用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學樂器真係對升中好大幫助?
go

學樂器真係對升中好大幫助?

媽咪們,

學樂器真係對升中好大幫助? 除左鋼琴/小提琴/長笛, 你地會學邊種學器? 小朋友今年小一, 我覺得學鋼琴較全面, 但係條路好長又難行, 究竟現階段學邊種學器好呢? 定話學幾年鋼琴打好個底再轉學其他樂器?

pls advise..
many thanks!

對升中有無幫助? 我估就無喇

回復 2# 翁心怡 的帖子

醒目開學勳章 王國長老

(((如果樓主係SOLELY唸升中, 咁我就現實D答, 唔好丙我)))
好多人都話學校唔COUNT鋼琴係樂器, 而家我明了, 如果學校有樂團, 佢會需要好多弦樂手, 管樂手, 敲擊樂手就1-2個咩都夠
而弦樂, 管樂又分好多種, 咁當然要睇下學校缺乏咩人材啦, 我朋友個女學敲擊, OK啦唔係頂級, 但學校無人材WOR, 於是係咁叫佢個女JOIN樂團
所以有D名校唔PREFER學生學中樂, 因為學校都無中樂團(真架, 我舊老師安排個仔跟傑青級老師學二胡, 俾超級名枚校長"建議"佢不如學VIOLIN)
鋼琴就...........除非超晒班, 次次比賽都為校增光啦, 否則學校都唔多睇, O係D名校, 6年班有8級程度, 大有人在, 唔志在多一個少一個
所以, 小一開始學, 又想要張CERT黎考中學, 真係要攻利D, 俾D心機追了, 我都同個女講, 好彩你直升中學咋, 如果你要出去考, 我一早迫左你考7級喇(小女今年小6, 已有4級, 下一個目標就係7級)

如果什麼課外培養都以升學導向去看, 學習或培養都會有反效果.

現小學生學樂器人數不少, 能以此為助升學, 要不少時間、金錢、努力還加天份.  同樣時間努力, 花在中英數上, 對升學助力更多.  

音樂之好, 性格情操都會提升, 見大多數學習音樂孩子都覺愉快, 受父母制定進度目標的除外, 音樂對生活或學習壓力有舒緩平衡作用, 終生受用.

我個人覺得
學樂器,不是為了升中做準備;而是為了陶冶性情,所以就對升中幫助不大。
如果為左升一而學,那件樂器不會有好成績的
(小兒只系在出面學緊打流行鼓,在小學裡就參加左搞擊樂班)
一間學校,一隊樂團才十多個人,要成為十多個人之一的正選,系幾困難的事

你講得好好。 我研究了幾年升中資料, 都是得出你呢幾個道理。  講直些, 就是說 : 間心儀中學是否要呢件樂器出去表演比賽, 如果要, 咁要幾多件。除咗樂器, 運動都係。

我個囡而家小三, 好難定 target 中學, 萬一佢唔 buy 我囡的樂器, 咁就浪費時間了, 何況我囡無音樂天份, 學過下琴, 很快便放棄, 所以我好現實, 將時間谷好成績便算吧。

原帖由 Charlotte_mom 於 11-10-4 10:36 發表
好多人都話學校唔COUNT鋼琴係樂器, 而家我明了, 如果學校有樂團, 佢會需要好多弦樂手, 管樂手, 敲擊樂手就1-2個咩都夠
而弦樂, 管樂又分好多種, 咁當然要睇下學校缺乏咩人材啦, 我朋友個女學敲擊, OK啦唔係頂級, 但學校無人材WOR, 於是係咁叫佢個女JOIN樂團
所以有D名校唔PREFER學生學中樂, 因為學校都無中樂團(真架, 我舊老師安排個仔跟傑青級老師學二胡, 俾超級名枚校長"建議"佢不如學VIOLIN)
所以, 小一開始學, 又想要張CERT黎考中學, 真係要攻利D, 俾D心機追了, 我都同個女講, 好彩你直升中學咋, 如果你要出去考, 我一早迫左你考7級喇(小女今年小6, 已有4級, 下一個目標就係7級)

回復 1# 翁心怡 的帖子

我就聽過同事講其兒子在一間有名小學就讀,但校方說明如學鋼琴、小提琴視作無藝術活動,三年級必需學會游泳!那有這樣的規條,最好每個小朋友都是神童,一、二年級有李雲x、朗x造藝!三年級有飛魚速度,請不要為學校獎項而握殺小朋友童年,每個小朋友都有好動、好靜一面,慢慢發掘,陪養,一定發現小明友長處!

in名校可能有用,但你要玩樂器玩到high level先叫有用
同埋唔好用「有無用」衡量學唔學樂器,真係玩死個小朋友,學琴就係個例子,個個小朋友都學琴學到演奏級但有邊個大個仲會記得點彈?

