用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KV 面試形式?
go

KV 面試形式?

KV 面試形式係點架?

小朋友同家長會問d咩問題?
要準備d咩?

有無人可以講下!

Many thanks!

KV interview一開始就已經分開男仔 or 女仔排隊, 排一條好長既龍攞返自己份申請表之後就去一間waiting room等, KV interview係兩個老師對一個小朋友既, 問小朋友或者考小朋友既都係果d一般野, 離唔開砌圖, 配對, 顏色, 無咩特別

KV 唯一特別既係佢會要求小朋友唱一首歌, 呢樣你最好事先同佢practice定啦, 仲有就係interview當中有一個老師會問家長問題, 問題既內容唔特別, 都係問點解要揀呢間幼稚園, 平時邊個照顧小朋友, 戒咗片片之類. 但係當呢個老師問緊家長問題既時候, 另一個老師係同時問緊小朋友問題, 舊年因為我要集中回答老師既問題, 完全聽唔到另外個老師問咗我個仔咩問題, 穩約見到我個仔係呆咗唔識答既.....

最後老師會將份申請表比返你, 叫你交去出口老師張檯果度, 雖然老師係將份申請表交比家長, 但係聽講其實都係考緊小朋友, 呢個時候你應該叫小朋友雙手自己攞住份表, 行去門口既老師度放係檯面既tray, 咁就完成晒整個過程喇~~

many thanks..........

原帖由 love_is_patient 於 11-9-26 13:52 發表
KV interview一開始就已經分開男仔 or 女仔排隊, 排一條好長既龍攞返自己份申請表之後就去一間waiting room等, KV interview係兩個老師對一個小朋友既, 問小朋友或者考小朋友既都係果d一般野, 離唔開砌圖, 配對, 顏 ...

無學券, 學費應該係每月大約三仟.

HK$2,477 x 10 months

十年如一日,好多年都冇加過價。

原帖由 love_is_patient 於 11-9-27 09:49 發表
無學券, 學費應該係每月大約三仟.

原帖由 love_is_patient 於 11-9-26 13:52 發表
KV interview一開始就已經分開男仔 or 女仔排隊, 排一條好長既龍攞返自己份申請表之後就去一間waiting room等, KV interview係兩個老師對一個小朋友既, 問小朋友或者考小朋友既都係果d一般野, 離唔開砌圖, 配對, 顏 ...

thank you so much

咁  interview  係有家長陪? 考完動作, 唱歌, 就係同小朋友傾計?

成個過程大概幾耐?

最後你小朋友入左嗎?

Many thanks

有無之前考過既小朋友係用英文回答老師, 不過成功考入ga?

KV 好注重中文, 所以大家最好用中文interview....上年interview 老師第一句就問我係屋企用咩語言同小朋友溝通, 用英文我覺得唔多唔小有d 輸蝕

回復 1# leeleelee1207 的帖子

其實我地中英文都有教, 我同佢講中文, 佢完全明白既, 會跟住你指示做, 不過佢係唔肯講廣東話, 即係指住個蘋果問佢係咩黎(用廣東話問), 佢會答你apple, 因為工人係講英文ga ma

My experience with KV interview:
  • Very organized and quick.
  • My son speaks English mostly at that time but understand Cantonese.
    So when teacher realize that he speaks in English then the teacher asks me can he understand Cantonese.
    I said “yes”, and teacher immediately told him to touch his nose, raise hands (all in Cantonese) and my son can do all.
  • My son got accepted, so I think if the child has better English than Cantonese, still have change to get accepted.
  • BTW, I know a boy who speaks/understand little Cantonese and request for English interview and got accepted at the end as well.
    This is the only case I know that can interview in English (or no other people request).
Anyway, need to train up Cantonese before going to K1, otherwise, the kid will be so lost in class.

Hope this help.

回復 11# rai_fc 的帖子

thank you for your sharing........

