用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 點解小一第一次英文默書要默咁多?
樓主: wongkaka
go

點解小一第一次英文默書要默咁多? [複製鏈接]

當然唔係填格仔

原帖由 黃巴士 於 11-10-3 10:18 發表

是否全句句字默?? 因為有些學校是老師讀默全句, 同學填上.
如空格: NICE TO _____ YOU.
_____ ARE YOU??
I AM _______.

填格會易些.

我唔覺得是"多", 只係覺得未必全部小一生可掌握句式結構, 如果唔明句字結構組合, 往往都係死記.  按個別生字咁默. 當按看成單字, 比其他字詞其實又係淺喎!!
在乎是淺而多, 抑或是深而少!!!
倒過來看, 都是由於針對是第1次默書, 家長都要睇開些"分數"!!

有多傳統小學都係咁上吓.
至於樓主話係第一次, 應該淺D.真你好視乎, 有好多小朋友KG已操到好勁.
有返咁上吓名氣GE小學, 就真係咁, 太淺D家長又唔LIKE.
佢寧可深D, 唔憂無學生, 大把FANS.
樓主你都識講, 這是第一次默書, 你不要比太大壓力小朋友, 比D時間去適應.

放鬆D啦,相信那一間學校也不會把第1次默書的分數看得太重.

醒目開學勳章

樓主,學校計唔計默書分,if not咪等小朋友知道學校的要求,if yes就要認真應付...

醒目開學勳章

你的第一次默書內容都很普遍性 是很"病態"

我囡第二次中默己经要背默呢!現正努力中!

回復 1# wongkaka 的帖子

I know my neighbour who is at K3 now and her dictation at school already cover these sentences. And her mother says all children seem to be fine with the dictations. So I think it really is not too hard for P1 students these days.

第一次默... 都算多.... 我個仔都係默差唔多嘅句子.. 不過一次都係3-4句... 樓主, 加油.. 依家先係個開始...

YES !!! 我同女女會加油!! 我已找到一個岩女女的方法幚佢易D溫, 加上我不是要佢一定高分, 只要出左力, 分數是次要, 呢次我個女返黎唔合格, 我都冇話佢, 因為我知佢已盡力

原帖由 lojo11 於 11-10-7 12:57 發表
第一次默... 都算多.... 我個仔都係默差唔多嘅句子.. 不過一次都係3-4句... 樓主, 加油.. 依家先係個開始...

樓主: 傳統教育的學校, 大部份都是這樣的, 學校是不會理會是第一次與否, 就是要讓家長一早知道學校的要求和配合(幫小朋友學習), 俾點時間慢慢適應 (小朋友 + 家長), 放鬆點吧, 加油o

原帖由 wongkaka 於 11-10-2 18:26 發表
a English teacher ...

你打錯嗎?還是學校錯?

原帖由 lojo11 於 11-10-7 12:57 發表

都唔算多,因呢d都係常見字,而句子又應常在學校有講,應唔生。

反而我阿仔成曰唔留意每句開頭要用大揩,明明全部串啱字,硬係失呢d格式分!

kaka,

我反而覺得學校中文深, 英文唔係深呀. 特別今日做既中文練習, 我兩個女做左好耐, 我都叫哂help呀! 我都唔明, 幼稚園都未係寫好多中文字. 開學又只得一個月, 學校寫既詞語都係有限公司, 但係今日做既練習又要做句, 又要寫好多佢地未寫過既字. 阿女幼稚園都未做過句, 我都盡量要佢地自己諗點做, 又要達到字數. 好多字佢地識講出黎但就唔識寫. 偏偏阿女做句用既字好多都未寫過, 教兩個真係教到我氣咳呀. 唉!一時間點提升佢地中文程度呢 ?

回復 33# wongkaka 的帖子

我女女以前間學校仲顛!!!

第一次是UNSEEN, 根本不能預備, 一默是10句句子, 我記得共中一句是: My family go to church every sunday.

第二次是三頁課文, 默的時候老師會重新組合句子, 不會跟書一樣.我印象最深刻其中一句是:(中文意思:一年有12個月, 一月,二月,三月..........十二月)
There are twelve months........

我想講!!!你呢個情況已經好好!!
我見過英文第1次默書係要背默全課!!!

回復 1# wongkaka 的帖子

Dictation of kid's school is very light.
Now is P3, since P1, just 20 words only, NO Sentence.
All words extracted from school base text book, no any extra or new word.
Schedule is one times per month.

簽名被屏蔽

回復 1# stccmc 的帖子

有demand先會有supply,呢d係個人選擇,有d mama又like 呢d ga wo...

回復 37# stccmc 的帖子

老師唔會讀
學生自己心裹讀自己默
不過默之前係要學生讀熟課文
間學校唔會同你默 HELLO HOW ARE YOU 呢D短句  因為佢地預左你讀呢間學校就已經識哂呢D簡單野
所以佢地一黎就背默全課!!

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題