用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 請問spcc屬於谷0既學校嗎?
樓主: love_dreaming
go

請問spcc屬於谷0既學校嗎? [複製鏈接]

只可以講,你的說法好誇張。係唔係SPCC唔收你個小小朋友攪到你對呢間學校甘多偏見?

原帖由 miffy 於 11-9-26 07:13 發表
我有幾個fd讀緊, 我參加過其中有個生日會, 佢唔係去馬會就在佢個豪宅clubhouse開, 好grand, 我見佢地d同學仔媽咪, 講d話題全部顯示佢地非富則貴 (例如講下邊個同學上次去百萬會籍的會所開生日會好玩、最近半山有邊個 ...

醒目開學勳章 王國長老

早幾年籌錢起新校舍, 我舊老闆個女考小一, 佢一家步行籌款, 都係捐幾萬姐..........係咪有人捐過球我又唔敢講

(咁我舊老闆都中幾樣: 有錢, 老公係所謂名醫, 真係有馬會會藉千萬豪宅有司機LOR)
原帖由 miffy 於 11-9-26 03:13 PM 發表
我都係聽fd講咋, 我都唔清楚架, 佢地話學校lobby貼了建新校舍捐錢張表, 最低捐款由6位數字起, 學校大把人捐過球。

醒目開學勳章 王國長老

真係唔誇張WOR
我唔會話10個有10個都係咁, 我而家同事就無咁犀利, 都係薄有家底, 事業有成, 老婆唔駛返工=司機咁
不過有錢之人真係好多好多!
原帖由 chanshing8020 於 11-9-26 04:26 PM 發表
只可以講,你的說法好誇張。係唔係SPCC唔收你個小小朋友攪到你對呢間學校甘多偏見?

真係好多"傳言",但據我所知,SPCC當然有唔少家底好嘅學生,但中產家庭小朋友仍佔多數。其實好易計:學費HK$6000一個月,搭校車加飯盒HK$1500,若加上補習中英數樂器約HK$5000或以上,若一個家庭以三分一資源放在小朋友身上,家庭總收入應有HK$40000或以上,那應列入中產家庭,所以除非申請補助,否則較低收入家庭真的有些吃力。
至於功課其實小一至小三不太深,但二千多人中入選的家庭,當然會是對自己要求較高,不想落後於人。於是大家都希望Learn ahead ,所以即使學校沒有刻意催谷,家長們都"自動波"加油啦!所以考試攞唔倒80分,就要"俾心機"了。

回復 25# Loso 的帖子

係考試攞唔倒90分,就要"俾心機"了!!!

聖保祿天主教小學不是津貼小學*其實好易計:學費HK$6000一個月,唔明

Is this post wrongly moved to this sppcs forum?  This topic was discussing about SPCC (st. Paul's co-ed)?

是我看錯

我覺得學校的優點是真正令小朋友開心而有特別的方法學到深一點的東西。 讀了之後發現教學方法一點都不傳統。

Interview, 可以分享多一點「非傳統」的教學法是怎樣的嗎?

例如:

數學:有一套方木教材,鞏固數字理解能力
英文:沒有死教Grammar(連本地一般grammar書都唔用),用Reader教。
中文:好少抄寫,他們會用原子筆寫一些字內tricky的筆劃,要自己注意。

總之好少全部跟書,功課又多是學校設計的worksheet,很貼題。另一好處是因為唔用書商作業,書薄費平同個書包好輕!

不過我小朋友都是小一,高年級就未知。So far,我小朋友都好鍾意做學校D功課,話好好玩。

我都吾認為係偏見 wor
是 1 part

SPCC收了我囝囝下年小一, 他現在只上過一個英語興趣班和暑期游泳班, 其他甚麼也沒有.
我想問下SPCC的家長, 你們的小朋友是否要上很多補習班, 甚或要聘請補習老師. 如果我想利用下半年為兒子準備一下, 有甚麼班比較適合? 比較多SPCC的小朋友報?
謝謝!

回復 3# interview 的帖子

同意。
家長要學嘅係唔好聽咁多坊間傳言, 諗住陪仔女讀書, 而係多留意佢興趣, 協助佢EXPLORE.   
家教聚會一定要ATTEND, 咁了解學校動向同交流。

原帖由 mrnosey 於 11-12-4 00:44 發表
wonderlulu
咁學校良性的競爭氣氛濃嗎? 全班有沒有排名次, 有沒有學科獎等鼓勵同學向上? 如何知道自己小朋友在班成績位置? 謝謝

沒有名次, 只有每班5名優異生(即頭5名), 其餘冇排名次. 另中英數科有全級獎. 另初小平均分達9字頭就有勤奮向學獎. 呢d獎每年年尾休業禮會上台領獎.

成績表係分grade, 亦會列出班中每科的average grade, 可作為參考自己在班中的位置.

When will the assessments and exams be scheduled? Before or after X'mas, Lunar New Year and Easter? Heard that p.1 students read lots of books, not kids books but Harry Potter, etc. Is it true?

How difficult in Chinese and Maths curriculum? Could you give us some examples? Sorry to ask so many questions becoz we are so worried for our kid who cannot catch up in SPCCPS. Thank you.

回覆:bearmouse 的帖子

Will your kid be joining the summer sport program in SPCC ?

‹ 上一主題|下一主題