用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 CKY - 有關面試
go

CKY - 有關面試 [複製鏈接]

請問是否只有一次面試?有 2nd interview 嗎?要見父母嗎?
   7    0    0    0

第一次面試~家長填問卷調查,考生分組入課室考試
第二次面試~家長與主任面談(三組家長),考生分組入課室考試
**如有需要**第三次面試~~只是考生分組入課室考試

請問學生分組入課室會有啲乜野考呢?

謝謝!

請問CKY面見家長是用中文嗎
1ST IN 家長只是填寫問卷嗎?

1st in的問卷有中英對照,家長可選擇填中或英文。
2nd in面見家長時,家長可選擇中或英文。

回復 6# PoolPool 的帖子

2nd in面見家長時,家長可選擇中或英 ??

請問是到時先選擇? 還是預先選定給學校呢?? 什麼時間決定的呢?? 謝謝你.

旧年见家长的部分是很轻松的,7-8个家庭围住个主任,他问一条问题,随便作答。喜欢答又得,唔答又得,应该不计分的。同一时间数个小朋友一同见校长,应该比较重要。好像要读书玩游戏的。
我们选择了中文(忘记什么时候选的),但其中一对的爸爸是ABC,不懂中文的。主任亦说没问题,不一会就完成了。
这几年都有人说,2nd int是按照第一次int的成绩排位的。越早机会越大,信不信由你。

我朋友話個女上年等緊既時候會睇英語卡通片, 主要想觀察佢係咪專注同明唔明, 例如好笑既地方識唔識笑, 會唔會睇唔明無興趣周圍望咁

THANK YOU!!!  Just 2ND IN OR NEED 3RD IN???

回復 9# abinayams 的帖子

睇嚟真係平日的培育緊要,事前特訓似乎冇用武之地.

回復 5# gigi812 的帖子

2nd in面見家長時,家長是當天到時先選擇英或中   我認為小朋友的表現較重要   當然學校也從問卷和傾談中尋找親子教育觀念能和學校理念有交集的家庭
bbfish

回復 12# bbfish 的帖子

多謝你回答吖,

以我認為,1st in 主要是看小朋友的品格,他們大概分了10個小朋友一組,玩幾個遊戲,會玩到令個個小朋友都好興奮,從中睇吓有冇小朋友會出茅招或吾識聴老師指示(英語)。而玩到最high嘅時候就叫你停,睇吓你小朋友合吾合作。而2nd in才考小朋友的應對及思維,以往年為例,老師叫我小朋友砌puzzle, 然後講番puzzle的內容(另一些小朋友則被抽中睇英文書,然後老師會問一些簡單問題)。一般來說,小朋友只需兩次intetview,大概一月中公佈入選名單。而有些candidate會例入waiting list, 一直到六月放榜後才通知你3rd in。當中也不是每個waitlist的小朋友會收到3rd in嘅call, 以往年為例,我估不多於30個。聴小道消息,往年被入選的160位中,只有幾位沒有註冊,所以我估最後30個小朋友是爭嗰幾個位吧!最後的3rd in是有考中文的。祝各位interview成功!

回復 14# momoki 的帖子

請問:經過2次面試之後,一月中公布入選名單.然後放一批人入後備,但什麼叫做[六月放榜]? 是什麼來的?

thanks.

回復 15# Christi 的帖子

Christi: 即統一派位大抽獎的放榜

回復 16# momoki 的帖子

thanks. 多謝提供資料.
‹ 上一主題|下一主題