用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 1 頭要咩條件?
樓主: 中英數常
go

Band 1 頭要咩條件? [複製鏈接]

原帖由 johnnywalker 於 11-9-24 22:10 發表
小女在小學也不是科科A,但也是區內和全港B1,上都B1中學,暫時也是屬於前列份子,所以是否全A,對自行收生或有些微意義,但大抽獎就意義不大,端視乎該小學的水平。 ...

我見過有全科A考第一、二、三,亦有全科A係十名以外,所以全A已不能代表著甚麼。點解?因為可能學校程度低,所以出題較淺,較容易。亦可能學校程度高,但學生程度更高。亦有可能在前列的同學分數都咬得好緊,A頭和A尾已出現這麼大的分別。
不要以全A而沾沾自喜,自已知自己事,只有掩耳盜鈴的人最後才是輸家。

回覆 1# fallenleaf 的文章

你講起:「所以全A已不能代表著甚麼。點解?因為可能學校程度低,所以出題較淺,較容易。」,我深同感受!
至於學校出題深淺問題……仔仔學校試過數學太深,結果連一向拿A的學生都不合格/緊緊合格,我0既仔仔在果次拿C,呈分試呀!我眼都凸 他說平時數學好的也是比他低幾分!但點報自行呢!所以,深0既卷係可令學生分高下,但太深就 ……
當然,我絕不贊成題目淺,只會令本來能力高0既學生不著數,大家都高分,何來比較?到時只會做卷細心,錯字少的跑出

回復 1# 中英數常 的帖子

中、英、數、常,科科 "A",在我校是排40幾,再分大A和細A,競爭相當激烈。音樂和藝視要看天分。最重要是看本身能力。

在自行收生,選一間banding高些少,再選另一間中等或合適自己能力的中學。比較保險。

派位後,再到心儀中學扣門。

大抽獎,十分不可靠,嚇餐死,隨時派不到頭三志願。

原帖由 johnnywalker 於 11-9-26 12:10 發表

我女小學頭幾名都唔係全A,我以為咁係正常,但係睇返咁多位家長意見,似乎小女學校D卷比較深.

不過我好相信中學自行收生時,唔只會睇A,係會睇埋間小學ge往績水平. ...

當你見到成績表唔係全A時都千其唔好驚,唔好亂。諗深一層你就會明。
我見過小學一年級的同學作文-我最喜愛的人物裡講秦始皇和他的萬里長城。我亦見過小學六年級的同學作文能引論語據詩經。BK裡亦有家長提及小學2年級已做中學2年級的數。這的確令我驚訝!所以就算學校程度深,一樣有同學能科科A。現在的小朋友經歷早教和父母的薰陶,一早已經能脫穎而出。

原帖由 redkoni 於 11-9-24 18:26 發表
唔怕得罪, 這類所謂 straight "A"s 的小六成績表, 除了報自行和直資或者叩門, 會給學校留下多少好印象之外, 主要還是視乎這間小學的brand name value吧! 否則, 我覺得用相框掛在家, 鼓勵小朋友再接再厲, 幫助會更大. ...

ABSOLUTELY AGREE  !!!!!!

One of my relatives always mentions and emphasizes that she has straight 'A', it is quite annoying. In fact, her primary school is not a famous school at all.
孩子需要鼓勵, 適當的稱讚和鼓勵,
會使他更努力去完成任務, 對自己更有自信.
在小朋友的學習過程中,父母的啟發與鼓勵是十分重要。

.

每間學校的A的定義都唔同, 有學校85分以上係A, 有些卻要90分以上才A, 即使全A, 亦有可能係Band 1尾, 因為都要睇下全級同學的實力, 平均分85, 可能已經排到全級60打後, 仲點會係Band 1頭?

各位家長不用擔心, 因為政府有比 中學 的小朋友的次第 NO, 所以的中學知道小朋友的實際成績.
:-D :-?

原帖由 csbaik 於 11-9-27 13:10 發表
各位家長不用擔心, 因為政府有比 中學 的小朋友的次第 NO, 所以的中學知道小朋友的實際成績.

最主要的係, 家長想知名次或banding(仲要係band 頭/中/尾), 以便考唔同的學校

Band 1 頭要咩條件?<--------要贏d Band 1 中.

原帖由 五歲仔 於 11-9-27 13:49 發表

最主要的係, 家長想知名次或banding(仲要係band 頭/中/尾), 以便考唔同的學校

家長最想知的偏偏教育局唔比你知,連banding都要你地段估!

原帖由 pineapple0983 於 11-9-27 14:51 發表
Band 1 頭要咩條件?<--------要贏d Band 1 中

比你笑死

原帖由 五歲仔 於 11-9-28 00:04 發表

比你笑死

我見樓主個問題咁咩,咁咪答個咩既答案囉........

唔洗A哂呀 QAQ
‹ 上一主題|下一主題