用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果直資10月尾要注冊,仲可唔可以等埋自行出結果? ...
樓主: anitalee0203
go

如果直資10月尾要注冊,仲可唔可以等埋自行出結果? [複製鏈接]

醒目開學勳章

係唔好玩架...上年玩到的癲...晚上睡不好...精神緊張...當俾其中一間私校死話我個囡唔符資格,要提供入境處文件
我哭出來了...男人老狗...幾失禮
而且我是由K1升K2已經不停會簡介會,預備
但就從來沒有參加面試班等!!

原帖由 anitalee0203 於 11-10-6 19:16 發表
咁嘅游戲一D都唔好玩,一定要人早早做決擇,小朋友依家不過5、6歲,就要面對競爭同決擇,仲有長長幾十年..........

醒目開學勳章 王國長老

如果11月出自行, 中左又註冊左, 係唔會影響直資收生的(只係倒返轉, 直資收左就唔可以玩政府派位), 所以有可能直資12月, 1,3,5,7月至收, 你可以決定揀直資, 不過一去直資註冊, 你就要簽紙放棄之前已經到手的津校學位

註冊左一間直資, 你仍然可以註冊N間直資/私校(當然為人父母, 都為人地仔女唸下, 唔好太自私), 你唔可以再繼續玩政府派位, 不過6月公佈統一派位結果後, 你仍然可以去叩門

原帖由 eggmama 於 11-10-14 07:16 AM 發表
請教一下,如自行成功,之後先獲直資offer, 可以取消原先官津校位?再之後6月若出現更心儀offer, 仍可再轉?有冇限註冊次數?

Thx Ziyi & charlotte mom, 好清楚

回復 21# ziyi 的帖子

ziyi daddy,多謝你做為過來人仲梗熱心同我哋分享你嘅經驗同歷程,Thanks!順便八一下先 ,最終你幫個囡囡揀嘅係直資、私校,定係官津學校?有冇去到叩門果步?

要決擇的是家長多一點。

其實有這樣的安排也難怪,政府不想你已有直資取錄還要霸著官津學位,因為學位競爭激烈。換個角度,對一個一心想省錢(或其他原因)考官津學校的家長,多一個已有直資學位的人霸著官津學校學位,就減少了自己孩子派到的機會,對一個沒有學位的家長來說,是非常難熬和痛苦的。
原帖由 anitalee0203 於 11-10-6 19:16 發表
咁嘅游戲一D都唔好玩,一定要人早早做決擇,小朋友依家不過5、6歲,就要面對競爭同決擇,仲有長長幾十年..........

其實ebd何不make public 一些historic factual info, eg, 每學校以往每階段和類別申請人數.咁父母都可guestimate 心儀學校的命中率而選揀去5去註冊dss.

原帖由 thomasha 於 11-10-15 19:24 發表
要決擇的是家長多一點。

其實有這樣的安排也難怪,政府不想你已有直資取錄還要霸著官津學位,因為學位競爭激烈。換個角度,對一個一心想省錢(或其他原因)考官津學校的家長,多一個已有直資學位的人霸著官津學校學位,就減少了自 ...

同意!
我身邊唔少朋友係有選擇恐懼症的.
無得佢地揀好好地,
有得揀, 佢地仲煩.
個個choices都hold住...
試過有個朋友hold住一間幼稚園的學位一個學期,
同一時間佢個小朋友已讀緊兩間幼稚園....
唔知佢到左個小朋友小學, 又會點....

我覺得, 家長有心俾子女讀直資, 有結果, 就唔好再三心二意了. 一係就reject左佢, 唔好等其他等候中的家長咁辛苦吧.

我相信教育局不會公佈官津學校申請人數的數據,因為容易引起標籤效應。 有個別申請人較多的官津學校會在記者查詢下提供申請人數在新聞中報道。
原帖由 pandabonita 於 11-10-15 20:14 發表
其實ebd何不make public 一些historic factual info, eg, 每學校以往每階段和類別申請人數.咁父母都可guestimate 心儀學校的命中率而選揀去5去註冊dss.
‹ 上一主題|下一主題