用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Yamaha u1 or u2
go

Yamaha u1 or u2 [複製鏈接]

Yamaha u1 or u2

請問有無人知Yamaha U1 和 U2 有什麼分別?

Re: Yamaha u1 or u2

沒有u2的

唔好意思,我指的係二手琴,以前Yamaha是有出U2的。

u2 早已停產, 琴身比u1 高一點, "按理" resonance (共鳴)會好一點, 如果你找到u2 (可能是廿年琴), 可一試.

garytse,

Thanks for your response.  你是否識彈琴呢?我正準備買一座二手琴俾我小朋友。若價錢一樣,你會怎樣選擇?
1. Yamaha U1H, 1979年,serial no. 28XXXXX
2. Yamaha U2, 1991年,serial no. 4XXXXXX

gary or 其他member,

據gary所說,U2停產咗幾耐呢?賣家話係1991年琴,我自己末睇過,今個星期六會睇兼決定賣U1orU2,我現在很苦惱啊!請給我意見。

1979.....即係成廿幾年琴,會唔會太耐呢??另一部都成十幾年...你最好搵個懂check鋼琴的人去睇真d,如果價錢唔平,冒0既險都好大....

我沒有識琴的人同行,因琴老師唔會同行買二手琴,但這個老番我同事三年前都幫襯過,個琴都無事和真你tune足两次琴,現只係心大心細買U1 or U2好D?因U1的sales market 好似好D,但U2又新D,好煩啊!

QuQu,

如比我選我會在小朋友學的琴行購買鋼琴, 如不是跟琴行學, 我會在比較出名的琴行購買, 其實一部全新琴都要3-4萬, 二手都係平小小, 又未必有保障, 在大行買可以分期, 我個人覺得比較穩陣, 大拿拿幾萬蚊喎~

我在仔仔的琴行試彈過各牌子, 始終係yamaha/kawai音質較好, 而價錢我只係問過kawai的, 都唔平, 而家我打算比佢在琴行繼續練琴, 等遲些到5級以上, 我又儲夠錢, 咪買部好的既仲好 :

我仔仔是在琴行學琴的,但他是讀全日班,所以平日唔可以在琴行練琴,只是在家彈電子琴。但老師最近叫我買琴俾佢,因他差不多六歲了,彈電子琴會練壞手勢。她建議我買U1,新琴賣$43,XXX,但我擔心他學學吓唔學,到時一賣就唔見咗一半錢。買一部新的LU90就$23,XXX,但老師話印尼琴唔好,第日換琴又唔值錢仲得
‹ 上一主題|下一主題