用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 天氣開始凉了,你們會堅持讓孩子繼續游水嗎? ...
go

天氣開始凉了,你們會堅持讓孩子繼續游水嗎? [複製鏈接]

天氣開始凉了,你們會堅持讓孩子繼續游水嗎?
遲些會有暖水,但是否容易冷親??
堅持游好處多還是壞處多?
   0    0    0    0

我的小朋友報了游泳班, 將於11月尾才完結。我現時給小朋友穿泳衣+游泳保暖衣。上星期看見泳班没有穿保暖衣的小朋友, 落堂上水後叫凍,但有穿的則没有這個問題。

原帖由 shanyeungbb 於 11-9-27 10:03 發表
我的小朋友報了游泳班, 將於11月尾才完結。我現時給小朋友穿泳衣+游泳保暖衣。上星期看見泳班没有穿保暖衣的小朋友, 落堂上水後叫凍,但有穿的則没有這個問題。 ...

11月份之後呢?是否會繼續游呢?

message deleted

由於仔仔在游泳班跟不上, 不聽教練指令, 再加上天氣, 11月游泳班完結後暫時不上了。等到他能聽指令, 或找到好的教練才繼續。

其實你的小朋友是游室外還是室內暖水池?

聽講11月之後會有室內暖水池。我是請私人的,如果是小組,他應該無法適合。雖然教練說可以繼續,但我怕即使是暖水但要換衣服洗澡時都好凍啦。。。。。

現時我的小朋友是游暖水池, 但過了11月我也怕凍。所以我會過完冬天, 或許明年4、5月再找好教練。

我是讓仔仔冬天也繼續, 除非低過12度, 便會取消

一定要著保暖衣, 上水一家立即用毛巾包住佢保暖.

原帖由 mcdull888 於 11-9-28 09:25 發表
我是讓仔仔冬天也繼續, 除非低過12度, 便會取消

一定要著保暖衣, 上水一家立即用毛巾包住佢保暖.

請問保暖衣買長袖好還是短袖好?

買保暖衣要留意不是買薄的那種,是要厚的neoprene料,其實在冬天我會在保暖衣內多加一件薄的防晒衣(或者T-shirt),可以更加保暖,是教練教的。

小女全年都有游水,我覺身體真係好D,不過她細個嗰陣因為不是全個池不停地游,所以上水時的確會涷。上水後第一件事是用些比較熱少少的水淋身,不要立即脫下保暖衣,等小朋友暖一點才脫保暖衣沖身。

原帖由 angels'mom 於 11-9-28 17:06 發表
買保暖衣要留意不是買薄的那種,是要厚的neoprene料,其實在冬天我會在保暖衣內多加一件薄的防晒衣(或者T-shirt),可以更加保暖,是教練教的。

小女全年都有游水,我覺身體真係好D,不過她細個嗰陣因為不是全個池不停地游,所以上 ...

很有用的信息,多謝!

回復 2# angels'mom 的帖子

so, where can i buy it? 厚的neoprene料. Also, will it too bulky?

冬天游室內暖水池,其實係天氣越凍,水就越暖,因為係相對既問題 (最尷尬係10月)...當然,泳池既設計都要留意,因為有些係密封的(無冷風入到),但有些係好開揚下的(甚至有開風機)...無論咩情況,小朋友上水一定要儘快包大毛巾暖身,而且要即飲熱水...之後當然係沖一個熱水涼喇(最重要係後腦位置)...除非小朋友一向體弱多病或有氣管問題,否則冬天游水係okay 的 (我認識有些更是游室外無暖水的泳池)!

至於買保暖衣,越貼身越保暖,因為無空間俾水接觸到皮膚,情況如同使用保鮮紙包身一樣 (如果鬆身的便失去保暖意義了,我囝以前著保暖衣係當游完除保暖衣時,個身係乾的)!質地不用太厚,因為厚身著完成個機械人咁,點郁身郁腳游水呀?!我以前係去佐敦志和街 (女拔後面)買的,有兩間潛水用品公司...售貨員好好人,又可以試穿,有時間可以去問一下攞意見!

不過如果小朋友已經學到咁上下,就唔使著保暖衣了,因為不停游會發熱的 (所以暖水池的水是不可以太暖的,因為當人不停游身體發熱時,水太暖的話人便散不到熱呢)!

回復 1# someoneelse 的帖子

想請教你...保暖衣是否好像厚身潛水衣?  在旺角或灣仔有冇得賣? may u pm the name of the shop in jordan to me? thx a lot!

我在九龍灣楊耀松工業大廈買, 去到樓下問"石Q"就知,SUNDAY OFF, 好平, 我在出面見到賣$350, 佢賣到280, 係游水教練教我去買

回復 3# someoneelse 的帖子

someoneelse,

係普通防晒泳衣上面再加一件保暖背心之類得唔得呢? 小朋友成堂不停踢水同游自由式的。

我囝以前試過很多種類/牌子/款式,so far 我覺得NYC牌子既『抓毛材料』最好,貪佢夠軟身及貼身,因為軟身便不妨礙提手做動作 (不需因著了保暖衣而要多花氣力才做到correct既動作);而貼身就形成保鮮紙作用將水份隔離身體...所以大家購買時要試穿,最好買平時衣服細一個碼,務求保暖衣要緊貼身軀部份!

剛搵到志和街其中一間既網址:
http://www.posc.com.hk/rush_guard_product.html
PS: 一般情況下姐姐可提供8折的 (要自己開口問)

我囝已習泳兩年,由可以一直不停游開始,我就無比保暖衣佢著喇 (其實佢亦覺不需要)...如池水有29-30度的話 (真要 depend on 唔同泳池既安排了),基本上只需注意上水後既護理,便 okay了 !如孩子屬有肉地的話,因皮下脂肪厚既關係,更不用擔心呢 !

預備:
1. 超大毛巾上水時包身
2. 飲熱水
3. 沖熱水涼
4. 儘量擦乾頭髮 (或找吹手機吹乾頭髮)
5. 穿比平時多的衣服!

最後最後,響冬天或無太陽的日子,記住我地大人一直在忙,一定覺得好熱的,但小朋友剛游完水,身體狀況同我地唔同,所以沖完涼後,一定要讓孩子穿比平時多的衣服才好離開...到一段時間後,如發現孩子手腳暖和了才調整回適當的衣服量吧!

回復 2# 麻煩 的帖子

除非池水反常,否則,一般情況下唔使著喇...不停游唔會好凍的...只需注意上水後的處理便可!

btw, 我其實好反對響室內著防曬衣的,一件咁既泳衣,響室內什麼作用也沒有...既不暖身又不擋風...相反,更令孩子容易著涼,因為人身體正常情況下係跣水的..水向下流時,孩子無論上水後或只站於水中,身體表面的水份會逐漸離開身體,但因為著左防曬衣,身體無故地被一層濕漉漉的“膠面”貼住,無可奈何地繼續同凍水共存..試想一有風吹過,濕衣+濕身,孩子想唔覺凍都幾難!而且上水後,如想即時用毛巾包身,亦只包到件濕衣,孩子身體丁點兒沒被擦乾過....

真是好,得到這麼多有用的信息。多謝各位

XIXI1218 :
大仔果陣係教練幫我買, 因佢怕凍, 所以買左長袖, 後來自己去買細仔果件, 發覺好難買長袖, 有個SALES 話長袖游水會唔方便, 甘我就買左短袖比佢LA
‹ 上一主題|下一主題