用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 老公姪仔有自閉症...我個仔係咪都係高危? ...
go

老公姪仔有自閉症...我個仔係咪都係高危? [複製鏈接]

如題..........................

1    0    0    0

現時的說法好像說是有一個因素是遺傳因素,不過我們有好多家長都是家中沒有此類情況都照樣中招。而就算同一對家長他們生出來的幾個小朋友都不是個個都有,所以只可以說有這個可能性的,可惜現在科技好像還沒能在胎兒時期測試出自閉問題,所以只有自己去衡量了。。。。

我老公家姐個女係發展遲緩, 細妹個仔係亞氐保家, 到我個仔係自閉, 6合彩又唔見全中

點解自己個年代唔見有咁多問題發生係小朋友身上, 會唔會同而家D食物有關?

我諗遺傳會有少少, 我老公大侄仔有自閉, 我仔又有自閉, 我老公成日話佢哋家族全家都不是一般的固執, 是100分的"聞塞" 特別是我老爺,可能我老爺都有自閉特徵, 不喜歡望人,認定咗的事, 永遠不可能要佢改,記憶力起強,如果佢系自閉,我的A仔可以有佢爺爺咁樣,我都己經放心了

原帖由 仔女亞媽 於 11-9-28 00:47 發表
我諗遺傳會有少少, 我老公大侄仔有自閉, 我仔又有自閉, 我老公成日話佢哋家族全家都不是一般的固執, 是100分的"聞塞" 特別是我老爺,可能我老爺都有自閉特徵, 不喜歡望人,認定咗的事, 永遠不可能要佢改,記憶力起強,如 ...

是啊,有時都覺得老爺有小小的,例如好固執啦,例如喜歡將東西擺得好整齊啦,不喜歡別人動啦,不過他好聰明,讀書很厲害,語言也沒問題啦。是不是老人家都是這樣容易固執的?唉,有時我在想,就算老爺是,仔仔遺傳又怎麼都是缺點沒有遺傳到優點呢?

回復 6# lulu630 的帖子

是否高危不是最重要,最重要識教,用教自閉症小朋友的方法教普通小朋友,他們會更好。

原帖由 litseed 於 11-9-27 16:07 發表
點解自己個年代唔見有咁多問題發生係小朋友身上, 會唔會同而家D食物有關?

曾思考過,真係唔知有無關係?!

聽說自閉譜系會於同一家族出現,例如一個家族內不同的人分別為自閉症、自閉症傾向或亞氐保加症。

與遺傳有關。
‹ 上一主題|下一主題