用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點計分,如果老公與ex wife有小孩
go

點計分,如果老公與ex wife有小孩

如果老公與ex wife 已經有小孩,咁現在我個女應該有幾分?可否當係首名子女呢?如不,教育局又點知係咪首名子女呢?sorry ,新手媽媽唔識計數。

I think you need to call the edu to clairfy, I remember if your child is 5yrs 8 mth old by the time of next year Sep then should be 10point regardless of she is 2nd child.

u better ask the education department.

If he is 2nd, then he can get the points from older bro/sis and join the same school. I think you can get half the points even if bro/sis graduated?not sure.

最好打去教育署問,以我所知,應該係每段婚姻計,既是你女兒係首名子女.

我老公之前同EX WIFE有個女, 已畢左業, 老師幫我問左, 唔當首名子女WOR, 反而我個仔就可以報姐姐畢業的學校有10分呢

學校老師幫我問左, 我先生同EX WIFE都有個女, 已畢業, 我個仔唔當首名子女, BUT可以報姐姐畢業果間有10分

我同你一樣, 我問過教育署, 用你個名做申請人, 你個女係當首名子女, 千祈唔好用老公個名申請, 教育署係check到的, 因為要填ID No的

醒目開學勳章

照字面解釋應該係同一家庭組合既仔女, 所以我覺得不論父母, EX 係唔應該計算, 而且填表需知講填首名子女唔需宣誓.

無錯,由媽媽填表簽名,無問題.

咁要clarify用爸爸個名申請得唔得, 如果只需要同一對男女, 咁應該爸爸都得, 但申請人只得一個, 教署點配對返另一方?
原帖由 ilj 於 11-9-28 23:56 發表
但教育局真係話同一對男女所生的子女第一名為首名、不論男女雙方當年擁有幾多小孩!

回復 13# jollyma 的帖子

所以無論你有幾多段婚姻或幾多子女, 只要你曾經用自己的ID No 做過申請人 , 都已經唔當首名子女

回復 12# ilj 的帖子

我不明白教署點解會有雙重答案 , 我的情況係: 我同ex 有個女讀緊A校, 但我想同個仔報B校, 我打去問, 佢話如果你同阿仔報B校, 一定要用老公個名做申請人先可以當佢係首名子女, 因為我的ID NO 會Check到我曾經同個女申請小一,但如果我想同個仔報A校, 必須出示個女的撫養權証明, 否則都唔當我個仔係必收生, 佢仲話曾經有好多人都係出示唔撫養証明而唔當佢地係兄弟姊妹的計法