用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 聽聞根德園 K2 的功課深到連家長都唔識 ?? ...
樓主: 萬樂豬
go

聽聞根德園 K2 的功課深到連家長都唔識 ?? [複製鏈接]

回復 20# joemyt 的帖子

樓主joemyt 講得好好呀﹗我個人喜歡先苦後甜﹐早一點幫小朋友打好個底總好過到小學先辛苦。

原帖由 nicki 於 11-9-29 16:07 發表
得罪問句, 你阿嫂係大6人嗎?

我嫂不是大 6人啊 , 仲要係公司既大秘書, 不過, 唔知點解佢咁唔讚成我報讀九龍塘學校,  仲成日打擊我, 又話我教唔掂個囝咁囉......唉~~ 不過可能我又真係無佢讀書咁叻, 認為我應付唔到 KV 既功課啦.....

我睇完你既message, 又忍唔住要再type…

你大嫂有仔女未呀? 如果未, 佢憑咩理據發表呢? 又係聽人講? 如果有, 係未讀過/讀緊kv (有小朋友, 但又唔okv, 吃不到的葡萄?)?

我想話, 如果d家長有小朋友okv讀過/讀緊, 一定唔會講呢d說話lor.

d又會有人同你講: 九龍tong wor, 巧遠呀, 要小朋友咁細過就搭校車, 跟住又話: ~ kv巧多功課ka wor; ~ kv巧多字要寫ka wor; ~ kv好多默書test ka wor

你要有心理準備聽上面呢dwor

我好明白作為父母對選擇學校呢樣野, 好想知多d; 但記住問多d, 問多d唔同既人à用家, 以前用家, e+用家, 準用家, potential用家(your competitor), 非用家(即無論如果都唔會apply果隻), 問佢o地點解選/唔選呢間學校, 試下了解學校既教學模式同理念先, 問下自己接唔接受到, okok.自己又配唔配合到呢.

我幫哥哥報kv果陣咪又係有咁多把聲balibala, 好采我同hubby好堅定一顆心, e+ d聲既第二果小朋友要報幼稚園啦, 咪係咁打俾我叫我幫佢攞application form, o地話點解呢

~ o左先啦~ 收你小朋友先再算啦~

原帖由 萬樂豬 於 11-10-3 00:58 發表

我嫂不是大 6人啊 , 仲要係公司既大秘書, 不過, 唔知點解佢咁唔讚成我報讀九龍塘學校,  仲成日打擊我, 又話我教唔掂個囝咁囉......唉~~ 不過可能我又真係無佢讀書咁叻, 認為我應付唔到 KV 既功課啦..... ...

我個仔都係 k2, 我同意, 功課好多. 不過 佢地絕對handle 到. 都係寫下字, 畫下圖畫. 如果有家長唔識, ammm... 真係要考慮下, 如果小朋友上小學, 點跟! (唔係小朋友跟唔到, 而係家長跟唔到).

其實你呀嫂係唔係話, 有時唔知老師想佢地做d咩, 而四維問人呀?

我個仔好多時未必 100% repeat 老師既要求, 就好似初初見到星簿, 問佢要唔要做, 佢都唔知..

不過, 只要你肯問, 其他家長好多好樂意答你. 大家互相幫忙.
3月出世既小魔怪

回復 3# 萬樂豬 的帖子

功課每日得中英數各一版,有幾難? 簡直係超易. 家長不用跟進太多, 至啱在職爸媽.

原帖由 jjhh 於 11-10-3 14:33 發表
我睇完你既message, 又忍唔住要再type…

你大嫂有仔女未呀? 如果未, 佢憑咩理據發表呢? 又係聽人講? 如果有, 係未讀過/讀緊kv先 (有小朋友, 但又唔o係kv讀, 吃不到的葡萄?)?

我想話, 如果d家長有小朋友o係kv讀過 ...

我嫂已經有個囝了, 5 歲, 我唔知佢咩心態呀, 不過, 我都堅決左報, 都好想入讀........

你ar 嫂仔仔讀邊間ar?

咪玩啦, k2 既功課深???

唔信.

原帖由 keroro113 於 11-10-10 21:39 發表
你ar 嫂仔仔讀邊間ar?

我嫂讀普通 YMCA 既學校咋...因為係全職媽咪, 要婆婆湊番學放學...搵近屋企的.....不是名校.....

回復 10# joemyt 的帖子

非常同意!
阿仔成個P1讀得咁爽,全靠kv
阿女而家讀緊k2,不知幾開心......
kv嘅老師真犀利

如果家長係文盲既, 咁就真係有機會唔識既
‹ 上一主題|下一主題