用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 聽聞根德園 K2 的功課深到連家長都唔識 ?? ...
go

聽聞根德園 K2 的功課深到連家長都唔識 ?? [複製鏈接]

聽聞根德園 K2 的功課深到連家長都唔識 ??

我諗住考根德園, 點知朋友話好深架, 佢朋友個仔係入面讀...D 功課要四圍問人點做喎.........好驚喎.....K2 咋喎 ?? 家長都唔識做 ?????

有無人解答我疑問........
   0    0    0    0

是錯的,不要信........................

流言是也

小朋友又讀得、又學到嘢、又開心先真。

原帖由 萬樂豬 於 11-9-22 23:10 發表
聽聞根德園 K2 的功課深到連家長都唔識 ??

我諗住考根德園, 點知朋友話好深架, 佢朋友個仔係入面讀...D 功課要四圍問人點做喎.........好驚喎.....K2 咋喎 ?? 家長都唔識做 ?????

有無人解答我疑問........ ...

咁誇張

我仔上年K2 d 功課,我全部都識喎!咁我咪好叻 哈哈

老師教寫字會有口訣,他們一邊寫一邊讀。
近來妹妹升k2了,話多了功課要玩少d,真的要佩服老師連懶人都可收心養性,放學後就做晒功課,當然係要修正。

請問朋友的朋友有冇講功課係咩內容? 點解深到唔識做?
我仔已經畢左業, 升小一了, 但佢讀咁耐, K1-K3, 功課都係佢自己可以處理的,而且老師係在課堂不斷同佢地溫習, 加深記憶, 老師的教學法係令家長們佩服的.
我細仔今年都要考K1, KV 係我首選, 因為我覺KV 真係平靚正.
不要為一些謠傳而錯失一間咁平實不花巧的幼稚園啊.

吾好信,去考啦,入到包你話 GOOD.

o下?! 唔識要問人? 我只會驚嘆阿囝學o左多野, 家長一定跟得到的.

更何況kv咁多人報名, 我自己個人覺得係因為佢"出名"在d老師o係學校教完小朋友, 而d小朋友番完學放學番到屋企自己可以攪掂哂, 家長可以唔洗理. 對我里d working mami, 真係十萬個唔該哂多謝哂啦

最多最多有d家長真係好唔放心, 好忍唔住要出手既情況實有ka, 但其實kv都可以教到d小朋友好自律好獨立ka, 我like佢ka.

By the way, 我有兩個小朋友, 哥哥今年已畢業, 細佬o係kv讀緊k2啦

流言~ 不要相信, 沒有這麼誇張。

太好太好了~~ 即刻有哂信心~~謝謝各位....

我個仔讀緊K2...我都唔覺喎
中文寫緊:人、工、田、回、日、白...每日一字
英文寫緊大楷A、B、D、E...又係每日一字

唉~ 每年差不多呢d時候要申請報幼稚園時, 都會有呢d咁既'唔係咁好'既消息傳出lai ka la

用意何在.......................

遲啲面試, 就會有人話老師黑面, 收咗都唔會讀嗰啲..., 年年如是

佢朋友會5會小學未畢業(講笑)

回復 13# yiptszman10 的帖子

嚇走D對手law...

其實講個個係我亞嫂....我話報祟真, 劍鳴, 根德園等等的學校, 佢全部都話難呀, 對小朋友唔好呀, 又話我應唔應付到之類既說話........

又話小朋友幼稚園要開心....總之....唔識講..........唉~~~ 但我唔會比佢打擊信心, 有好學校收, 我點都會讀......

我要為囝囝鋪好條路....

簽名被屏蔽

我朋友是新移民,佢吾敢報,因見到我個仔的通告全是英文...................

貢獻勳章

如果幼稚園太開心,我怕小朋友到小學就唔開心喎!

亞仔去年於KV畢業,而家已經在小一返了一個月。剛與老師傾過亞仔在學校的表現,老師先問在哪間幼稚園讀,當知道係KV仔,老師就話唔怪之得啦。

我問所謂何事,老師回覆稱:當其他小朋友仲埋頭苦幹的時候 (抄手冊/計數等),你個仔已經停晒手,因為佢已經攪掂啦! 老師仲話呢間學校 (KV) 的小朋友做乜都快手。

亞仔仲話有D同學要數手指計數,點解佢地唔用心算?我心中有數,因為人地唔識的方法,亞仔早在KV學懂了;當人地學識之後,亞仔已經能夠好純熟運用....

我慶幸兩個仔都在KV畢業,先唔講成績,淨係講做功課已經唔駛勞氣。因為佢地已經習慣每天幾樣功課,如是者升上小一後,就算有多一倍的家課,都唔會話 "驚" 。

一樣米養百樣人,如果KV碗飯唔啱食,咪去第二間囉。不過幼稚園太舒服,到一般港式小學可能需要較長時間適應!

‹ 上一主題|下一主題