用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 華仁選上午還是下午
go

華仁選上午還是下午

原來近幾年家長選下午,多過上午

唔通所有人都變成夜鬼

wai wai kwok, 人人諗住下午少人報mar, 你有幾分? 20分應報華仁 or 聖jo?

回復 2# Janicelobby 的帖子

我都煩緊報唔報華仁..
我估上/下都一樣咁多人報

我報嗰時下午嗰條排多家長D

原帖由 waiwaikwok1 於 11-9-27 16:35 發表
我報嗰時下午嗰條排多家長D

oh!

我知報下午多過上午,可能人人都認為容易入D

醒目開學勳章

我仔嘅朋友仔, 爸爸係舊生都收唔到, 要靠大抽獎!

根據可靠消息人士透露,下午報名人數仍然較多。

星期三的情況係上午多D

星期三報,上午班多下午班10個左右
tsz yau ma

回復 9# Anpanmama 的帖子

咁抽唔抽到?

請問你地交完表出來時又無個號碼o架?
暫時去到幾多好呀?

請問有無人知道自行大約有幾多人報名?

華仁有叩門位嗎?

i want to know too.
華仁有什麼好...

只是路過,希望你們將來不要失望,華小不一定可入華中,而華小的英文巳大大追不上其他小學,他們大多以操練前幾年的舊卷作參考藍本,孩子不是真的在活用,加上華中已不是上大學的指標,近十年操行差劣也是廣為人知。請三思。

原帖由 mattmame 於 11-12-12 10:25 發表
只是路過,希望你們將來不要失望,華小不一定可入華中,而華小的英文巳大大追不上其他小學,他們大多以操練前幾年的舊卷作參考藍本,孩子不是真的在活用,加上華中已不是上大學的指標,近十年操行差劣也是廣為人知。請三思。 ...

我都係路過, 你咪亂噏當秘笈, 華仁成百年基石, 舊生成就卓越, 人地點唔好呀? 港華唔係上大學指標? 操行點差劣呀? 何解呢.......指教下......

我睇你在其他 Post發言, 睇完重火滾, 間間學校都俾你講到一文不值, 普通學校被你彈, 傳統名校如是被你彈, 你個仔讀個間國際學校都被你彈, 間間學校你都彈, 真欽敬

我都有朋友的仔仔在華小和華仁書院, 並唔係你講讀得咁輕鬆, 一無事處, 都好多課外練習, 而且佢地 D英文都好好, decent, 好有禮貌

至於你講到華小不一定可入華中”, 直至今天, 兩校依然為直屬學校關係, 再講, 出年 2012年才是教育署的 deadline讓學校決定玩一條龍與否, 你點知到時唔會結龍 ?

全港幾百間小學, 名男校已經唔多, name 下全港重有幾多間係免費 !!

個社會依然需要華仁呢 D 好學校給一些無咁富有的家長

對於我來講, 如果我個仔可以入到華小, 我都好滿足

我想問吓比較文靜既小朋友適合讀華仁還是St. Joseph 多d? 華仁同St. Joseph 各有什麼長處?
Thank you!

原帖由 meloeskie2 於 11-12-12 14:58 發表
我想問吓比較文靜既小朋友適合讀華仁還是St. Joseph 多d? 華仁同St. Joseph 各有什麼長處?
Thank you!

聖約瑟係英小 + 英中
香港華仁係中小 + 英中

每間學校都有文靜型和精靈活潑型, 印象中, 兩間的舊生都唔係死讀書, 男校相對始終比較適合精靈活潑型, 達官貴人舊生多到不須多講, 反觀從事藝術娛樂那一班, 又真係幾精靈活潑

聖約瑟: 林海峰, 陳奕迅, 方力申, 關楚耀
香港華仁: 李克勤, 鄭嘉穎, 張智霖, 房祖名

熟識灣仔報學校形勢的家長, 都知個玩法, 聖約瑟華仁兩間只能報一間做第一位, 如果放事旦一間在甲乙部的第二位, 都肯定冇機會兼浪費了排第二那個位

兩所天主教男校, 各有擁護者, 年年大抽獎時都要爭餐死, 如果你講中學選校, 個人意見, 香港華仁跟聖約瑟差不多, 對一間學校的分析不會只參考今天的中學成績去睇, 如果只係純論成績, 香港華仁跟聖約瑟都不如鄧顯和林護, 駛乜讀傳統名校吖 !! 分析那些有歷史背景的傳統學校, 應從多角度去考慮, 縱觀以下 criteria, 我覺得港華和聖約瑟差不多

(1)學校歷史
(2)過往成績
(3)現今成績
(4)校風
(5)校譽
(6)舊生社會成就
(7)舊生 Network
(8)辦學團體理念
(9)對現校學生觀感
(10)個人認識的舊生

上網 Google一下, 才知道聖約瑟跟華仁其實有段淵緣, 兩所華仁書院的創辦人係一個聖約瑟舊生, 他當時在聖約瑟教書, 之後跟一班當時在聖約瑟教書的老師一起創立華仁書院, 其後在 1930’s 才轉交 Society of Jesus 打理