用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 德望的面試內容?
樓主: sbobo
go

德望的面試內容? [複製鏈接]

亞女引述幅畫只係提供一個形狀,要按形狀自己發揮想像,老師會問番小朋友.

英文好簡單問日常嘢;廣東話反而問咗好多幼稚園生活嘅嘢.

今日去GHS填問卷時發覺中文比英文少1題, 即係中文有4題,英文有5題. 最後我揀左填英文因為我驚係唔係trick 我地呢?

原帖由 wsl05 於 11-10-8 18:31 發表
好hea的面試..只是自己畫畫和回答兩條英文問題..比起呂拔考中英數常....已見真章.
我想果份問卷就是學校選學生的重要標準

非常同意.

我阿囡話老師有用中文同英文問佢野, 都係些個人喜好同日常生活的問題, 另外仲比左一張圖佢睇, 問佢關於張圖的內容及圖中的字(日,太, 陽)。

回復 1# sbobo 的帖子

我女認為這是她in過的最易的!!!
不過我也不喜歡這校, 感覺好冷漠的校園, 感
覺不了小朋友在學校的開心環境(雖然佢地方又大又靚)
:-? :weapon:

I also think the interview is so simple. Just ask her to choose a picture to colour. She said the teachers ask them not to add anything, just colour. Then she was asked two questions. What is her name? and What animal does she like? The whole process was about 15mins.

回復 26# ggbwong 的帖子

Exactly the same as your daughter!!

me too!

My daughter said there have 3 circle in the paper, then let her to draw what she like.... then let her sitting on a chair to read a story book to wait for the next session, then the teacher called her to sit down in front of the table, and write the chinese name at the back of the paper, and ask her somer question about the shape & color. The whole process only spend 35 mins.

我都好懷疑, 我同朋友下午去IN, 兩個小朋友都係約15分鐘出番黎, 又無 SECOND IN, 真係咁兒希就選到合適人選嗎?

仲有張家長問卷都怪怪地, 問呀女最喜歡吃什麼? 有什麼佢係STRONGLY DISLIKES TO DO? 我之後問番呀女老師有冇問佢呢2條題目, 佢話冇. 我以為學校會好像d 遊戲節目看看我們夾唔夾!!

回復 31# ggbwong 的帖子

yes, 佢地只問我個女有沒有同家中的姐姐及哥哥打交, 這都算是問題嗎?  可能近年的面試人數太多, 所以都係睇下你靚唔靚仔或靚女, 只要第一眼的感覺ok便決定是否取錄, 仲要講都師的眼緣是否喜歡你的小朋友!  好難考!

回復 31# ggbwong 的帖子

我亞女話, 有問鍾意食嘜?

但問父母, 亞女有咩最唔LIKE做, 都好難答, 有家長話唔填, 你們呢?

回復 17# wsl05 的帖子

就噤睇表面好似好hea, 但係其實很高招。 要在5分鐘(只係5分鐘)內創作兼畫一幅圖畫加埋填色, 其實一D都唔簡單, 有難度。 而幅畫除了睇你的創意之外, 仲可睇埋你的組織能力。之後仲要介紹你幅畫, 考你的口語能力。在繪畫的過程中, 老師觀察你是否坐得定, 還是動來動去;當老師說停筆時是否聽指示(不發脾氣/繼續畫)。

回復 2# JOJA 的帖子

唔喜歡做d咩我填沒有,我囡畫左3個人+一隻兔仔+一舊云,話老師問佢圖畫係咩人,冇問其他問題

我呀女話老師叫佢地唔需要加任何野係幅畫, only 填色, 佢選了一張風箏, 佢話老師話邊個加野要再填多一幅, 之後冇問過任何關於幅畫的問題!!!! Only 用英文問佢叫乜名同喜歡什麼動物!!

回復 36# hoikiuma 的帖子

我亞女話有題目
係要劃一家人喎

個個都唔同咁既,我個女話老師話畫咩都得,佢就畫森林但只係畫左一棵樹同埋月亮,佢話唔夠時間喎,跟住又同我講佢又識到新朋友,向畫畫果陣同坐隔離女仔傾計,我就話佢囉唔怪得之畫得咁少野啦,老師問佢點解畫樹? 佢又答到9唔搭8,算喇,我同阿女講呢間無希望架喇,忘記它啦。

囡囡到課室已有畫紙,紙上已有一三角形,老師請佢地作畫,我囡愛畫畫,所以無壓力,之後老師請佢替圖畫起個名,我覺囡囡呢part幾好(只個人意見), 之後有講睇書, 但冇問書內的內容, 英文題也非常顯淺, 所以囡囡整過程好輕鬆愉快!
我欣賞面試應係咁, 不要過重考學術, 不過就算幸運入到呢d私校讀書, 又是另一回事, 咪又係重學術!! 所以作為父母的我真的無所過適從!
‹ 上一主題|下一主題