用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有咩方法可查到不同部首但部件相同的字? ...
go

有咩方法可查到不同部首但部件相同的字? [複製鏈接]

有咩方法可查到不同部首但部件相同的字?阿仔默書要默埋呢D呀!
   1    0    0    0

回復 1# 0411BB 的帖子

http://stroke-order.learningweb.moe.edu.tw/radical.do

幫唔幫到你!進入部首表,按下部首送出,按下開始查詢便可!!!

原帖由 囝囝mama 於 11-9-26 14:18 發表
http://stroke-order.learningweb.moe.edu.tw/radical.do

幫唔幫到你!進入部首表,按下部首送出,按下開始查詢便可!!!

我理解樓主係想查例如: 清, 晴, 請, 情, 睛
                                抱, 跑, 飽, 苞
                                份, 芬, 粉, 扮
呢d字部首唔同, 但部件一樣, 有咩途徑可以搵出來.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 0411BB 於 11-9-25 09:01 發表
有咩方法可查到不同部首但部件相同的字?阿仔默書要默埋呢D呀!

原始方法: 翻字典, 睇總表就得喇.

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

醒目開學勳章 王國長老

我衰 d, 叫囡囡寫一堆部件出黎, 叫佢自己諗下有咩部首可以配落去, 之後送上 "啞老師" 等佢自己查下岩唔岩

今日要用個 "渴" 字黎作句, 囡囡問我同 "喝" 字有咩分別, 當然又係 "啞老師" 出動, 囡囡查完抄埋落去中文筆記簿做 notes~~~
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題