用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深井天主教小學 補習班或者興趣班
go

補習班或者興趣班 [複製鏈接]

個仔升P4后功課多了和深了, 我感到有些壓力.  不知道其他同學有沒有去上補習班或者興趣班呢?  好想找個上門補習老師邦邦手.
   0    0    0    0

囡囡今年壓力100%來自班主任,講到「女皇教室」咁,攪到每日我要幫佢做心理輔導
唔知你囝有冇同感? (我地今年同一班)

...oh~離咗題添
唔知你囝想補邊科?我囡英文/數都有出面補,中文都想搵人補但冇頭緒邊度好…我冇本事教阿囡,因為0耐性,如果你知中文可以搵邊度補麻煩通知埋我

醒目開學勳章

原帖由 Gloriasogashiwa 於 11-9-30 15:30 發表
個仔升P4后功課多了和深了, 我感到有些壓力.  不知道其他同學有沒有去上補習班或者興趣班呢?  好想找個上門補習老師邦邦手.

d同學仔通常會補英文 , 上門一對一 , 補grammar , 作文 & oral , 會學一種樂器 & 運動 ,和參加制服團體(eg. 童軍/交安)

Gloriasogashiwa,
搭錯線…尋晚再問阿囡,原來你囝囝只係一齊做英語話劇而並非同一班

回復 4# 丸媽媽 的帖子

小兒上年也是這班主任, 自問個仔都几乖, 但約1個月被她抄魷冇得做副班長 (說他堂上傾偈), 我一直耿耿於怀.

個仔較靜, 沒有運动和艺術細胞.  之前在校學過乒乓波, 羽毛球, 游水和小提琴.  我現在只想專注學业.
原帖由 peggy 於 11-11-22 20:59 發表

d同學仔通常會補英文 , 上門一對一 , 補grammar , 作文 & oral , 會學一種樂器 & 運動 ,和參加制服團體(eg. 童軍/交安)

回復 2# Gloriasogashiwa 的帖子

唉…其實我不嬲對仔女態度都唔想太保護,畀人鬧吓絕對welcome﹐所以無論佢地响學校遇到咩不快我一定唔會代出頭,而且老師對佢地嚴又確係會令個囡對課業認真,數學成績亦有進步…但以性情一向內斂既囡囡,差唔多每日返屋企都大吐苦水,苦笑自己被罰抄班規抄得如何爐火純青…當日老師又如何大發雷霆…更將眼中老師凶惡面容以圖畫宣洩…有次做做吓功課更仰頭大呼"我頂唔順喇"…到今早一個已是小四學生竟在校門外哭鬧說唔想返學

見到咁其實我心都幾唔舒服,不過可能係阿囡面皮薄先有咁激反應,同班有d同學連續兩年都係呢個班主任都好似冇咩咁,所以暫時都唔想搵學校或老師反映,始終最希望係阿囡能有勇氣面對一切挫折逆境。

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 11-11-23 16:38 發表
唉…其實我不嬲對仔女態度都唔想太保護,畀人鬧吓絕對welcome﹐所以無論佢地响學校遇到咩不快我一定唔會代出頭,而且老師對佢地嚴又確係會令個囡對課業認真,數學成績亦有進步…但以性情一向內斂既囡囡,差唔多每日返屋企都大 ...

你囡囡讀邊班, 班主任咁嚴?!
不過班主任對學生嚴有好有唔好, 好似囝囝既班主任對佢地既成績好嚴格, writing冇B要重做 , QUIZ 考得差要罸小息/留堂, 默書冇80分就叫fail, 要默到有為至止 ,所以囝囝會自動溫書不用勞氣.
另一方面, 班主任被操行分過份嚴謹(對全部學生) , 囝囝P1 - P4 操行都是A/A-, 但P5上學期只有B ,所以我問返班主任囝囝既表現是否很差 , 她說不是, 只是他寫d字唔夠靚 & 上堂不主動答問題(操行紙都咁寫), 我聽完真係O晒嘴, 呢d都唔關操行事,但又唔可以同佢撐咁行, 但佢一早知道囝囝有手眼不協調, 所以寫字方面已經盡晒力.
囝囝為了這件事影響了情緒 &功課出現了很大既問題, 中文/數學&常識老師發覺佢唔妥, 就叫了社工同仔仔傾計, 後來社工再搵我回校 ,了解囝囝為咩唔開心, 同社工返影了之後 , 班主任就對佢冇咁嚴厲 , 比以前較關注佢,而且操行分有A .

如果你囡囡再有d負面既反應 , 真係同學校/老師反應一下

醒目開學勳章

原帖由 Gloriasogashiwa 於 11-11-23 13:34 發表
個仔較靜, 沒有運动和艺術細胞.  之前在校學過乒乓波, 羽毛球, 游水和小提琴.  我現在只想專注學业.

我囝囝都沒有運动和艺術細胞 , 但都有比佢學piano & fencing, 但不會考試 , 被佢輕鬆一下發洩下情緒, 因溫書做功課真太緊張,

回覆 2# peggy 的文章

Peggy,
我都認同嚴厲也可以收到正面效果,但如果小朋友承受不了那份壓力出現負面情緒就要留意

可能因上星期有學生輕生事件,繼而觸發我的憂慮而已

如你所講,要在老師手上拿取操行分A-或以上確係有難道,阿囡班名列前芧果d都未必有,我上年都問過班主任同樣問題,老師答覆主要都係話就算乖巧學生,都要睇埋平日上課積極性,是否主動幫同學之類...

你囝囝咁多年都有A級操行看來佢優點都好全面,叻叻

囝囝P3都被老師罰抄班規, 在嚴師下他下學期竟然取到操行進步獎 (A-), 以往都是B+.  個仔對任何事都不着緊, 可能怕咗班主任, 好好受教.  如果測驗成績差也会留堂的.

原帖由 丸媽媽 於 11-11-24 00:03 發表
Peggy,
我都認同嚴厲也可以收到正面效果,但如果小朋友承受不了那份壓力出現負面情緒就要留意

如你所講,要在老師手上拿取操行分A-或以上確係 ...

醒目開學勳章

原帖由 丸媽媽 於 11-11-24 00:03 發表
Peggy,

如你所講,要在老師手上拿取操行分A-或以上確係 ...

THKS ! 囝囝叫做不過不失啦!
同隔離班既家長傾開 , 都覺得老師比操行分太過緊 , 同校長佢地反應過這個問題 , 希望p5 & p6 被分鬆手d, 因現在好多Band 1 中學, 操行要有A-以上先可以interview, 而B2中學都要有B以上先可以, B- 都冇得interview.

醒目開學勳章

原帖由 Gloriasogashiwa 於 11-11-23 13:34 發表

不如考慮被囝囝係學校參加童軍
‹ 上一主題|下一主題