It's a game to play, just go with it sometimes, but not always work for all kids!

醒目開學勳章 王國長老

我女個琴老師講過, 就算幾蠢幾無天份既人, 只要肯努力, 一定考到8級, WHICH IS TRUE!
但問題係, 為考8級而考8級, 定為音樂而考8級呢? 琴老師有個分享: 佢收左個準備考5級既學生, 學生之前跟某名師, 名師要求幾耐幾耐, 考個2級"叮"返黎, 考唔到, 走! 就係咁, 佢既學生就過住攻利既學音樂之路, 一年到晚就係比賽, 考試, 比賽, 考試, 以致考5級了, 連PEDAL都唔識踩(根本之前比賽/考試歌都避免去學踩PEDAL費事顧多一樣)
你話, 俾你學到演奏級, 又有咩意思? 話說琴老師有跟一位指揮級既伯伯學小提琴, 都有介紹過我女去學, 都無問題, 但有次介紹個"咁樣"考鋼琴8級既女仔去學小提琴, 佢伯伯丙, 佢話果D人唔係學音樂, 佢唔收
原帖由 opriority 於 11-10-7 10:56 AM 發表
in名校可能有用,但你要玩樂器玩到high level先叫有用
同埋唔好用「有無用」衡量學唔學樂器,真係玩死個小朋友,學琴就係個例子,個個小朋友都學琴學到演奏級但有邊個大個仲會記得點彈? ...

我估校內成績相對鋼琴對升中較重要。如果盲目為了升中而學樂器,可能得不償失。升中面試,就算有8級都不是幫助很大。但從沒有到8級所付出的時間可不少。其實我也是鼓勵家長儘量培養小孩對音樂的興趣。但以音樂作為升中的手段,可能有些不智。

聽我的小朋友說他的學校的小六音樂科呈分試以彈奏鋼琴的分數會最高,唱歌最低...不知是否個別學校呢?

醒目開學勳章 王國長老

肯定啦, 我女小6, 舊年小5已經呈分, 學校都無考彈琴
原帖由 fc2004668 於 11-10-7 05:34 PM 發表
聽我的小朋友說他的學校的小六音樂科呈分試以彈奏鋼琴的分數會最高,唱歌最低...不知是否個別學校呢?

我識得有個人,樂器(不是鋼琴)小六前已考咗演奏級,成績中上。佢幾間心儀的學校都唔收。結果入了一間冇樂團的中學。
所以我都覺得成績係最重要,樂器只可當係bonus.

原帖由 Charlotte_mom 於 11-10-4 10:36 發表
(((如果樓主係SOLELY唸升中, 咁我就現實D答, 唔好丙我)))
而弦樂, 管樂又分好多種, 咁當然要睇 ...
你說得極對!但有誰保證個小朋友考中學的"當時"心儀中學的樂團欠缺什麼人?所以為升中而追樂器,極之不智,與其浪費時間精神賭一鋪,不如集中成績更實際!

多謝各媽咪寶貴意見, 因上次家長會時, 學校主任極力推介小朋友學樂器並說對升中有莫大幫助, 所以我想請教你們, 依家知道事情未必如此, 不如索性比囝囝學鋼琴算啦, 起瑪對樂理有幫助...

thanks!!!

其實小朋友開始學樂器時,可能需要多啲忍耐同少少壓力,因為練習基本技術時真係無樂趣可言,要過左個技術樽頸先能享受音樂。當然,樂器不能成為升中嘅主要工具,不過當考生成績都差不多時,樂器就可能有幫助。

況且有件樂器傍身, 上了中學後, 樂團欠乜, 你補上都話咁易上手. 其實我覺得學開樂器d人學乜都快d, 因為專心!

甚至你去遊學或留學都有d野玩比人睇, 無咁吽豆