統學校,由其係名校,搵d活動教學,老師有愛心既學校。因為佢地需要老師的包容,循規蹈矩的學校吾適合佢地 ...

Connielai,

如你唔介意可唔可以講下你仔仔未食藥前有無過動的表現?即上堂時有無離開座位/無時停??e+停左藥的表現又如何呢??
食藥的問題已經困擾左我好左, 所以想了解多d, 先謝謝你分享

carmankmm

今年年頭我都有向公司請假, 回家陪仔仔做功課, 明顯地仔仔的專注力大有改善, 表現也好左好多, 所以做全職媽媽對小朋友有很大的幫助

原帖由 carmankmm 於 11-10-25 10:47 發表
有加到,胃口差唔多,佢只係話有少少頭痛,依家一星期見一次,好金!但冇辨法..醫生話等佢話我知幾時應問老師佢喺學校情形,待醫生指示..至於放學後情形,就差唔多,我要番工,通常佢放學之後都要工人姐姐陪做功課,有d唔識做 ...

我而家兩星期覆診一次.....我仔食R字..上堂冇離開坐位...但經常發夢...唔多唔少因為佢眼瞓...小學前...佢一向都需要瞓晏覺...就因為老師話佢遊魂...醫生同我仔轉食C字隻藥...但我覺得效果冇咁好....我仔食藥期間..都係比較多口...但制止到...如果冇食藥...勁多口+冇時停....跟本唔可以好好溫習做功課....我係全職媽咪...個仔咁嘅情況...我根本唔可以出嚟做嘢...因為唔會有人有耐性教佢...星期六同醫生好好傾吓...你仔又係星期亦覆診???咁睇吓大家時間啱唔啱^^

hi MaMaMango,

我之前都有諗過轉校,因他太麻煩,寫錯家課手冊不特止,
太多言影響人,老師們都投訴,仲有個同學投訴他,
因有個同學笑佢,佢忍唔到拍人(我知他原意想stop人),
令人誤會亦遇到好嚇人嘅家長,本人身心都大壓力,亦想轉他
讀國際學校,包容d,阿仔一定開心d,但老公話冇得逃避,
去到邊度都一樣,所以我都打消咗呢個念頭,你都要加油!

原帖由 MaMaMango 於 11-10-26 10:31 發表
我仔仔間學校唔係名校, 不過老師都要小朋友好循規蹈矩, 自動自覺, 但仔仔都未能做得到, 好似上兩個星期, 興趣班老師叫他自己寫通告欄, 但他竟然寫錯月份(10月寫錯11月), 所以第一堂無上, 我叫他問返老師可唔可以第二 ...

原帖由 lokhimbb 於 11-10-26 15:07 發表
我而家兩星期覆診一次.....我仔食R字..上堂冇離開坐位...但經常發夢...唔多唔少因為佢眼瞓...小學前...佢一向都需要瞓晏覺...就因為老師話佢遊魂...醫生同我仔轉食C字隻藥...但我覺得效果冇咁好....我 ...

好羨慕你係全職媽,可以照顧仔仔,我都應就快轉番做全職(一年內既事),起碼阿仔做錯乜都可立即糾正,有時醫生問我情況我都要預先問咗工人姐姐先知 都覺得自己好唔掂!醫生有冇叫你問吓老師阿仔喺學校既情形?你仔同同學相處OK嗎?

除咗胃口差d外,有冇人聽過話食ADHD藥會影響長高呀? 我囡都食緊Concerta. 有d擔心囉.
‹ 上一主題|下一主題