用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 父死控教局子升鄧鏡波
樓主: elbar
go

父死控教局子升鄧鏡波

其實李同學show出來"幾乎科科A"的只是五年級的成績表. 要是他六年級時成績退步的話, 跌落Band2也不是不可能的事.

原帖由 baekdoosan 於 11-9-24 15:54 發表
其實李同學show出來"幾乎科科A"的只是五年級的成績表. 要是他六年級時成績退步的話, 跌落Band2也不是不可能的事.

他們展示的這張成績表,
Date of issue: 5 July 2011

資料來源:蘋果日報
http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20110910&sec_id=4104&art_id=15601589

當然, 除了EDB, 我們無人能夠核實李同學的Banding. 大家也只是各自猜測而巳.

回覆 1# redkoni 的文章

同意! 除了EDB, 我們無人能夠核實李同學的Banding. 大家也只是各自猜測而巳.
但我就猜測他的成績並非band 1,理據如下:
1.傳媒手法往往為求令新聞引起極大回響,誇大其辭:縮班令band 1 生竟派往band3中學!
但為什麼成績表只是5年級學期2?那麼6年級2次呈分試呢?(如果也是很棒,一早印埋出來)
2.細心看其英文成績:全年總分 沒錯是甲,但看到英文讀文卷 全年乙等(就算學期2呈分那次拿甲,即是說學期1考得緊緊 乙,而學期2考得緊緊 甲,以致全年拉不到 甲)(那就是說:李同學0既英文成績雖不錯,但……故推論:六年級0既成績可能不及5年級)
(看到bk家長報料:此孩子著緊自己如何才入英文班,孺子可教,用心學習,他日必成大器~~)

如果真係band 1生,派位當日唔滿意,即刻去扣其他英 中,已經讀緊了,唔洗之後做咁多事都係讀band 2中學.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

原帖由 vincher 於 11-9-24 18:49 發表
但為什麼成績表只是5年級學期2?那麼6年級2次呈分試呢?(如果也是很棒,一早印埋出來)
2.細心看其英文成績:全年總分 沒錯是甲,但看到英文讀文卷 全年乙等(就算學期2呈分那次拿甲,即是說學期1考得緊緊 乙,而學期2考得緊緊 甲,以致全年拉不到 甲)(那就是說:李同學0既英文成績雖不錯,但……故推論:六年級0既成績可能不及5年級)
(看到bk家長報料:此孩子著緊自己如何才入英文班,孺子可教,用心學習,他日必成大器~~)

如有錯誤請指正, 以我個人理解, 該成績表發出日期是2011年7月5日, 班別是6A, 應該是李同學小六成績表, Term 1是第二次呈分試, Term 2是第三次呈分試.  這張並不是五年級的成績表.

無錯, 小朋友用心學習, 孺子可教,但如果學他父母一樣自私自利, 輸打贏要, 他日就算成大器也只是但求目的,不擇手段的所謂大器, 希望他能夠明白德行比成績更重要.

原帖由 redkoni 於 11-9-24 19:23 發表

如有錯誤請指正, 以我個人理解, 該成績表發出日期是2011年7月5日, 班別是6A, 應該是李同學小六成績表, Term 1是第二次呈分試, Term 2是第三次呈分試.  這張並不是五年級的成績表.

無錯, 小朋友用心學習, 孺子可教 ...

咁呢張係六年級學期尾成績表, 根本唔計入呈分試.

原帖由 khmama 於 11-9-24 21:31 發表

呢張成績表雖然係下學期的成績表,但都有show上學期的成績,上學期期的成績可能就係六年級第一次呈分試,但英國語文係B。關鍵唔單只要睇五年級下學期,還要睇學校的整體成績。
第一,如果全部同校的男生有報英皇的有沒有人成績較他優勝,即是佢學校自己的排名(即係Redkoni所講的raw marks)。
第二就係全港排名,即是英皇向教育局所索取的學生排名先後次序。由於所讀小學的banding分佈較差,所以雖然校內成績第十,但在全港排名只得較後,完全沒有優勢,而且有可能連面試機會也沒有。
以上兩點可以證明除了英皇之外,連自行時第二志願的學校都極大可能出現以上的問題。我估呢間學校係聖若瑟。
第三,李同學的校外獎項或課外的活動較同區排名相約的同學弱,所以學校在考慮這方面時,李同學是完全吃虧。
所以有陣時報章唔係誤導,而係記者都比李爸爸帶著遊花園,所以一路都沒有報導第三點這方面。
最後,竟然在大抽獎時誤填一通,結果就係現在這個結局。

原帖由 khmama 於 11-9-24 21:31 發表

相信這張成績表只有英皇書院同學會小學的家長才睇得明, 既然李同學的事件巳經定局, 我也不消再說了, 鄧鏡波校風也不錯, 就此祝他們好運!

