用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 ST. FRANCIS(灣仔)
go

ST. FRANCIS(灣仔) [複製鏈接]

我無意中從九龍區搬到港島區, 唔太熟呢頭, 阿女今年剛要報小學, 我知道12區既MARYMOUNT 係好好, 不過, 阿女資質OK(平庸), 我唔敢報太多人揀既學校, 所以打算報首要係校風良好既小學, 我知道ST. FRANCIS呢間學校都係好好, 因為比較近D, 所以係首選, 又怕阿女資質麻麻會讀得好辛苦,唔知呢間小學既校風同成績如何? 可唔可以有比較熟呢間學校既人講我知, 多謝晒!
   0    0    0    0

I want to know too.

原帖由 hkrosetw 於 11-9-24 02:58 發表
我無意中從九龍區搬到港島區, 唔太熟呢頭, 阿女今年剛要報小學, 我知道12區既MARYMOUNT 係好好, 不過, 阿女資質OK(平庸), 我唔敢報太多人揀既學校, 所以打算報首要係校風良好既小學, 我知道ST. FRANCIS呢間學校都係 ...

SFCS肯收阿囡就okay喇, 不用心大心細, SFCS及SPPCS兩間都出名校風好, 升上其直屬中學的機會又高, 阿囡咁細, 資質有誰可以評定, 謙虛說話可免喇, 反而很好奇怎會可以"無意中"搬屋咁攪笑, 我發夢攪到無意中跌落床就試過. MPS入學競爭大, 升上MSS競爭仲大, 三思!

回復 redkoni 的帖子

一D都唔搞笑,我真係唔係突登搬過去,我以前係住41區,呢區學校都係好好,一直都諗住係呢區讀,只不過包租婆突然想賣樓,而我已經住左係果度好多年,都冇諗過佢咁突然,於是佢不停吹我要我走,我睇左成十幾廿間樓都冇間岩,因為果區租金已經貴到頂唔順,咁岩有個朋友個親戚想將間唐樓租比D相熟既人,因為成日唔係香港,因D租客唔交租有排煩,於是用一個好好既租金租比我。就係咁。我阿女事實係平庸,亦都唔係講咩客氣說話,岩岩搬黎呢區,唔熟悉呢區既學校,一D都唔奇,上網黎問下想人SHARE下經驗姐。ANYWAY, 多謝你既INFO。

Sfc 校風確實好好,而小朋友讀得好開心,不過你預左功課多,有時都幾tough 下

你真係俾包租婆玩死喎,好在你都係由九龍區最受歡迎校網搬到香港區最受歡迎校網啫。

焉知非福. net 12 簡直係女生最理想校網, 好過41.

w_y 發表於 12-1-9 10:53
焉知非福. net 12 簡直係女生最理想校網, 好過41.
頭三志願抽到就係...

睇你貪唔貪囉...

回復 hkrosetw 的帖子

To understand the culture of a school, we may have a look at their graduates:

http://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%98%89%E8%AB%BE%E6%92%92%E8%81%96%E6%96%B9%E6%BF%9F%E5%90%84%E6%9B%B8%E9%99%A2

多謝晒各位既資訊,阿女後來已經搞掂左SFC,真係好幸運。

miffy998  自行入左?請問你幾分入?  發表於 12-1-11 16:11

恭喜 灣仔區 Marymount、St Francis、St Paul's Primary 三間都係好好嘅小學,又有直屬中學個保護網。
咁直屬中學要保障自己嘅水平,小學自不然一樣會有壓力,我見過佢哋自製嘅中文材料,都深架。
‹ 上一主題|下一主題