用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今早去交自行派位表, 點解學校要問幼兒在邊間幼稚園讀呢 ...
樓主: RiceBear
go

今早去交自行派位表, 點解學校要問幼兒在邊間幼稚園讀呢? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

想當年去交表明明籌號係 23, 但到交表時老師 mark 左做 39, 到底個 16 個號碼係邊度黎我都 r 晒頭咁囉.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

原帖由 man2602 於 11-9-26 17:26 發表
是那一間學校?

我相信不只一間會問吧
我去簡介會時,還需要把小兒的幼稚園名稱貼在身上…
校方說,這是用作登記,日後叩門有誠意分的說…

我果區有一間十分熱門的津校在自行階段要交k2成績表..十分奇怪,令人懷疑

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-9-26 16:21 發表
舊年我都聽過有小學INTERVIEW
講真, 我唔係好信真係100%都係抽籤 (你話我小心眼都係咁話)

Me 2 .  我也不信100%都係抽籤出來的.  也不信有什麼監管, 有實例發生在我識既人身上, 但不便在此說和公開是怎樣的一會事, 她得回來的學位但令我相信, 跟本是學校有權選咩學生.

我選果間小學都係,仲要寫幼稚園名稱在紙上,我親自交表,又要我身分證copy!
而且估計有500以上爭60個位,真係好令擔心.

若學校真的不跟隨教育局的指示以抽籤來選取學生,這學校的誠信是絕對有問題。若然如此,我又如何可相信這學校呢,相信學校能教導我的孩子有好的德行?

想當年,我所選的學校白紙黑字寫明會將資料交給教育局抽籤,公佈結果前更不會接見學生,這表明學校的誠信。

我交的學校, 什麼也不問, 多交的文件也抽出來, 更在告示版寫明同分的會交給教育局抽籤!!!

minamina :

我同你一樣 case 要寫幼稚園名在紙仔上和要take 家長 ID. copy , 我都唔明點解?

Cindy12001

原帖由 GoodGrief 於 11-9-28 17:31 發表
若學校真的不跟隨教育局的指示以抽籤來選取學生,這學校的誠信是絕對有問題。若然如此,我又如何可相信這學校呢,相信學校能教導我的孩子有好的德行?

想當年,我所選的學校白紙黑字寫明會將資料交給教育局抽籤,公佈結果前更不 ...
我報那家小學也有一張通告
說明公佈前不接見學生,同時也會交教育局抽籤

醒目開學勳章

原帖由 minamina 於 11-9-28 17:07 發表
我選果間小學都係,仲要寫幼稚園名稱在紙上,我親自交表,又要我身分證copy!
而且估計有500以上爭60個位,真係好令擔心.

你選依間有冇講若果同分數, 會係教署抽籤定學校自己抽呀?

其實公平起見應全港小一計分制都交教育局抽同公佈,學校只收表,加上可以學校嘅網頁上睇放榜,對家長會公正好多,班公僕咁高人工都要做多少少嘢啦。
唔夠人咪學人口普查咁請part time。幫內地同菲律賓懷孕女士下一代有出世紙同福利都億億聲,呢D細數算得咩!

醒目開學勳章

回復 32# MW9919 的帖子

呢班公僕邊係做野架, 就係專幫外人, 唔幫自己人. 係就唔好再玩小班教學同殺校.  每年入讀小一的人數不斷上升. 學位就年年咁 cut.

我交表時學校都有問係邊間幼稚園嗰。
係沙田名校,不好點名。

回復 35# RiceBear 的帖子

是否由學校抽籤呀?(不是學校choose)

學校要求填一份詳細問卷關於幼兒間幼稚園,問佢有何用,佢答無用.

如果果D無問讀邊間幼稚園既學校, 會根據甚麼choose學生呢? 因為張form無野可以睇??

真係越睇越唔明,跟足指引以抽籤決定同分申請人取錄的先後次序的學校會被視為怪獸學校;學校要求申請人填問卷、交成績表被視為理所當然,學校有意圖或企圖違規卻沒人向教育局反映,何解?

我諗會唔會係有人中簽但無去到註冊既時候,學校就會揀人去補上呢?
‹ 上一主題|下一主題