原帖由 baekdoosan 於 11-9-24 15:54 發表

仲有係,佢一直都無提過個仔係band 幾,只係話自己個仔成績好,話自己個仔是優才

回覆 28# redkoni 的文章

我希望祝福收左李同學的鄧鏡波中學校長,老師及同學好運就真! 唉, 學校同個對父母在日後六年漫漫長路要共同度過呀!

回覆 22# kls12 的文章

以我所知,呈報EBD後,絕對會計!
~學校成績表顯示的是學生所考的原分(及未經標準化的分數)
~學校把學生0既呈分科分數(各科100)呈報EBD後,當局會入分,以公式(計999632 及standard score)計算各呈分科(經標準化的分數),然後才得出學生0既呈分試排名

回覆 7# redkoni 的文章

我看到的成績表,是今期壹xx第61頁刊登的。沒錯,是5年級 發出日期係 02/07/2010    2009/2010年度學期2
仲印埋 promoted to 6A

原帖由 vincher 於 11-9-25 10:09 發表
我看到的成績表,是今期壹xx第61頁刊登的。沒錯,是5年級 發出日期係 02/07/2010    2009/2010年度學期2
仲印埋 promoted to 6A

哦, 原來你和我是講緊兩張成績表, 你講的壹週刋展示的是五年級成績表, 我講的蘋果日報2011年9月10日展示的是六年級成績表, 一場誤會. 咪好囉, 李同學的三次呈分試都睇得到, 以我估計(我並不是英皇書院同學會小學的家長), 你睇到果張五年級成績表的「學期二」(Term 2)是第一次呈分試的raw marks, 我睇到果張六年級成績表的「學期一」(Term 1)是第二次呈分試的raw marks, 六年級成績表的「學期二」(Term 2)是第三次呈分試的raw marks, 至於這兩張成績表的全年成績就可以不理, 成績表沒有顯示甚麽學校的服務及重要獎項, 自行都是蝕底, 叩門Band1學校更有困難, 又可能要考筆試, 你知叩門競爭仲得人驚, 所以我估計他們是有試過叩門而失敗, 不過只是揀d嚟講俾記者聽啫.

0吾!如此看來,他的成績真好大機會係band 1 學生。我0吾熟中西區,點解以他的成績,會派至第9志願?就算他的隨機號碼後,通常1至8志願的中學學額應該>band 1 學生人數……除非他選了一些放出來0既學額少的名校!

回覆 9# khmama 的文章

生果日報所示0既成績表是
6年級學期2(即下學期)下學期0既Term 1是第3次呈分,而 Term 2考試(一般學校係6月進行,呈0吾切分,並非呈分試).
所以連同今期壹xx第61頁刊登的──5年級學期2(即下學期)下學期0既Term 2 0既係第1次呈分,只有第2次呈分(六上Term 1)不知道!

原帖由 vincher 於 11-9-25 13:15 發表
0吾!如此看來,他的成績真好大機會係band 1 學生。我0吾熟中西區,點解以他的成績,會派至第9志願?就算他的隨機號碼後,通常1至8志願的中學學額應該>band 1 學生人數……除非他選了一些放出來0既學額少的名校! ...

我都可以填一張中西區Band1男仔可能派陳白沙的選單如下:
1. 英皇[43個學位],
2. 聖若瑟[12],
3. 皇仁[4],
4. 聖類斯[43],
5. 聖公會鄧肇堅[4],
6. 高主教[7],
7. 聖公會呂明才[9],
8. 金文泰[6],
9. 陳白沙[9],
...

我估計佢地一d都唔係無知, 佢地仲精叻過我, 填晒校網男仔可以填的Band1學校才去填Band2學校, 不過人算不如天算, 第一衰唔好運, 第二衰貪心, 自食其果.  以我分析, 如果無運第一志願抽唔到英皇, 這張選單就會散晒, 缺口會去到第六志願高主教, 如果今年剛剛前面有不少Band1女仔唔揀女校聖嘉勒[31個學位], 咁就大劑, 第五志願之後的每一輪, 連高主教, 呂明才, 金文泰便凍過水, 女校可能仲有極少位, 李仔又哽唔落, 派到第九志願陳白沙是理所當然喇.  如果第二志願揀聖類斯, 一早就上咗岸啦. 我都係靠估, 唔好罵我!

分析得很好,雖不中亦不遠矣

願天父保祐他們.

原帖由 firenze 於 11-9-25 08:13 發表
我希望祝福收左李同學的鄧鏡波中學校長,老師及同學好運就真! 唉, 學校同個對父母在日後六年漫漫長路要共同度過呀!

原帖由 vincher 於 11-9-25 09:56 發表
以我所知,呈報EBD後,絕對會計!
~學校成績表顯示的是學生所考的原分(及未經標準化的分數)
~學校把學生0既呈分科分數(各科100)呈報EBD後,當局會入分,以公式(計999632 及standard score)計算各呈分科(經標準化的分數),然後才 ...

呈分試排名是EBD計?
或是學校計?

學校計算校內級名次,教育局計算區內名次及全港名次。

原帖由 kls12 於 11-9-26 11:44 發表

呈分試排名是EBD計?
或是學校計?