用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果直資10月尾要注冊,仲可唔可以等埋自行出結果? ...
go

如果直資10月尾要注冊,仲可唔可以等埋自行出結果? [複製鏈接]

直資要求10月尾注冊,但係自行報咗官小,要11月尾才知道結果,梗係唔係冇得等到官小出結果就要決定讀唔讀果間直資學校?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

10月底注冊了,學校會通知教育局,你小朋友的申請會抽起,沒有得參加自行的!!

原帖由 anitalee0203 於 11-10-4 23:28 發表
直資要求10月尾注冊,但係自行報咗官小,要11月尾才知道結果,梗係唔係冇得等到官小出結果就要決定讀唔讀果間直資學校?

回復 2# ziyi 的帖子

咁可唔可以先交錢留位,等自行有結果再決定捒邊間學校?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 anitalee0203 於 11-10-6 11:48 發表

咁你可以問吓個別學校得唔得~
不過我估一定唔係,如果佢係想俾你揀嘅,就唔會十月尾出結果,仲要求你自行前註冊啦!
恐龍家

My answer is no as well.  I'm sure they will require you to register and pay money, and they will submit your name to the Education Bureau.

回復 5# Cookietk 的帖子

Thanks. 照咁睇落來,如果直資收咗,就算再Like邊間官津都係冇望la,係唔係梗嘅意思?

醒目開學勳章

針沒有兩頁頭利,而且交得留位,通常代表注冊了

原帖由 anitalee0203 於 11-10-6 11:48 發表

醒目開學勳章

自行已經抽起,你like唔like都無份玩自行架啦
不過,你仍舊可以在出年6月去叩門

原帖由 anitalee0203 於 11-10-6 12:15 發表
Thanks. 照咁睇落來,如果直資收咗,就算再Like邊間官津都係冇望la,係唔係梗嘅意思?

回復 7# ziyi 的帖子

都係果句,魚同熊掌不可兼得,就要睇自己點理解魚和熊掌邊樣更適合自己了

once u register, the school will tell the govt to pull out your application.

If you really like the govt school. U can still knock door next June.

多謝各位的回覆,一鳥在手好過百鳥在林,都係先著手應對8號嘅interview先,有幸得咗壓力就冇梗大,出年6月份再做叩門打算la

直資要你十月尾註冊, 即刻無得參加派位.
因為你要簽名放棄派位, 直資亦會send張agreement給政府的.
你亦要明白, 因為你無參加派位, 所以無寫志願, 叩門機會很少, 因為去得叩門既都係在派位時已填左第一志願.

原帖由 monreve888 於 11-10-6 16:10 發表
直資要你十月尾註冊, 即刻無得參加派位.
因為你要簽名放棄派位, 直資亦會send張agreement給政府的.
你亦要明白, 因為你無參加派位, 所以無寫志願, 叩門機會很少, 因為去得叩門既都係在派位時已填左第一志願. ...

同意, 有些名校會在叩門申請表寫明你要將它排在第一志願, 才有報名資格, 或獲得優先考慮.

醒目開學勳章

自行的申請表副本在學校/自己都有在手,問題係學校如果要求提供埋統一的副本....那就有問題.

否則,學校是知道你有選她的,而且是唯一的選擇!

原帖由 shootingstar 於 11-10-6 17:49 發表

同意, 有些名校會在叩門申請表寫明你要將它排在第一志願, 才有報名資格, 或獲得優先考慮.

回復 14# ziyi 的帖子

咁嘅游戲一D都唔好玩,一定要人早早做決擇,小朋友依家不過5、6歲,就要面對競爭同決擇,仲有長長幾十年..........

咁又吾好咁諗, 其實比起好多現在仲未收到有直資收既已經好好多, 個心都定d喇.
你知吾知, 有好多人都好擔心, 因為人人都有15分, 佢地都怕派吾到自己想要既.
我自己就有間直資收, 我地都放棄左派位. 我地都有20分, 不過20分的人都好多, 我朋友話好多學校有20分, 都係1/10的機會, 既然係咁, 我不如一心一意入直資.

請教一下,如自行成功,之後先獲直資offer, 可以取消原先官津校位?再之後6月若出現更心儀offer, 仍可再轉?有冇限註冊次數?

報得直資, 都係想入啊
我唔駛點考慮就放棄政府派位

回復 18# 莎莎莉莉 的帖子

都係果句,打定主意就唔駛煩la,最衰就係一直十五十六,一時想魚,一時又唸住個熊掌,更就有排煩了

醒目開學勳章

沒有
而且一你接了直資offer,教育局會幾個星期內寄一封信俾你..內容大概係你已經接受了直資學校的學位,所以你之前得到的津貼學位會被取消...因上年的事了,唔記得全部的內容了

原帖由 eggmama 於 11-10-14 07:16 發表
請教一下,如自行成功,之後先獲直資offer, 可以取消原先官津校位?再之後6月若出現更心儀offer, 仍可再轉?有冇限註冊次數?
‹ 上一主題|下一主題