我個仔個case應該系比較特別,用普通話面試收左。阿仔因為爹地講普通話所以識得講普通話,不過同時都識廣東話。面試既時候普通話強少少,老師見阿仔唔系好有反應,就問我阿仔系咪講英文,我答系(拒系學校講英文),不過現時普通話系最強。跟住我就要答另外一個老師既問題啦,留意唔到阿仔跟住落來既面試,不過,面試阿仔既老師最後話比我聽:真系普通話好少少wor。。。所以我估老師系同左阿仔講普通話。
我好同意rai_fc既意見, 無論面試用咩語言,都要train up廣東話,唔系返學果時就會好lost。

回復 3# rai_fc 的帖子

好多謝你既回覆呀, 其實我都無咩期望ga, 因為得唔得我都無辦法控制, 而家所有時間全廣東話,不過佢都係好堅持答我英文,希望到時interview可以順順利利啦, 得與唔得只有交俾個天安排啦, 不過真係好多謝你既分享

聽聞守尾門的主任好重要,佢會俾糖小朋友,大家記住教識小朋友要等老師俾先好要,仲要識主動,一定係主動多謝老師,咁就會好好多啦!

上年係叫大家唱abc,但其實唱咩都得,假如小朋友真係唔開金口,就嘗試唱d佢平日最最最like的歌仔,媽媽陪佢唱少少咁,等老師都感受到家長的誠意,但又要處理得好好,如果唔係,老師只會覺得你迫緊個小朋友,一樣冇好感!

以上少少意見,未必岩用,純粹分享!

thank you for your sharing......

原帖由 dolphinmama 於 11-9-27 16:16 發表
聽聞守尾門的主任好重要,佢會俾糖小朋友,大家記住教識小朋友要等老師俾先好要,仲要識主動,一定係主動多謝老師,咁就會好好多啦!

上年係叫大家唱abc,但其實唱咩都得,假如小朋友真係唔開金口,就嘗試唱d佢平日最最最lik ...

記得上年in KV臨走時, 老師有比一份小禮物比我個女, 係陀螺. 老師有問我個女呢個係咩黎同埋點玩. 咁我個女當然一頭霧水. 因為我都無同佢玩個呢個玩具 anyway, 唔知今年會唔會又係陀螺啦..題外話, 上年in KV的家長們, 你地係咪都係比陀螺架??

上年interview,我個女都收到一個陀螺

當時係面試尾聲,個老師俾個蘋果形陀螺我個女,老師示範點玩後(用兩隻手指渣住個蘋果"定"轉個陀螺)叫女女試下...

跟住女女居然冇用老師教既單手方法(可能根本冇留意老師既母指食指),用左右手掌一上一落嘗試轉個陀螺,個陀螺當然飛左落地...

各家長唔需要即刻去教小朋友玩陀螺,因為我估年年轉,聽聞前年好似係串珠仔

我覺得KV既目標唔係要轉到個陀螺/串珠到仔,而係觀察家長/小童反應,例如:

- 小童對新事物既好奇
- 有冇搶住玩
- 小童知唔知陀螺係轉緊
- 自已點樣令個陀螺轉
- 會唔會試
- 失敗後有咩反應
- 家長有咩反應
- 家長點樣再教小童
- 有冇過份幫手

其實interview重有其它要點:

唱歌非常重要,係試下小童在壓力下既服從能力(場地非常多人又好嘈),幾大幾細聲咩歌唔重要,最緊要有唱

砌積木環節試手指靈活同創造性,如果小童有留意老師俾既積木形狀,就會知道積木係唔可以疊高,改砌樣物件出黎

重有睇圖答問題,幅圖唔係簡單幾個公仔,畫面係幾豐富既。人人問既野唔同,不過都係問3-4條(物件或小孩做緊咩),頭幾條容易,最後條幾難(小孩係"泊"單車或"取"單車玩,而唔只係"踩"單車)

相信今年KV又會轉問題,不過只要家長明白佢地interview方式,自已屋企練習下,應該應付到

KV著重中文,所有答案應該中文答,用英文答一兩條還可以接受,如果全部英文答,我相信老師未必喜歡

好多謝你架分享..........真係好有用..........

尤其解釋考唱歌架原因..........

原帖由 hydaddy 於 11-9-28 14:21 發表
上年interview,我個女都收到一個陀螺

當時係面試尾聲,個老師俾個蘋果形陀螺我個女,老師示範點玩後(用兩隻手指渣住個蘋果"定"轉個陀螺)叫女女試下...

跟住女女居然冇用老師教既單手方法(可能根本冇留意老師既母指食指) ...

細仔未識講嘢實唔收:;pppp: