用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 觀塘st jo 幾時int?
樓主: Janicelobby
go

觀塘st jo 幾時int?

星期六趕住去 Interview, 唔記得問老師.
我都想知係小組定個人, 家長要唔要 In?

原帖由 MATTHAW 於 11-10-8 21:10 發表
我問過得一次面試, 就知結果啦!!!

May I know how many applicants this year? Did anyone can tell me that the application no. when around 3-4pm? thanks!

睇番申請表, 仔仔博殺時,家長要聽講座.
但係唔知小組定個人 In?

原帖由 hugocheung 於 11-10-10 10:21 發表
星期六趕住去 Interview, 唔記得問老師.
我都想知係小組定個人, 家長要唔要 In?

我是今年小一家長,往年都是只有1次interview便知結果,去年聽阿仔說是小組的,沒有筆試,很愉快的,大家一起唱歌,期間有1外籍人士 in 他,只問簡單oral,小兒英文底不強,我相信只要乖巧,聽指示,肯開金口回答問題,大大方方的步入試場,便有機會了, 因st.joe是一間較嚴的小學,且是男校,若不嚴格,怎能教好班仔??

原帖由 naiviv 於 11-10-10 23:41 發表
我是今年小一家長,往年都是只有1次interview便知結果,去年聽阿仔說是小組的,沒有筆試,很愉快的,大家一起唱歌,期間有1外籍人士 in 他,只問簡單oral,小兒英文底不強,我相信只要乖巧,聽指示,肯開金口回答問題,大大方方 ...

家長您好,請問去年的經驗,面試約幾耐時間呢?

around one hr??

原帖由 naiviv 於 11-10-10 23:46 發表
around one hr??

唔該哂,因要睇睇阿仔面完試是否趕到課外活動,最近請假太多,有排補堂^_^

不用客氣......我去年就像您們一樣 我像肓頭烏鴉似的....

Thank you your information!

回復 6# naiviv 的帖子

請問阿囝入去IN時....家長需唔需要填questionnaire 呢?? 要唔要IN家長呢?? THX ,,,,

其實不用太擔心的,我兒是前年的考生,亦都收了,不過放棄了,當年可能易入D,出生率低一點,佢D同學有報考嘅都有收到。
不過聽校長演說後,我本人就不太喜歡,相對你聽過英華林校長演說的話,這明顯比下去。
P.S.我兒不是英華仔

請問您當時所聽的校長是否現時的 Ms. Kwok Wan
好似近一兩年換了校長.

原帖由 Derek_Mum 於 11-10-12 10:44 發表
其實不用太擔心的,我兒是前年的考生,亦都收了,不過放棄了,當年可能易入D,出生率低一點,佢D同學有報考嘅都有收到。
不過聽校長演說後,我本人就不太喜歡,相對你聽過英華林校長演說的話,這明顯比下去。
P.S.我兒不是英華仔 ...

對不起,當時個校長一定不是這個,他叫什麼已記不起了,只記得佢係男人。

現任校長剛上任一年,Derek_Mum 當年聽演說嘅校長應是劉偉明校長,亦即是St. Francis 嘅現任校長。

Yes, St. Jo 以前個校長去左聖方濟各做。
睇返張申請表, 今年阿仔interview,學校係有個小一簡介會比家長的...甘..應該唔使in家長啩..

如果小朋友比較好動, 喜歡新事物, 請問是否適合這間學校呢??? 謝謝

對....interview時會安排家長聽小一簡介會,是不須要 in 家長的.....

回復 36# MATTHAW 的帖子

只要您的乖仔是動靜皆宜便成.....因st.joe屬傳統英小,要坐在位子上課,故只須聽指令上堂.....聽從老師敎道,便算适合了.....但我本人覺得其課程也有活動成份...比一般津校不是這樣填鴨的....

回復 38# naiviv 的帖子

謝謝!!!

明天interview,各位家長+小朋友一齊加油啦﹗