用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅男女中學附屬小學 請問spcc屬於谷0既學校嗎?
go

請問spcc屬於谷0既學校嗎? [複製鏈接]

因本人好多有關小學0既資訊唔多,想向大家請教。
   7    0    1    0

SPCC谷唔谷冇所謂,讀得嘅學生都訓練有素,亦可以話家長都比學校走得更前。我見過啲功課,一定係深,但我諗啲家長都習慣,覺得忙多過谷。

醒目開學勳章 王國長老

如果世上只有"谷"同"HEA", 咁SPCC一定唔係HEA喇
我舊老闆跟老公出TRIP3日, 老師聽到第一個反應"咁邊個睇功課呀"

YES, SPCC家長們, 都唔會覺得學校谷自己小朋友, 佢地自己我諗比學校更谷, so 已經cover咗學校谷唔谷呢個問題.

咁即是功課好多好多?
因為我聽朋友講其實DBS平日唔多功課,咁岩另一朋友個女入到DG,都係唔多功課(現小二),每日可以另有時間睇課外書,反而津校功課量更多。

不過我想知埋spcc如何?

醒目開學勳章

原帖由 GBM 於 11-9-26 10:32 發表
YES, SPCC家長們, 都唔會覺得學校谷自己小朋友, 佢地自己我諗比學校更谷, so 已經cover咗學校谷唔谷呢個問題.

Just had a conversation with a SPCC parent last week concerning similar topic.  It is not the school to play the role to actively "push" the kids, the parents have put "sufficient" efforts to well cover it.

It can't be compare with other gov't aided schools.  Often time not all parents will have such resources to do the same so what the school can do is to "help pushing" them only.

So, it is a matter of preference or choices

作為一間數一數二既學校,我相信有一定壓力.

原帖由 iantsang 於 11-9-26 11:51 發表

Just had a conversation with a SPCC parent last week concerning similar topic.  It is not the school to play the role to actively "push" the kids, the parents have put "sufficient" efforts to well c ...

agree, just say both are aggressive.

回覆 11# miffy 的文章

非富則貴, 住幾千萬豪宅, 父母是達官貴人, 上流社會就一定有, 但就唔係個個都係, 全校大約有三分二學生是要坐保母車返學放學, 如果係富豪就個個保鏢司機接送啦!

非常同意妳/你的看法,我相信其它學校 (e.g. DB, DG, CKY,...) 也有很多有錢人的子弟就讀,請不要只標籤SPCCPS為有錢人學校。

原帖由 cykk 於 11-9-26 13:21 發表
非富則貴, 住幾千萬豪宅, 父母是達官貴人, 上流社會就一定有, 但就唔係個個都係, 全校大約有三分二學生是要坐保母車返學放學, 如果係富豪就個個保鏢司機接送啦! ...

原帖由 miffy 於 11-9-26 12:50 發表
我自己覺得

程度高: 剩係科英文一年級=其他小學三年級=屋村小學五年級

同學質素: 同學個個都非富則貴, 住幾千萬豪宅, 父母好多達官貴人, 上流社會生活圈子

唔係點叫名校。

...

其實唔係個個都非富則貴.  都係睇係咪afford倒佢學費.  我仔都有好多同學仔考倒入SPCC, 不過佢地唔係個個有錢到幾千萬豪宅, 有D都只係中產.  我諗呢點係一般人誤解.

SPCCPS頭幾年唔算好谷,功課量相對DGJS多,但可接受.

SPCCPS英文reader好淺,但worksheet設計得不錯,很多時都有optional題目,學生可自由發揮.DGJS英文科不算教得好深,但學生看很多英文書,整體英文水平頗高.很多學生的英文程度都會比普通官津高幾級.

SPCCPS數學科問題出得頗tricky,數學強既學生可能覺得有趣,但數學唔好既學生可能會跟得頗吃力.我最近見到一份普通官津小五測驗卷內,出現最少幾題跟SPCCPS小二程度相若既數學題.

‹ 上一主題|下一主題