用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 交左表了,20分機會大嗎?好緊張好緊張!
go

交左表了,20分機會大嗎?好緊張好緊張! [複製鏈接]

交左表了,20分機會大嗎?好緊張好緊張!
   1    0    0    0

可以答下我嗎??

20分,要抽!
希望你順利成為循小一份子。

回復 1# matthewlimama 的帖子

以去年為例,20分第一Round入到機會大約10%左右。 我個仔當時都有20分,都抽唔到。如果心儀循道又唔係住油尖旺區,我諗要寫定D求請信、叩門信。

我住係油尖旺區,自行收生選了循道,如要參加大抽獎亦會在甲乙部同時選循道,機會大嗎??
真的好緊張~!! >.<

回復 5# matthewlimama 的帖子

咁當然比跨區機會大喇!聽D家長講如果自行又揀,大抽獎時甲乙部揀第一志願,呢D die hard fans學校會優先考慮的。

回復 2# matthewlimama 的帖子

matthewlimama,

睇到你d post, 真係好感受到你好緊張, 哈哈哈! 你有20分, 希望你抽到啦, 咁就可以唔使緊張到出年6月咁耐啦! 在此, 衷心希望你能成功! Good Luck!

係ar !我真係好緊張...因為我同仔仔都好鍾意循遁....因為符合晒我同仔仔既要求...
我個仔吾要讀男校, 校舍要大... = = "
我就希望係基督教學校(因我係教徒,所以希望我仔仔可以係基督教學校成長), 有直屬中學,校風好, 學生純樸......

所以真係好希望可以入到循道AR !!!

hihi mattewlimama,

點解你咁似我嘅!  諗嘅嘢直頭同我一模一樣架! 多d祈禱, 交託係主嘅手裡!

Hihi aquarius828

係ar ~!你仔仔而家係未讀梗循道?開心嗎??你o個時係未都係20分入左??係未都係大抽獎時同自行都選循道做第一志願又冇跨區??

好緊張哦~!! >.<

hihi matthewlimama,

係丫, 小朋友讀緊小二, 佢係學校好開心丫, 我真係無後悔當初為佢入此校而所付出嘅努力! 我地自行得15分, 當初未是教徒, 亦唔想為5分而速速受浸(但現在已是教徒, 舊年x'mas受浸的), 所以15分來說, 一定抽唔到, 只係為表誠意的! 而我地亦不是本區生, 但我統一跨區部份都選循小, 雖知機會很微, 但都要撰佢, 亦是再一次為表誠意! 結果都係落敗。 最後係叩門部份而入的。

加油丫

明白!我地一定會努力祈多d禱!
因為我地真係好喜歡依間學校!!!! ^^

希望遲d聽到你嘅好消息啦!

我都好希望可以係度分享我既好消息ar !
如有幸入到,希望你地可以多多指教!! ^^

機會低。我們20分也抽不到,但結果第二輪大攪珠,甲部乙部也放第一位,就抽到了!
所以,多點信心吧!

進爸爸,謝謝你~!
我都會甘做,甲部乙部也放第一位
努力!!! =)

預祝成功!
進進開學一個月後,我們的感覺,一句說話:【非常良好!】
功課雖多,但非常合理。

而且進進非常喜歡校園生活,並不覺得功課太多,也不感到壓力。
總之一句:揀循道,是正確的。
給自己多點信心,就會【抽到的】。

順帶一句,從去年進進同班同學【大抽獎】的經驗,大部分同學都是揀了兩間油天作第一志願,亦有一部分同學(但相比油天算是小數了)是揀了循道。

所以,個人認為,如果喜歡循道的教學方式(可能是功課較多,但不算重)及幾十年歷史的傳統校風(可以說是【學習風氣】),循道學校一定是首選的。

又何況有「循中」作backup,雖然不能保證是百分百升中,但只要成績好,機會也是甚高的,可以免了【六年後升中一】的麻煩。

既然想入循道,就不能放在【第二或第三】,因為根本無可能抽到。(因為基本上,第一志願也未必夠派,按目前的抽簽基制,只能填晒第一志願)

所以,請記得:【甲及乙部都放第一位】,抽到的機會就存在了。亦自然大幅增加機會了。(關於【小一派位的填表的藝術】,可以上網找尋就明白了,由於循道是熱門的小一,既然想入,就只能填第一志願。

至於填第二或第三志願,就填【第二類別】的心儀小學,最好不要再填31區的大熱學校,否則,31區最名是難搞的,可能當第一志願派不到,就會派得【很差了】。)

放心吧!加油吧!

再一次預祝成功!

完全應同!
甲及乙部我都會放循道做第一位
而第二志願會選德x,

同埋加多d信心!一定得!!! =)

20分,抽吾到...
要等大抽獎...
機會大嗎???
‹ 上一主題|下一主題