用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 真鐸學校 小一生的適應
go

小一生的適應 [複製鏈接]

各位小一的小朋友,返學至今適應如何?

我嗰個 - 學習上都唔錯~

不過D飯食成日食唔曬,放學又好肚餓!

成日唔飲水,返學唔去厠所!
   0    0    0    0

回復 1# Kammy 的帖子

Hi Kammy,

你可以攞多d小食俾佢小息ge時候食啊.

小兒都係上紧小一, 是小一愛的, 唔知係唔係同一班呢?

返學至今適應都算較好, 好仲意返學架.
不過面對同樣的問題, D飯食成日食唔曬,又唔飲水,唔仲意去厠所. 好在放學次次都講唔餓ge.佢話所有同學都食唔晒ge噃.

我試過單聲俾佢會問老師佢剩返幾多, 都有在學生手冊上問老師此問題. 不過無回應, 我諗佢應該無咩改善啩.

佢係屋企都係唔仲意食飯同飲水, 所以我就唔太擔心.

Hi jmdd,  我阿囡是一信班的, 至今的適應都算唔錯!

佢冇返功輔班,不過可能暫時D功課唔多,放學後半小時內大都可以完成,温習預習就真喺唔知點做,好在過去兩個小測都算輕鬆中完成!

下周仲有三個小測,希望都ok啦!

小一愛默書未呢?信班仲未有。

你小朋友有上綱做每日十題/每日一篇嗎?我阿囡好鍾意做!

本周五早上有小一家長會喎!

回復 1# Kammy 的帖子

Hi Kammy,

小一愛都未有默書。小一應該未分班的, 所以進度應該差不多的.

阿囝有上綱做每日十題/每日一篇, 佢都好鍾意做. 其實細路仔好仲意合群同競爭ge, 所以要學知識ge話, 最好係有一個小團體, 事半功倍.

可惜好多家長不知呢個道理, 搞到成日同仔女開戰.

不過說實話, 就想組織, 都好難搵到志同道合者ge.

唔喺好明你講嗰個"小團體"喺點?

志同道合之餘,時間都喺問題。

原帖由 jmdd 於 11-10-17 12:22 發表
Hi Kammy,

小一愛都未有默書。小一應該未分班的, 所以進度應該差不多的.

阿囝有上綱做每日十題/每日一篇, 佢都好鍾意做. 其實細路仔好仲意合群同競爭ge, 所以要學知識ge話, 最好係有一個小團體, 事半功倍.

可惜好 ...
‹ 上一主題|下一主題