用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港創價幼稚園 請問程度深唔深 ?
go

請問程度深唔深 ?

有學卷既幼稚園一定唔係唔會深 唔係吹谷型學校 因為佢地教既每一個字都係被教統局管轄住

何謂[深], 何謂[淺]呢? 難道只有[深], [淺].而沒有適中或按個別兒童能力編排課程嗎! 如果幼兒班學幼低班嘅野或幼低班學幼高班嘅野就叫做深, 那麼創價便不是你那杯茶. 此外, 我問過一些有學券學校的老師, 她們都說教統局沒有管核有學券的幼稚園教什麼字. 不知devilbabybay從那裡得到這消息.

不是我作的 是親身聽兩位校長講過

Devilbabybaby,

我信你冇作野, 可能係你所講那兩個所謂校長作野啦. 因為我昨日特登打去問教育局, 佢地話學校要申請學劵, 只要符合三個條件. 一, 一定係非牟利學校. 二, 全年學費上限不超24,000元(半日制). 三, 通過視學, 認為達標. 則可.沒有其他附帶條件.  全港幼稚園都係私校, 教育局唔理得你咁多. 如果要义都义果D 揠苗助長, 糟質兒童果D學校先啦.

哦 因為講呢番說話既 都係冇學卷既學校黎 學長話佢地有時想教多啲字都唔得 好大壓力 所以先由有學卷轉番做冇學卷囉 佢咁講我咁聽咋

佢地要sell自己 誇大唔出奇

貢獻勳章

以下只係個人意見: "深"與"淺",其實又真係幾難去界定!
都好大程度關乎於家長學歷同要求!
好大部份家長成日都會"緊張"學校學得多唔多字,係唔係全英語教學,功課深唔深.......
家長們:其實有無企向小朋友角度看世界?
佢地只係出娘胎數年,要佢記住一埋佢根本唔100%明白的字體;定係要佢地學習做人處事,學習品得,禮貌重要呢?
開心地成長學習,比強迫更為成功(但係都要睇返小朋友本身性格)
無人能夠話點教小朋友一定成功,因為個個小朋友本身特質都唔同!
但係點解唔俾小朋友有一個快樂,無壓力的童年呢?
BEST WISH ^^

阿女k3一d都唔淺,學校以愉快學習為主,提供不同教學活動,阿女知識豐富
穎穎係2006年3月5日入侵咗屋企喇! :-)